iPon Hírek

A polipok bőrének mintájára készülnek az új álcaanyagok

Dátum | 2013. 08. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A kutatók régóta igyekeznek megfejteni a tintahalak és a polipok kivételes álcázóképességének titkát. Az utóbbi évek kutatásai során kiderült, hogy az acetilkolin nevű neurotranszmitter indítja be azt a folyamatsort, amelynek eredményeként foszfátcsoportok kerülnek egy különleges fehérjecsalád, a reflektinek tagjaira, a proteinek pedig ennek hatására kondenzálódnak. Az állatok bőrében különleges sejtek, úgynevezett iridociták vannak, amelyek sejtmembránja mély ráncok formájában benyomul a sejtbe. A membránlemezekben találhatók a reflektinek összetömörödése az ozmotikus nyomás megváltoztatása révén a lamellák víztartalmának csökkenéséhez vezet, ami miatt megváltozik vastagságuk és térközük, egy, a korábbitól eltérő strukturális színt hozva létre.
A szakértők ezt a természetes mechanizmust igyekeznek lemásolni a mesterséges álcázás érdekében. Mivel egyes állatok ilyen módon a teljes látható spektrumot képesek átfogni bőrszínük megváltoztatása révén, a kutatók reménykedtek abban, hogy a reflektin nanostruktúrák az elektromágneses spektrum más hullámhosszai esetében is megfelelő védelmet biztosíthatnak. A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának sikerült is a kísérlet: széles hullámhossz-tartományban rejtőzést biztosító vékonyfilmeket hoztak létre reflektin felhasználásával, amelyek többek közt a sztenderd infravörös keresőrendszerek elől is képesek elrejteni a velük bevont objektumokat. A reflektinnel bevont vékonyfilmek álcázási spektruma ugyanis különféle vegyszerek segítségével visszafordíthatóan „eltolható”: ecetsavas oldattal kezelve például az infravörös tartományba tolódik. A jövőben ezt a tudást felhasználva a kutatók szerint széles határok közt dinamikusan alkalmazkodni képes álcaanyagok lesznek létrehozhatók, amelyek még hatékonyabban működhetnek majd, mint a polip vagy a tintahal bőre.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Helbika20
2013.08.23. 14:45
3-szor olvastam végig az első bekezdést és szinte semmi, bár nem lepődöm meg 10-es létemre. Arra viszont kíváncsi lennék hogy más mit értett belőle..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kisslaszlo...
2013.08.23. 15:08
Nanosuit activated
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!