iPon Hírek

A pörölycápák oldalra dőlve úsznak

Dátum | 2016. 08. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A pörölycápák idejük jelentős részét oldalra dőlő úszópozícióban töltik, derül ki egy új vizsgálatból. A furcsa szokásnak nagyon is van értelme, hiszen mint a szakértők feltárták, ez jelenti a legenergiatakarékosabb úszásmódot a különleges fejformájú állatok számára. A cápafajok többsége a teste oldalán található mellúszókat a repülők szárnyaihoz hasonlóan arra használja, hogy tartani tudja vízbéli magasságát, hátúszója pedig kormánylapátként szolgál a gyors fordulások idején. „Eddig úgy tudtuk, hogy minden cápa így manőverezik” – mondja Nicholas Payne, a londoni Roehampton Egyetem kutatója. A szakértő és kollégái ezért is lepődtek meg, amikor az általuk ausztrál, belize-i és bahamai pörölycápákra felszerelt gyorsulásmérők és kamerák azt mutatták, hogy az állatok idejüknek akár 90 százalékát is 50–75 fokban oldalra dőlve töltik.
A többi cápafajtól eltérően a pörölycápák hátúszója hosszabb, mint mellúszóik, így amikor az állatok oldalukra dőlnek, „szárnyfesztávolságuk” megnő, így jobb hatásfokkal tudnak úszni. A szakértők szélcsatornában is kísérleteztek egy pörölycápa anatómiailag pontos modelljével, és a vizsgálatokból az derült ki, hogy az állatok nagyjából 10 százalékkal kevesebb energiát használnak fel, ha oldalukra dőlve úsznak, mint hogyha hátúszójuk függőleges pozícióban van. Payne elmondása szerint különösen érdekes, hogy egy ennyire ismert állatról, mint amilyen a pörölycápa, egészen mostanáig senki sem tudta, hogy az összes többi cápától eltérően úszik. Az energiamegtakarítási elmélet Douglas Adams floridai tengerbiológus szerint is megállhatja a helyét. Adams maga többször tanúja volt, hogy a pörölycápák oldalra dőlve úszkálnak a floridai partoknál, de azt ő sem gondolta, hogy az állatok számára ez a megszokott úszópozíció.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. ChoSimba
2016.08.03. 21:24
Arra azért kíváncsi lennék, hogy a kicsik is így úsznak ? Szóval tanult vagy "génekbe" kódolt viselkedés ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kkarika222
2016.08.03. 22:14
Őszintén szólva, én nem értem a megadott magyarázatból, hogy mi változik igazán az oldalra dőlésből.

Hiszen vehetjük úgy, hogy a térben mozog egyenest, ugyanúgy mozgatva a farkát, mintha vízszintesen lenne. Attól, hogy forgatok rajta pár fokot, szerintem nem kéne, hogy bármi megváltozzon.

Az a tény, hogy mekkora a fesztávolsága attól függ, hogy melyik síkban nézem a keresztmetszetét.

Ha netán a testén csavarna picit és így változna aerodinamikailag (vagy hidrodinamikailag) azt sokkal jobban elhinném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. SuhiTomi kkari...
2016.08.04. 08:21
Ugyanezen gondolkodtam én is. Belemagyarázás szaga van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba kkari...
2016.08.04. 09:17
Már hogyne kéne változnia ? Csak nem képzeled, hogy többet tudsz fizikából, mint egy cápa ?
Egyébként azért dől oldalra, mert ahogy a cikk is írja és a képen is látható, így nagyobb felhajtóerő keletkezik. Mert a hátúszója nagyobb és azon keletkezik a plusz felhajtóerő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ncsicso kkari...
2016.08.04. 13:41
A cápáknak nincsen úszóhólyagjuk. Ezért a felhajtóerőt részben a májukban található olajból, részben a mozgásból származik, ezért tud energiát megtakarítani az oldalúszóhoz képest nagyobb felületű hátúszó "szárnyként" használatával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. peti198706... ChoSi...
2016.08.04. 16:45
Itt a nagy kérdésre a válasz, - talán az anyjuk megengedte nekik..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!