iPon Hírek

A post-it cetlik digitális jövője

Dátum | 2008. 04. 25.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Többen is tettek már kísérletet a mai napig nagy népszerűségnek örvendő cetlitapaszok modernizálására, de mindeddig az MIT Ambient Intelligence csoportjának "Quickies" névre hallgató alkotása tekinthető talán a legéletképesebbnek.

Persze az egésznek az alapját képező technika, a kézírást menet közben felismerő rendszer önmagában szintén nem számít újdonságnak, az azonban már annál inkább, hogy ezt a képességet milyen sokrétűen és ötletesen hasznosították, megsokszorozva így a cetlik hatékonyságát.


Ha ugyanis például egy cetlire konkrétan valakinek írunk egy üzenetet, úgy a rendszer felismeri az illető nevét, és amennyiben megtalálja a telefonkönyvünkben a számát, úgy máris küldi neki az ünetetet SMS-ben. Ha magunknak jegyzünk fel valami tennivalót, hogy mikor mit kéne elrendeznünk, azt szintén felismeri, és beiktatja az elintézendő ügyeink listájába. Ha a jegyzet egy kérdést tartalmaz, úgy amennyiben a válasznak képes utánajárni a rendszer, azt ki is nyomtatja egy mini nyomtatón.

Ugyanígy megkönnyíti továbbá a cetlik archiválását is - egyrészt mivel eredeti formában is képes eltárolni a feljegyzéseinket (köztük akár rajzokat, vázlatokat is), de a tartalmukat is könnyedén megvizsgálhatjuk, egy pillanat alatt kikeresve a sok cetli közül csak azt a néhányat, amelyiken például egy barátunk neve szerepel.

És minden bizonnyal fognak még bővülni a rendszer lehetőségei a jövőben is - érdemes lesz tehát figyelemmel kísérni. Addig is, amíg hozzáférhetővé válik, egy demonstrációs videó megtekinthető róla a YouTube-on.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!