iPon Hírek

A profi fotósoknak készült a legújabb ViewSonic monitor

Dátum | 2017. 08. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A ViewSonic VP2785-4K típusjelzéssel ellátott megjelenítője egy letisztult, elegáns dizájnnal rendelkező monitor, ami három oldalon vékony kerettel büszkélkedik, így akár több monitorból álló megjelenítő rendszer részeként is hatékonyan helytállhat, hiszen a keret kevés helyet takar ki.
Felbontás terén UHD, azaz 3840 x 2160 pixeles értékre kell felkészülni, a 27 hüvelykes képátlójú képet pedig egy IPS panel biztosítja. A HDR10 támogatással is rendelkező monitor 14-bites LUT-ból dolgozik és hattengelyes színbeállításra is lehetőséget ad, színhűsége pedig igen jó, ugyanis a DCI-P3-as színteret 96,4%-ban, az Adobe RGB színterét 99%-ban, az sRGB színteret pedig 100%-ban képes lefedni.
Fontos lehet még megemlíteni a Rec709-es és az NTSC színteret is: előbbinél 100%-os, utóbbinál 72,5%-os lefedettséggel kell beérni. A 16:9-es képarányú IPS panel 1000:1 tipikus kontrasztaránnyal és 350 cd/m2-es tipikus fényerősséggel dolgozik, betekintési szögei pedig 178 fokosak. Válaszidő terén 5 ezredmásodperces GtG érték szerepel a gyártói táblázatban, a képfrissítési ráta pedig 24 Hz és 120 Hz között helyezkedhet el. A sorból természetesen a HDCP 2.2-es támogatás sem hiányzik.
Érdekes funkció, hogy a W-LED alapú háttérvilágításhoz ezúttal szenzort társítottak, amelynek köszönhetően a bekapcsolástól számítva elegendő 3 percet várni, hogy a fényerősség, a tónus, illetve a többi fontos karakterisztika stabilizálódjon – ehhez a legtöbb monitornak 30 percre van szüksége, a kalibráló szoftverek pedig rendszerint fel is hívják erre a figyelmet. A szenzor jóvoltából hosszabb időn keresztül stabil marad az sRGB és az Adobe RGB színtér reprodukciója, ami nagyban megkönnyíti a fotósok munkáját. A monitor a környezeti fény erősségét is érzékeli, valamint jelenlét-érzékelővel is rendelkezik, így ha nem ül előtte senki, készenléti állapotba helyezi magát.
A monitorhoz KVM Switch funkció is jár, így egyszerre egy noteszgép és egy asztali PC is csatlakozhat hozzá – ebben egy USB-C és egy USB-B port segít, amelyek mellett három darab USB 3.0 Type-A port is a kínálat részét képezi, hála az integrált USB 3.0-s hubnak. Az új monitor két darab HDMI 2.0-s, egy DisplayPort 1.2a, valamint egy Mini DisplayPort 1.2a csatlakozóval érkezik, plusz még egy 3,5 milliméteres fejhallgató bemenet is van rajta.
Az újdonság gyári állványa a kijelző döntését (-5/+21 fok), elforgatását (+/-120 fok), pivot/portré módba forgatását és magasságának állítását (0-130 mm) egyaránt lehetővé teszi. Extra, hogy a pivot mód használatakor a kijelző tartalma automatikusan elfordul 90 fokkal a kívánt irányba, ugyanis van G-szenzor is a fedélzeten. A színhűséget hardveres kalibrációval lehet fenntartani, ehhez pedig X-Rite támogatás is jár, de a kalibrátort külön kell megvásárolni.
A ViewSonic VP2785-4K várhatóan még augusztus folyamán elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban, ára pedig 1200 dollár lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!