iPon Hírek

A PSN alatt egységesíti multimédiás szolgáltatásait a Sony

Dátum | 2015. 01. 29.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

A Sony korábban a Sony Entertainment Network ernyője alá próbálta meg összehozni a vállalaton belüli multimédiás szolgáltatásokat, kevés sikerrel. A felhasználókat összezavarta, hogy miért kell külön fiók a PlayStation Networkhöz és a Sony Entertainment Networkhöz (igaz, a kettőt később össze lehetett kapcsolni), és hogy ha az előbbivel bejelentkeznek, miért az utóbbi szolgáltatásba jutnak a webes felületeken. Ráadásul a Sony ugyan igyekezett egységesíteni a szolgáltatásokat, azok továbbra sem jelentek meg sikerrel olyan eszközökön, mint a PlayStation. Szintén probléma volt, hogy az olyan márkaneveket, mint a Music Unlimited, vagy a Video Unlimited nem lehetett azonosítani a Sonyval. Most azonban változik a helyzet. A vállalat a PlayStation márkanév ismertségére és pozitív megítélésére próbál építeni, és erre felfűzni különböző szolgáltatásokat - hasonlóan ahhoz, ahogy például a Microsoft a különböző szórakoztatóipari termékei elé odatette az Xbox nevet pár évvel ezelőtt (Xbox Video, Xbox Music, Xbox Store, stb).
A PlayStation Network új logója
Viszlát Sony, helló PlayStation! Habár nem tudni biztosan, de a Sony Entertainment Network valószínűleg eleve az "előző generációs Sony" divízióvezetőinek fafejűsége miatt jött létre, vélhetően senki nem akarta beadni a derekát a PlayStationnek. Kaz Hirai vezérigazgató azonban a megválasztása óta arról beszélt, hogy ennek véget kell vetni, és a PlayStation alatt egységesíteni a vállalat szórakoztatóipari szolgáltatásait. Ennek eredményeként a Sony Entertainment Network hamarosan megszűnik, pontosabban beleolvad a PlayStation Networkbe. Ez érinteni fog számos alkalmazást, és persze a felhasználói fiók kezelését is. Kezdésnek a Sony március 29-én világszerte bezárja és megszünteti a Music Unlimited nevű szolgáltatást, a helyét pedig a PlayStation Music veszi át. Habár egyelőre a PlayStation Music teljes mibenlétét sajnos nem ismerjük, de úgy tűnik, hogy egy ernyőszolgáltatásról lesz szó, ami különböző partnerek rendszereit használja. Az biztos, hogy kezdésnek hozzá lehet majd kötni a Spotify fiókunkat, és onnantól kezdve a PlayStation Music a Spotifyban elkészített lejátszási listáinkat is látja majd. Az alkalmazás továbbra is tud majd futni a háttérben, így a játékok alatt most már a Spofity teljes felhozatala szólhat. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez már Magyarországon is elérhető lesz. Ezzel párhuzamosan a Video Unlimited is megszűnik, a helyére a PlayStation Video érkezik, a PlayStation Network alá becsatornázott teljesen szolgáltatás-felhozatal tehát így fog kinézni: PlayStation Store: online bolt a PS3, PS4, PS Vita játékokhoz PlayStation Plus: prémium előfizetés a játékokhoz és online multiplayerhez PlayStation Video: filmek és tévésorozatok bérlése vagy megvásárlása PlayStation Music: a Spotify alapú zenestreamelős szolgáltatás PlayStation Now: játékstreamelős szolgáltatás PlayStation Vue: felhőalapú élő tévéadás
A PlayStation Music logója
Mikor, hogy, hol? Ahogy fentebb írtuk, a PlayStation Music (featuring Spotify) március 29-én indul, és az előző szolgáltatás 19 országával szemben 41 országban lesz elérhető. A többi szolgáltatásról sajnos egyelőre nem tudjuk, hogy mikor érkeznek (már ha érkeznek) Európa ezen részére, de a Sony számára nagy fegyvertény lehetne, ha valamilyen módon gyorsan el tudná terjeszteni ezeket. Az biztos, hogy a tőlünk nyugatabbra, és leginkább Észak-Amerikában az összes fenti szolgáltatás elérhető lesz 2015 első harmadában. A PlayStation Music, PlayStation Video és PlayStation Vue kezdetben PS3-on, PS4-en, Xperia telefonokon és tableteken indul el, de a Sony célja, hogy hamarosan az összes új Sony eszközön elérhetőek legyenek.
A PlayStation Video logója
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!