iPon Hírek

A Qualcomm a GlobalFoundries partnerévé vált

Dátum | 2010. 01. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD kiszervezett gyárait magában foglaló GlobalFoundries egy újabb nagy megrendelőre, illetve partnerre tett szert a Qualcomm személyében. A két gyártó a napokban írt alá megállapodási szerződést, amelynek értelmében a GlobalFoundries gyárában készülhetnek majd a Qualcomm különböző chipjei, sőt, a két cég együttműködést is tervez a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos területeken.


Röviden: a megállapodás annyit jelent, hogy a GlobalFoundries hozzáférést engedélyez a Qualcomm számára a 45 nm-es és 28 nm-es, alacsony fogyasztású termékek készítésére alkalmas technológiával dolgozó gyártósoraihoz, sőt, a későbbiekben megjelenő fejlettebb gyártástechnológiával üzemelő gyártósorokhoz is. A Qualcomm a GlobalFoundries Németországban, egészen pontosan Drezdában található üzemegységében készítteti majd el a vezeték nélküli piacra szánt termékeihez szükséges chipeket. Az együttműködés  a CDMA2000-es, WCDMA és 4G/LTE mobiltelefon-hálózati szabványokat alkalmazó készülékekre, valamint a smartbook szegmensre is kiterjed majd.

A GlobalFoundries az év későbbi részében kezd majd foglalkozni a Qualcomm chipjeivel, akkoriban indul majd be a chipek gyártása. Ezzel egy időben a két vállalat egyéb területeken is együttműködik majd fejlesztések tekintetében: a partnerkapcsolat a chipek integrációjára és a 3D-s megoldásokra is kiterjed majd.

A Qualcomm termékpalettáján jelenleg  ARM alapú Snapdragon processzorokat, vezeték nélküli eszközökhöz való lapkakészleteket, illetve különböző vezeték nélküli technológiákat találunk. Az iSuppli 2009-es listája alapján a Qualcomm a félvezetőgyártók szegmensében a hatodik legnagyobb vállalat, aki az STMicroelectonics, a Texas Instruments, a Toshiba, a Samsung és az Intel mögött helyezkedik el a sorban. Érdekesség, hogy az STMicroelectronics szintén GlobalFoundries partner.

A Qualcomm által kiadott közleményben a gyártó a rugalmassággal és a termékek folyamatos elérhetőségének biztosításával magyarázza az új együttműködés szükségességét.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!