iPon Hírek

A Qualcomm demonstrálta az APQ8064 képességeit

Dátum | 2012. 07. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Qualcomm az évente megrendezésre kerülő fejlesztői konferenciáján mutatta be a nagyközönség számára az első négymagos lapkakészletének a képességeit. A megtiszteltetés Raj Tallurinak jutott, aki immáron három éve dolgozik a Snapdragon termékcsaládon, előtte pedig a vállalat legnagyobb riválisánál, a Texas Instrumentsnél felelt az OMAP3 és az OMAP4 szériákért, szintén nagy sikerrel.


Raj elmondta, hogy az APQ8064 nem a mobiltelefonokat célozza meg, hiszen ez egy alkalmazásprocesszor, így hálózati modemekkel csak utólagosan ruházhatjuk fel, de ez a többi gyártónál is általában így alakul. Ráadásul itt nem is a fogyasztás lesz a fő szempont, mivel a csúcsprocesszor a Snapdragon S4 Pro termékvonalat erősíti majd, ahol a teljesítmény kerül a célkeresztbe. A chipben található négy Krait mag 1,5 GHz-es órajelen üzemel majd, viszont az Nvidia Tegra 3 lapkájához hasonlóan itt is magasabb frekvenciára kapcsol az órajel-vezérlő, ha csak egy magot használ az épp aktív alkalmazás. Ilyenkor akár 1,7 GHz-ig emelheti az órajelét a chip, ami 200 MHz-et, vagyis 13 százaléknyi pluszt jelent átmenetileg.

 A grafikus feladatokért felelős Adreno 320-at jól is megizzasztották a bemutató során. A Qualcomm belső játékfejlesztő csapata egy komplex feladatot bízott rá, de az új Adreno akadásmentesen gyűrte le az akadályt. A fenti videóban láthatjuk, hogy a teljesítményhez azonban kellenek a processzormagok is, hiszen míg az egyik a renderelésért felel, addig a másik három a fizikát számolja. Érdekesség még, hogy az Adreno 320-as GPU csak erőben nyújt sokat, az API-k támogatásában már nem jeleskedik. Legfeljebb DirectX 9_3-ig birkózik meg a rá kiszabott feladatokkal. Igaz a konkurenseknek is csak jövőre érkeznek új, komplexebb példányaik, addigra pedig lehet, hogy a Qualcomm is frissíti grafikus vezérlőjét.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. tibaimp
2012.07.17. 20:55
Kb mit tudhatnak számítási teljesítményben ezek a kortex A9 magok, mondjuk egy i3-sal vagy egy llano-val felveszik a versenyt?
Persze tudom nem teljesen összehasonlíthatóak teljesen, hisz ezek nem x86 alapúak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani
2012.07.17. 21:34
Ez nem Cortex A9 hanem Krait.
A Krait alapjaiban hasonló a Cortexhez, de teljesen át van szabva, "fel van tuningolva" így inkább a Cortex A15-tel említhető egy lapon.

amúgy meg magad is válaszoltál a kérdésedre, így felesleges is jobban belemenni, máshogy működnek a dolgok. Elég ha megnézed a videolejátszást, ott baromi erősek ezek a rendszerek már, de sok sok másra egyáltalán nem jók
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zack( ro)
2012.07.18. 09:43
tibaimp szerintem arra gondoltam, hogy napi hasznalatra mennyire alkalmasak.
Nem vagyok egy nagy szakerto, de szerintem ezek mar eleg erosek, hogy jol optimalizalt JB-nel vagy netan egy butitott ARCH Linux-al (termeszetes ARM forditasban), mar eleg legyen egy LibreOfficehoz, egy Chromehoz. Lehet, hogy 50% folott fog menni mindig de en latok fantaziat bennuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zack( ro)
2012.07.18. 09:58
tibaimp: szerintem ezt keresed: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!