iPon Hírek

A Qualcomm megunta a TSMC gyengélkedését

Dátum | 2012. 07. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Qualcomm annak érdekében, hogy a Snapdragon S4-es SoC egységek iránti egyre növekvő keresletet ki tudja elégíteni, új gyártópartnerek után néz, ugyanis a TSMC üzeméből nem érkezik annyi 28 nm-es csíkszélességgel készülő chip, mint amennyire igény lenne. A vállalat illetékesei nem tétlenkedtek, a napokban már alá is írtak egy megállapodást a Samsunggal, amelynek részleteiről sajnos nem szivárogtak ki információk. További érdekes tény, hogy a Qualcomm az UMC-vel – United Microelectronics – is megállapodott, így az idei év negyedik negyedévétől kezdve ettől a bérgyártótól is érkeznek 28 nm-es gyártástechnológiával készülő Snapdragon S4-es SoC egységek. Ez persze a TSMC számára valószínűleg rendkívül rossz hír, de nem jelenti azt, hogy a Qualcomm szakítana a bérgyártóval, pusztán csak "több lábon" szeretne állni.A Samsung jelenleg saját maga is készít SoC egységeket: az Exynos névre keresztelt chipek a Galaxy sorozat tagjaiban kapnak helyet. A cég egyéb partnerek mellett az Apple számára is gyárt ARM Cortex alapú megoldásokat, amelyek a klönböző mobil eszközökben teljesítenek szolgálatot. Érdekesség, hogy a Samsung saját Exynos chipjeit nem tudja felhasználni azokban a készülékekben, amelyeket az Amerikai Egyesült Államok területére szán, ennek oka pedig az LTE modem inkompatibilitása. Utóbbi miatt a vállalat Amerikába szánt okostelefonjait – mint például a Galaxy S III-ast – Qualcomm Snapdragon S4-es SoC egységgel kell felszerelje, amely már tartalmaz beépített LTE modemet is. Ez egy igen érdekes helyzet, de ha kissé körülményesen is, azért sikerül megoldani.

Az UMC-vel kötött megállapodás értelmében a Qualcomm számára havi szinten 3000 és 5000 darab közötti mennyiségben készülhetnek 28 nm-es csíkszélességű szilícium ostyák. Ez a mennyiség 20-33%-át teszi ki annak a tételnek, amit a TSMC jelenleg a Qualcomm számára leszállít. Az új chipek egyébként már átmentek az ellenőrzéseken is, így a nem is oly távoli jövőben találkozhatunk majd velük a kereskedelmi forgalomban lévő mobil eszközökben.

További érdekes adalék, hogy az UMC már licenceli a 20 nm-es gyártástechnológiát is, ami még jobb teljesítményt és még hatékonyabb energiagazdálkodást kínál.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. tibaimp
2012.07.05. 21:48
"A cég egyéb partnerek mellett az Apple számára is gyárt..." -- azt hittem haragba vannak, erre kiderül, hogy apple cuccokba a samu gyártja a csipet! Meglepő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2012.07.05. 22:04
Várható volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. alfoldi
2012.07.05. 22:34
Az apple szinte minden cuccot mástól főleg a Samutól szerez be, mert egy inpotens, szutyok, gátlástalan amcsi cég aki csak a profitot szereti bezsebelni, a melót meg csinálja meg más.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. legyes
2012.07.06. 08:29
Az Apple cuccok között nem sok "saját" termék van, sőt a legtöbb az ősi ellenségektől származik: Samsung, Motorola, Sony...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!