iPon Hírek

A Qualcomm Snapdragon SoC chipjeinek útiterve

Dátum | 2011. 07. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Qualcomm háza tájáról érdekes információk szivárogtak ki, amelyek arról adnak képet, hogy a gyártó az elkövetkező hónapok, illetve évek folyamán pontosan milyen SoC egységekkel jelentkezik majd a piacon. A 28 nm-es csíkszélességgel készülő újdonságok három hullámban támadnak 2011 második fele és 2013 első fele között. Az első 28 nm-es csíkszélességgel készülő Snapdragon SoC egységek mindannyian két Krait processzormagot tartalmaznak majd, és már az idei év negyedik negyedévében bemutatkoznak, de 2013 folyamán már négymagos Snapdragon SoC egységet is kínál majd a gyártó. No, de ne rohanjunk ennyire előre.

Az idei év negyedik negyedévében bemutatkozik a 8260A (HSPA+), a 8270 (HSPA+) és a 8960 (LTE) modell, amelyek 1,5 GHz és 1,7 GHz közötti órajelen ketyegő Krait processzormagokat, 1 MB-nyi másodszintű gyorsítótárat és Adreno 225-ös - 125 millió háromszög/másodperces teljesítményű - videó vezérlőt tartalmaznak majd. A kétmagos újdonságok kétcsatornás LPDDR2-es memóriavezérlővel kerülnek forgalomba, amely 500 MHz-es memóriatámogatást kínál. Ezek a SoC egységek természetesen a felsőkategóriás piacot célozzák meg.


2012 harmadik negyedévében a Snapdragon SoC család két új taggal bővül, amelyek a 8230 (HSPA+) és a 8930 (LTE) típusjelzést viselik. A SoC-ok belsejében két, 1 GHz és 1,2 GHz közötti órajelen dolgoz Krait processzormag lapul majd, amelyekhez egycsatornás LPDDR2-es memóriatámogatást kínáló memóriavezérlő és egy Adreno 305-ös videó vezérlő társul. Utóbbi 85 millió háromszög/másodperces teljesítményt kínál.

Ahogy a bevezetőben már említettük, az első négymagos Snapdragon SoC egységre egészen 2013-ig kell majd várni. Összehasonlításképpen az Nvidia első négymagos SoC egysége - amely ugyan nem 28 nm-es, hanem 40 nm-es csíkszélességgel készül - már az idei év folyamán bemutatkozik, méghozzá Kal-El néven, de a célterülete nem ugyanaz a SoC-nak. Térjünk is inkább vissza a Qualcomm úttervéhez. A szóban forgó négymagos SoC 8974-es típusjelzéssel érkezik és négy darab 2 GHz-2,5 GHz-es órajelen üzemelő Krait processzormagot tartalmaz, amelyekhez 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótár társul. A memóriavezérlő szerepét itt már egy kétcsatornás, 667/700 MHz-es LPDDR3-as memóriachipeket támogató megoldás tölti be, míg videó vezérlőből egy Adreno 320-as példány lapulhat a SoC belsejében. A videó vezérlő igen meggyőző, 225 millió háromszög/másodperces teljesítményt kínál majd. A négymagos SoC LTA, HSPA+ és CDMA támogatással egyaránt rendelkezni fog.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!