iPon Hírek

A Qualcomm új fejlesztésével térlátást kaphatnak a mobilok

Dátum | 2017. 08. 16.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Hatalmas változáson ment keresztül a Qualcomm Spectra képfeldolgozó egysége, ami nagyon komoly újításokat hozhat az okostelefonos fotózásban és videózásban, valamint más területeken is. A generációváltáson átesett terméket a virtuális valóság, a kiterjesztett valóság és a gépi tanulás címszavakkal mutatta be a vállalat. Néhány éve még csak vakarták az emberek a fejüket, mikor meglátták, hogy egy okostelefon hátlapján kettő kamera van. Napjainkban a csúcskategóriában szinte már nem lehet elhagyni a duálkamerás felállást, és a Qualcomm az új igényekhez egy olyan új Spectra egységet alkotott, ami minden tekintetben képes lesz kihasználni az új hardvereket, sőt mi több, itt már nemcsak a kettős képalkotó került képbe, hanem akár három egység is jöhet majd a prémium szegmensben. A frissen leleplezett egység nem kapott semmilyen számozást vagy egyéb megkülönböztető jegyet, csak úgy hivatkozik rá a Qualcomm, hogy ez a második generációs Spectra ISP.
A fő újítása a friss Spectrának, hogy megfelelő kamerarendszerrel képes érzékelni a tárgyak elhelyezkedését, szóval gyakorlatilag térben látja a képet, illetve a fókuszba kerülő tárgyakat, személyeket. Az egység lehetőséget biztosít arra, hogy „3D térképet” építsen fel mindenféle külső chip közbeiktatása nélkül. Hasonló képességre tett szert a Spectra, mint amit a Google fejlesztett és alkalmazott sikeresen a Project Tango program keretében. Szóval azok az okostelefonok, amelyek a Qualcomm Spectra második generációját vonultatják majd fel, képesek lesznek hasonló dolgokra, mint amit a Tango támogatással dolgozó eszközök tudnak. A vállalat a bemutató során az XR területet dobta be fő célnak az újdonsággal. Az XR nem más, mint az „Extended Reality” rövidítése, ez a Qualcommnál a virtuális és a kiterjesztett valóság keresztezéséből jött létre. A Spectra révén lehetősége lesz olyan alkalmazásokat létrehoznia a partnereknek, amelyeknél a két terület teljesen összemosódik.
A „térlátás” kétféleképpen működhet majd. Lesz egy olyan mód, amikor duálkamerás felállásban a két szenzor által látott képből építi fel a térbeli modellt az egység, ahogy teszi azt például az ember szeme is. Ehhez nem is kell majd különösebb extra, hiszen kettő képalkotó lassan már minden felső vagy felső-középkategóriás mobilban van. A Qualcomm el is mondta, hogy ez a metódus a költséghatékonyabb konstrukcióknál kerülhet majd előtérbe. A csúcskategóriás XR élményt nyújtó termékeknél az előbbivel szemben már három szenzor van a fedélzeten. A két képérzékelő mellett egy aktív mélységmérő is szerepet fog kapni ebben az esetben. Mint sok 3D szkenner, a Spectra is strukturált fényt használ a környezete letapogatásakor. A rendszer pontokat regisztrálva érzékeli a térbeli tárgyakat; meglehetősen nagy felbontásra képes az új generációs Spectra, egyszerre akár több mint tízezer pontot is tud kezelni megfelelő sebesség mellett. (A Qualcomm demonstrációja 40 FPS-sel futott, ami már elegendő a folyamatossághoz.)
A „pontfelhők” használhatóak a VR és az AR esetében, de akár biometrikus azonosításra is, ugyanis az arcformát is egészen nagy felbontásban tapogathatja le a modul. (Itt leszögezte a vállalat, hogy olyan algoritmust használ a rendszer, hogy nem lehet majd megtéveszteni 3D modellel sem.) De minden bizonnyal a kreatív fejlesztők egyéb lehetőségeket is felismernek majd benne. A Qualcomm elmondása szerint önálló VR headset (HMD) alapjául is tökéletes a második generációs Spectra, hála annak a lehetőségnek, hogy valós időben és szimultán képes feltérképezni a környezetét és még követni is a jegyzett pontokat.
Egyéb újításokkal is készül a frissen bemutatásra került képfeldolgozó processzor. Fontos például a hardveresen gyorsított többexpós zajszűrés, ez úgy küszöböli ki a fotóknál a zajt, hogy a másodperc tört része alatt többször is fotóz, és a képeket a lehető legkedvezőbb módon dolgozza össze. Az elektronikus stabilizálást is tovább fejlesztette a Qualcomm, már ez is gyorsított, és van mozgás kompenzáló szűrő is, aminek a működéséről nem árult el részletet a vállalat, de elvileg a jobb minőségű videófelvételek születését szolgálja. Az új Spectra már natív támogatást nyújt az íriszfelismerők számára is, így ez a biometrikus azonosítás is elterjedtebbé válhat. Itt a duálkamerás rendszerekből támogatottak lesznek az eltérő optikával szerelt modulok és azok is, ahol az egyik egységnek nincs Bayer szűrője.
A Qualcomm nem szeretné, ha a rengeteg újítás kihasználatlan maradna, éppen ezért létrehozta a Spectra Module Programot, ennek keretében a partnerek minden segítséget megkapnak majd azért, hogy meg tudják valósítani az elképzeléseiket, illetve egyáltalán kiismerjék a lehetőségeket. A kezdeményezésnek köszönhetően a vállalat szerint hamarabb elterjedhetnek majd az újítások, mint korábban.
A második generációs Spectra képfeldolgozó egység a jelenleg is fejlesztés alatt álló felsőkategóriás Qualcomm Snapdragon mobilplatform tagjaként érkezik majd. Feltehetően a Snapdragon 845 lesz az első olyan központi chip, amibe már ez a megoldás kerül integrálásra. Arról viszont még nincs információnk, hogy ez mikor kerülhet reflektorfénybe.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. FFeller
2017.08.16. 21:29
Videókon ezen a téren a kinect is nagyon fasza, de a valóságban nem jó semmi ilyesmire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Meteorhead
2017.08.17. 09:29
A szenzor egy dolog, de ha szoftvert akarsz mögé rakni, nagyon nehéz megbízhatóan feldolgozni az adatokat. Szép dolog egy pontot megszülni, de egy felületet ráhúzni, vagy gesztusfelismerést végezni rajta nagyon nem triviális feladat.

Mindenesetre a szenzor a belépő ahhoz, hogy bármi is legyen hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!