iPon Hírek

A Realtek nagy dobásra készül a GbE vezérlők piacán

Dátum | 2015. 07. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A Realtek alaplapra integrált hálózati vezérlőit valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: ezek a vezérlők nagyon sokáig a piac legnépszerűbb megoldásai voltak, és az olcsóbb alaplapok esetében még mindig népszerűek, ám a riválisok az utóbbi évek folyamán megtalálták a receptet arra, hogyan nyerjék meg a felsőkategóriás integrált GbE chipet igénylő játékosokat és üzleti felhasználókat, ezáltal pedig magukat az alaplapgyártókat is. Emiatt a Realtek felsőkategóriába pozícionált hálózati vezérlői egyre jobban veszíteni kezdtek piaci részesedésükből, míg az Intel saját vezérlői, valamint a Qualcomm Killer sorozatú megoldásai egyre népszerűbbekké váltak.
Fotó: AnandTech
A riválisok több előnyt is kínáltak a Realtek megoldásaihoz képest: esetükben például alacsonyabb volt a driver overhead és a késleltetés is. A Realtek a helyzet javításának érdekében megpróbálta az RTL8111 sorozathoz készített drivereit fejlesztgetni, optimalizálni, ám ezek a változások nem hozták meg a várt fordulatot, így a vállalat új chippel esik neki a felsőkategóriának.
Fotó: AnandTech
A Realtek Dragon márkanév alatt futó megoldás az RTL8118AS kódnevet viseli, és nem csak nevében újult meg. A PCIe alapú kapcsolatot használó Gigabites Ethernet vezérlőt gyártója ezúttal is alaplapokra szánja, a siker érdekében pedig több változtatást is eszközöltek a chipnél, amelyek hozzájárulnak a teljesítmény növeléséhez. A jobb teljesítményből – vagyis egyebek mellett az alacsonyabb driver overhead-ből – sokat profitálhatnak a kis UDP csomagokkal dolgozó szolgáltatások, ezért a legtöbb online multiplayer játéknál javulni fog a teljesítmény és így remélhetőleg a felhasználói élmény is. További előny, hogy az új GbE vezérlő fogyasztás tekintetében is komoly előrelépést kínál: kevesebbet fogyaszt majd, mint a rivális megoldások, azaz például a Killer E2200, teljesítménye azonban hasonló lesz. A Realtek új hálózati vezérlője több alaplapgyártó termékein is megjelenhet az elkövetkező hónapok folyamán: elsőként az ECS rukkolhat elő Realtek Dragon vezérlővel ellátott LGA-1151-es alaplapokkal, amelyek az érkező Skylake processzorokat fogadják.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. tibaimp
2015.07.09. 15:51
Nem igazán tudom, van ennek jelentősége, vagy inkább parasztvakítás?

Az Intel meg inkább a 10Gb-es szerverekbe szánt vezérlőivel arat, mondjuk azok drágák is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2015.07.09. 16:11
Nem hiszem. Leginkább a köztes infrastruktúra meg a szerver szabja meg a kapcsolat milyenségét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rini
2015.07.09. 20:37
Lehet de sok kicsi sokra megy elven már van értelme használni. Itt elsősorban a fogyasztásra gondolok. Ha a teljesítménye, tudása kevesebb fogyasztással párosul akkor van jövője ha az árakkal nem szállnak el. Egyszerűen csak annyiért kell adniuk mint a konkurenciáknak és akkor lesz piaca is. Azok ellen úgy is kevés esélye lesz akik sajátot fejlesztenek és használnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!