iPon Hírek

A régi Windowsok napjai meg vannak számlálva

Dátum | 2010. 02. 09.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Április 14-én, azaz mintegy két hónap múlva a Microsoft beszünteti a Windows Vista támogatását. Ez persze csak az eredeti, 2007-ben kiadott verzióra vonatkozik, ha valaki nem frissítette az operációs rendszerét legalább az első szervizcsomaggal, az áprilisi patch keddet követően már nem kap hozzá frissítéseket  - írja a HWSW.hu.

A redmondi cég operációs rendszerekre vonatkozó támogatási politikája szerint egy adott változathoz 24 hónappal a kövekező javítócsomag megjelenése utánig érhető el "mainstream support". Az eredeti Windows Vistához két évvel az SP1 megjelenését követően ér véget a támogatás, a Vista SP1 pedig 2008 április 14-én jelent meg, így az ezt megelőző ("RTM") változat 2010. április 14-ig támogatott. A Vista SP1 támogatása ehhez hasonlóan két évvel az SP2 megjelenése után ér majd véget, ez egyébként 2011 májusában lesz.

A Windows Vista "RTM" mellett hamarosan támogatás nélkül maradnak a Windows XP SP2 felhasználói is, ők júniusban tölthetnek le utoljára frissítést, ezt követően telepíteniük kell az operációs rendszerhez 2008-ban kiadott harmadik szervizcsomagot. A Windows XP a mai napig a legelterjedtebb operációs rendszere a Microsoftnak, a különféle hazai és nemzetközi felmérések alapján a használatban levő PC-k 60-70 százalékán fut.

Ahogy azt a HWSW-n már korábban megírtuk, a Windows 2000 támogatási ciklusa is véget ér a nyáron, a tíz éves szoftver július 13-án végleg nyugdíjba megy, ahogy az "extended", azaz kiterjesztett támogatási időszak is véget ér. Ezt követően a Microsoft nem ad ki semmiféle biztonsági frissítést és nem ad műszaki támogatást a Windows 2000 operációs rendszerekhez. Azon ügyfelek, amelyek mégis ragaszkodnak ehhez, egyesével egyedi szerződéseket kell kötniük a Microsofttal, hogy milyen támogatásra tartanak igényt, és a Microsoft ez alapján árazza be azt.

A Windows 2000 támogatási ciklusának befejezése leginkább a szerverparkokat érintheti, de a statisztikák szerint még léteznek asztali gépek is ezzel az operációs rendszerrel, bár az arányuk nem magas, 1 százalék alatti.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

28. olloczky
2010.02.09. 18:33
itt volt az ideje..az xp egy elavult op rendszer..váltson mindenki minimum vistára..csak azt nem értem, hogy miért fikázza mindenki állandóan .. már 1 gb rammal is sokkal többet tud mint az xp..a windows 7-ről nem is beszélve..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Szaby59
2010.02.09. 18:35
Office-ra, MSN-re, netre, filmezésre egy win 98 is elég, XP meg bőven, szóval ne írj hülyeséget...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Zsolt501 olloc...
2010.02.09. 18:43
Alapból szerintem nem fikázzák..., de azt nem lehet elfelejteni hogy bizony ahhoz hogy valaki vista vagy win 7 legyen a gépén ahhoz sok gépet és egyéb programot le kell cserélni, illetve vannak olyan programok amik bizony nem kompatibilisek az új operációs rendszerekkel.
Az is igaz hogy sokkal többet tudnak, viszont a többlet tudás az esetek nagy részében soha sem lesz kihasználva, illetve a változások sok esetben külcsín.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. olloczky
2010.02.09. 18:44
exe jobb egérgomb-tulajdonságok-kompatibilitás-win xp/98..azzal szerintem nincs gond..na mindegy..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Azrael
2010.02.09. 18:49
Hát attól, hogy szerinted nincs vele baj, attól még van. Mellesleg akinek meg ne adj isten van már egy eredeti oprendszere, az nem akar megint perkálni egy csomót még egy windózra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Ace0098
2010.02.09. 18:58
"itt volt az ideje..az xp egy elavult op rendszer..váltson mindenki minimum vistára"

Nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Zsolt501 olloc...
2010.02.09. 19:00
Attól hogy ott ez a lehetőség, még nem azt jelenti hogy 100%-ban biztos hogy működik is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Kange
2010.02.09. 19:06
Attól függetlenül, hogy nagyon tetszik a Win7 (most nem csak küllemre gondolok) én sem értek egyet a win cserével. Tényleg sok dologtól függ, szóval nem úgy van az. Meg ugye ha az ember megvette drága pénzért az XP-t...

A kompatibilitás sok esetben működik, de van, amikor nem. De ez már rengeteg topic-ban ki lett tárgyalva, itt az iPon-on is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. sYs
2010.02.09. 19:11
Találkoztam már pár olyan programmal, aminek kevés volt a kompatibilitás átállítása az exe-n vista alatt és vissza is kellett tenni az XP-t. (Solid Edge V20, ProEngineer VF4.00, Adams v12.0)És nem is egy öreg programról van szó..szóval szerintem nincs azzal minden rendben..na mindegy..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. krisztianb...
2010.02.09. 19:16
"
"itt volt az ideje..az xp egy elavult op rendszer..váltson mindenki minimum vistára"

Nem."

De igen. az 1 dolog, hogy az xp a win7-hez képest ronda, van akinek nincs igénye a külcsínre, ok. De az átlag felhasználó (ugye ők vannak többségben) számára a win7 sokkal felhasználóbarátabb, és biztonságosabb is, mint egy XP. Nekem semmi bajom az XP-vel, évekig használtam, és sosem volt vele 1 percre sem gondom, de tényleg elavult, nem önmagában, hanem mert a win7 egyszerűen jobb, és kész.

Akinek nincs pénze rá, az meg vagy linuxot válasszon, vagy oldja meg okosban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. LagerMaist...
2010.02.09. 19:38
Nekem sincs semmi bajom a Win7el, csak annyi hogy nem mukodnek hozzá a drivereim, meg a frissen letöltött sem, és meg annyi hogy akad is a aero felulet, pedig a gepemen siman kellene futnia, a masik, meg akar milyen csicsás is, én megvagyok a win xp-vel is, frissiteni meg ugysem firssitem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Ace0098
2010.02.09. 20:08
"De igen. "

Nem, nem fogok váltani minimum Vistára.
Félreértetted, úgy látszik.

Ez a "mindenki váltson min Vistára" borzasztóan megfontolt komment volt, kb annyira, mint az én válaszom rá. Most rohanjon a fél világ venni egy új windowst.
Az én gépemen XP > Vista, mivel régi és ózsdi, és csak azért hogy csillogó legyen az ablak széle nem fogok egy (az én gépemen) 10x lassabb rendszerre váltani (A 7-et meg se próbáltam), ami mellesleg kalóz lenne, mert az ára az meg megint egy másik téma.
Biztonság? Vírusirtó+tűzfal. A többit a Microsoft megoldja a biztonsági frissítéseivel, amint felfedeznek egy hibát.
Arra, amire én használom, a gépem is és a rendszer is elég. Nem fogok azért nagyobbra váltani (gépet és rendszert is nem kis pénzért) mert az a menő és mert szépen néz ki mert kb nem érdekel.

Őszintén szólva te sem tudtál egy nyomós indokot sem adni. "Elavult". Ez mit jelent? Lassabb? Az én gépemen biztos nem. Biztonságosabb? 0 és 0 sikeres vírus/féregtámadás között szerintem nincs különbség.
Ha lesz egy jobb gépem, biztos nem XP lesz rajta. De nekem most ez az elavult rendszer "egyszerűen jobb és kész."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. axe
2010.02.09. 20:09
Szerintem itt akik írtak hozzászólást, azoknak a 90%-a nem használja ki az oprendszerét, mellesleg nem arról van szó, hogy megszűnik a táámogatás hanem akik xp-nél SP"-t használnak (vagy 1-et) és vistánál is csak annak aki SP1-et használ. Win7 nagyon jó rendszer, de nagyon sok program nem fut rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. krisztianb...
2010.02.09. 20:19
érdekes, nekem minden elfut rajta, pedig elég sok "nem hétköznapi" programot is használok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Noodle
2010.02.09. 20:40
Azt nem értem akkor, hogy hogyan bírják eladni ezeket a csilli-villi LG Shine meg mittudom én milyen csodatelefonokat, mikor az embereknek több mint a fele nem használja csak a hívás, sms küldés funkciókat a telefonján és erre egy 10 éves telefon ugyanúgy megfelel.. Egyszerű a válasz, haladnak a korral.
Ne mondjátok már, hogy megvettetek egy OS-t 10 évvel ezelőtt és most sajnáljátok a pénzeteket egy újra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Zolti77
2010.02.09. 20:53
Egyet értek azokkal akik váltásra buzdítanák a népet bár a Vista dolog a leg rosszabb választás akkor inkább Win7 ugyanis ha nem fut semmi a háttérben csak a win kb 300-500mb rammal beérí (aero-t használok) míg az XP is ugyan ennyit eszik ram-ból szóval gond nem lehet ellenben a vista 1gb alatt sosem volt néha 1.5Gb tehát a Win7 100X jobb mint bármi más ráadásul energiatakarékosabb mint az XP több a beállítási lehetőség és nem utolsó sorban szebb is kezelhetőbb is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. arkman axe
2010.02.09. 21:18
axe: Nemtudom, hogy próbáltad-e egyáltalán vagy csak hallomásból beszélsz, de nem sok program van ami nem megy rajta. Én konkrétan egy darabbal sem találkoztam, kivéve a Daemon toolst, amíg még béta volt a Win 7, de szerintem ez érthető, miért nem ment.

Ace0098: A win 7 és az XP között gyorsaságban nem sok különbség van. (Pedig 6+ éves a legújabb dolog a gépben, amin fut.) Ha Aeroval példálóznál, kikapcsolható, van helyette basic (és még win2000 style is) felszín. Vistáról nem nyilatkozok, azt régen próbáltam ki, nekem lassú volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tompika74
2010.02.09. 21:57
Én most Vista-t használok. Eddig ez tűnik a legstabilabb rendszernek. Már egy éve használom, és még nem kellett újratelepítenem. Az XP ennyi idő alatt már be szokott gyagyulni , és újra kellett telepíteni.
Viszont a Vista-ban vannak olyan dolgok, amiket nem szeretek. Pl.:
- Az XP-n onnan tudtam, hogy betöltődött az operációs rendszer, hogy megállt a harddisk. Vista-n a harddisk egyfolytában dolgozik. Hiába várom, hogy álljon le. Nem és nem. Szeretem kontrollálni a saját gépemet. Ha indexeli a fájlokat, ellenőrzi a HDD-t, defragmentál, azt kiírhatná egy ablakban. Így legalább tudnám, hogy nem egy vírus törli az adataimat nagy igyekezettel .
- Azt az üzenetet, hogy a rendszer az indítópult bizonyos programjait letiltotta, azt 65-ször írja ki. Elég lenne egyszer is. Annak ellenére kiírja, hogy az illető programot töröltem az indítópultról és le is installáltam. Ez csak egy kis szépséghiba, emiatt lusta vagyok újratelepíteni a rendszert.
- Túlságosan kiveszi az irányítást a kezemből. Már párszor megkaptam azt, hogy ehhez vagy ahhoz csak a rendszergazda férhet hozzá. Én hülye meg azt hittem, hogy én vagyok a rendszergazda. Pedig nem.
- Vannak "fantomkönyvtárak", amik nagyon idegesítenek. A rendszer és bizonyos programok hozzáférnek, de én nem. Ez nem is zavarna annyira, ha nem lennének olyan programok, amik ilyen mappákba rakják a fájljaimat. Ha a programon keresztül akarom áthelyezni normál könyvtárba, akkor jön a szokásos: nem vagy rendszergazda . Ha pedig a herddisken keresem, vagy nincs olyan könyvtár, vagy üres. (Nyugi! Még mielőtt 200-an kioktatnának - be van állítva, hogy a rendszer- és titkos fájlok is láthatóak legyenek. Azokat látom is, csak a "fantomkönyvtárakat" nem.)
Még egy kis idő, és áttérek a Win7-re. Remélem, abban nincsenek fantomkönyvtárak. Csak attól tartok, hogy még több régi program nem fog rajta elindulni. Aki azt hiszi, hogy elég bekapcsolni az 95,98,XP kompatibilitás gombot, és működni fog minden, ami az eredeti Win95, 98, XP-n futott, az téved.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Smith166
2010.02.09. 22:29
olloczky mester ha olyan nagy expert user vagy akkor gondolom nem 2-3 programot használsz összesen.... viszont akkor tudnád azt is hogy mennyi mindent nem old meg és mennyi olyan program van ami hibásan fut vagy el se indul, az általad jobb-gomb-kompatiblitás nevü"csodaszer" ezek nem tud segiteni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Azrael
2010.02.09. 22:30
Amúgy ki lehet kapcsolni ezeket az "okosságokat".

Szvsz. meg szerintem aki rendszergazdaként akarja használni a saját gépét az dögöljön meg, a világ legnagyobb hülyesége. Egyetlen normális operációs rendszeren sem használ az ember állandóan rendszergazda fiókot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gabesz84
2010.02.09. 22:30
kedves tompika74,

mi az a fantom könyvtár? csak nem régi total commandert használsz ami nem oldja fel a könyvtár linkeket?
Ha meg látod a könyvtárat és nem tudsz belépni, akkor vagy jobbklikk->futtatás rendszergazdaként kell elindítani a fájlkezelőt, vagy kell magadnak adni jogosultságot.
Mellesleg amihez még rendszergazdaként sem férsz hozzá jogosultság híján, azok a fájlok/könyvtárak nem véletlenül vannak védve... ha nem tudod hogy hogyan lehet oda "bejutni" akkor feltételezem hogy csak szétqrnád a rendszert az ott matatásoddal/hozzá nem értéseddel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ferdekanal
2010.02.09. 22:49
Itt az ideje haladni a korral és Win7-re váltani. Bár szerettem az XP-t is de a win 7 akkor is egyszerűen jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Csaber
2010.02.09. 23:39
Noodle "Egyszerű a válasz, haladnak a korral.Ne mondjátok már, hogy megvettetek egy OS-t 10 évvel ezelőtt és most sajnáljátok a pénzeteket egy újra."Képzeld én sajnálom rá a pénzt egyszerű okból kedvenc játékaim még hírből sem ismerik a DX 10-et sőt van amihez javítás kell ahoz hogy Xp-én hajlandó legyen elindulni mert "neki " már az is túl "modern" , mostanában sokat nosztalgiázom csak rosszul járnék ha legyalulnám az XP-ét , meg aztán ~34K az oem win7(Windows 7 Professional 64bit) ha megvenném mókuskerékbe kerülnék akkor muszáj lenne LGA 775-ön maradni és a jelenlegi gépemet fejlesztgetni és az biztos hogy nem a legjobb megoldás ár/teljesítményt nézve
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. olloczky
2010.02.10. 07:09
olvasgatom itt a kommenteket és látom felháborodást keltettem .. na mindegy..akkor csak úgy látszik, hogy nekem nincs gondom a kompatibilitás problémával..és valóban..nem csak 2-3 programot használok..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tompika74
2010.02.10. 07:32
Nagyon kedves gabesz84!

Igazad van. Nem vagyok profi, csak lelkes amatőr. A kedvedért két konkrét példa a fantomkönyvtárra:
- Felinstalláltam a Digital Music RecordConvertBurn Station nevű programot. Az installáció a végén lefagyott. A program ikonját kirakta a képernyőre, és működik. Kipróbáltam, nem tetszett a progi. Uninstall. De az uninstall-ban nincs benne a program. Gondoltam, fizikailag törlöm, és kész. Jobb klikk, tulajdonságok, útvonal "C:\Program Files (x86)\Digital Music RecordConvertBurn Station\guide.exe" Ez a könyvtár nem található fizikailag a HDD-n. Indítható, működik, de nincs. Ezt hívom fantomkönyvtárnak.
- Hosszú ideig a SaveFlash-t használtam flv videók letöltéséhez (YouTube). A Windows Vista egy automatikus frissítés után nem volt hajlandó a SaveFlash könyvtárába rakni a videókat, csak a C:\felhasználók\appdata\...\videók mappába. (Mit is akarok, hisz nem vagyok rendszergazda!!!) A SaveFlash-ből nézve ott voltak a videóim. De a mappát a C:\-n kinyitva üres volt. Fantomkönyvtár 2 . Pontosabban fantomfájlok. Mondjuk, ez olyan kedves, huncut dolog. Sikerült letölteni a videót, a gépeden van, de nem férsz hozzá .

U.I. Nem használok Total Commandert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Balucsek
2010.02.10. 08:02
Hát én mondjuk win 7-et használok de hasonlót még nem tapasztaltam se nem létező könyvtárakat se megtalálhatatlan fájlokat bár igaz én rendszergazda vagyok a gépemen mert ki nem állhatom ha beszól az oprendszer azért mert szeretném kitörölni pl a temp-ből amit neki nem sikerült... Bár win 7 alatt már ez nem jellemző xp-n volt igazán olyan hogy pár giga szemét keletkezett, Vistát meg nem használtam csak pár nap erejéig de az is sok volt belőle...
Amúgy 1-2 programmal találkoztam ami nem indult kompatibilitási hibák miatt, ebből is az egyik megoldódott kompatibilitási mód váltással (de persze nem úgy hogy csak parancsikon jobb gomb oszt má jó is hanem letöröl felrakni win xp kompatibilitással és úgy futott asszem ez az imperium galactika 2 volt, de lehet már rosszul emléxem). Amúgy semmi gondom nem volt a win7-el egyedül öcsémnek sikerült rá szerezni kis msn vírust, de ha ő sem talált rá durvább vírust akkor szerintem más se nagyon fog azért amikor xp volt fenn akkor pár havonta újra kellet rakni mert befigyelt pár vírus...
Azt viszont megtudom érteni hogy minek cseréljen le az ember egy jól működő alaposan megismert oprendszert egy még ismeretlenért pláne ha ilyen sokba kerül, de aki esetleg fontolgatja annak csak ajánlani tudom a win7-et
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Fix3r
2010.02.10. 10:22
Nem tudom én valahogy nem tudtam megszeretni az xp-t nálam valahogy mindig kihalt 2-3 hét után A vistát lehetett szidni mint atom de szerintem jól bekonfigolva szerintem azzal se volt baj (a 64 bites verziója mindenesetre jóval használhatóbb volt mint a 64 bites xp). 2évig ment stabilan a vista most is csak kiprbóálás céljából váltottam win7-re desktopon de eddig(kb 4 hónapja használom)elég jól működik és mostmár a laptopon is az fut.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2010.02.11. 00:17
Win7 nagyon jó rendszer, de nagyon sok program nem fut rajta.

Ez a lényeg.

És ehhez tegyük hozzá, hogy Win7-ből is még mindig a 32 bites a jobban támogatott verzió. Mert még mindig nem tudnak a fejlesztők hibátlanul fejleszteni 64 bitre.

Windows fejlesztői világ kulturálisan be van ragadva a 32 bites szinten, és csak lassú az elmozdulás.

Nagy neves cégek padlása is teli van határidőre összegányolt 32 bites forráskóddal, amelyeket csak nagyon lassan képesek átírni hibátlan 64 bitesre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!