iPon Hírek

A részletekre ráközelíteni képes kontaktlencsét fejlesztenek

Dátum | 2013. 07. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Távcsőszerű látásélménnyel kecsegtetnek egy újfajta kontaktlencse fejlesztői. A svájci EPFL és a Kaliforniai Egyetem mérnökei egy olyan lencserendszeren dolgoznak, amelynek viselői tetszés szerint ráközelíthetnek az őket érdeklő részletekre. A mindössze 1,17 milliméter vastagságú lencse középső része normális, nagyítás nélküli képet ad, az ezt körülvevő gyűrű viszont 2,8-szoros nagyítást biztosít. A lencse nagyító része ténylegesen úgy működik, mint egy távcső tükörrendszere: a belépő fénysugár négyszer verődik vissza a különleges kiképzésű alumínium felületekről, mielőtt továbbítódna a szembe. Ezek a tükrök nagyítják fel a képet, és egyben korrigálják az optikai lencsék használatából eredő jellegzetes torzításokat is, így meglepően valósághű képet közvetítenek a retina felé.

A látásmódok közti váltás úgy történik, hogy a lencse normál, illetve nagyító része más-más polarizációs szűrőn keresztül tekint a világra, így egy változtatható polarizációjú szemüveg révén a kiszűrhető az a kép, amelyikre éppen nincs szükség. A kísérlet során erre a Samsung aktív folyadékkristályos 3D-szemüvegének egy módosított változatát használták, a fejlesztők azonban úgy vélik, hogy idővel ez a szűrőtechnológia magába a lencsébe is beépíthető lehet, így a továbbiakban nem lesz szükség a szemüvegre. (Ez esetben persze azt is ki kell találni majd, hogy milyen irányítással váltogathat a lencse viselője a normál és a felnagyított látvány között.) A DARPA által pénzelt projekt során létrehozott prototípust egyelőre még csak egy életnagyságú szemmodellen próbálták ki, de az első eredmények nagyon biztatónak tűnnek. A szakértők még nem teljesen elégedettek ugyan a nagyított kép élességével, de úgy vélik, hogy a tükörrendszer finomítása révén tovább tökéletesíthető a képalkotás.

Mielőtt emberi használatra kerülne a sor, számos további kihívással kell megküzdeniük a fejlesztőknek. A jelenlegi prototípus kemény műanyagát például valami olyan alapanyaggal kell helyettesíteniük, amely átengedi a levegőt, így a felhelyezett lencse alatt is szellőzhet a szem. Ilyen anyagok természetesen léteznek, hiszen a kontaktlencse-iparban évtizedek óta használják ezeket, a tükörrendszer új alapanyagból történő megvalósítása és finomhangolása azonban biztosan nem lesz könnyű feladat. A kutatók elmondása szerint fejlesztésükkel elsődlegesen a látásukban korlátozottak életminőségén szeretnének javítani, a részletekre ráközelíteni képes lencsék például különösen hasznosak lehetnek az időskori makuladegenerációban szenvedők esetében, amely világszerte több mint 160 millió embert érint. A lencse révén helyettesíthetők lehetnek azok a szemüvegbe épített, úgynevezett bioptikus távcsövek, amelyeket ezen páciensek jelentős része használ a mindennapokban való boldoguláshoz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Wolgor
2013.07.03. 15:24
Instant get!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Jakuza
2013.07.03. 16:34
Dupla pislogas zoomfunkcio on kovetkezo dupla pislogas zoomfunkcio off.
Igy kene ezt kerem szepen megcsinalni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. AaReE
2013.07.03. 16:42
http://www.youtube.com/watch?v=zkmc1FNLInM
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nyerek01
2013.07.04. 10:51
"A DARPA által pénzelt projekt..."
Szóval a hadseregnél már nem divat a kézi távcső, ilyennel mennek az Amerikai hazafiak főleg ártatlan iszlámokat gyilkolni, értem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2013.07.04. 13:05
nyerek01: Amúgy tényleg érdekes, hogy az ilyen kreatív projektek mögött mindig a sereg van. De, úgyis csak 'demokrácia csinálásra' használják, azt pedig nem adják le a TV-be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fofoka
2013.07.04. 21:56
"A DARPA által pénzelt projekt..."

"A kutatók elmondása szerint fejlesztésükkel elsődlegesen a látásukban korlátozottak életminőségén szeretnének javítani..."

Ja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka
2013.07.04. 21:57
Wolgor - 2013-07-03 15:24:45

Nem zavar, hogy tök homály, ha ráfókuszál valamire?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!