iPon Hírek

A RockChip 4K képes lapkájával érkezik a Pipo P1

Dátum | 2014. 04. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Európában és az Egyesült Államokban már lementek az első nagyobb elektronikai rendezvények, Hongkongban azonban találni érdekességeket ilyenkor is, ugyanis nemrég került megrendezésre a tavaszi Hong Kong Electronics Fair. Ezen az eseményen jellemzően a távol-keleti gyártók képviseltetik magukat, így tett a Pipo is, ami rengeteg terméket vonultatott fel.
A sok bemutatott eszköz között akadt egy nagyon érdekes konfiguráció is a Pipo P1 személyében. Ez a táblagép az első olyan ismert megoldás, amiben a RockChip RK3288 SoC tevékenykedik. A RockChip újdonsága a legnagyobbak közé sorol be a teljesítményét tekintve, így nem okoz már neki gondot a H.265 kódolású tartalmak kezelése, akár 4K-s felbontáson sem (felvenni még nem tud, de lejátszani már igen) és a modern játékoktól sem jön zavarba. Ebben a lapkában nincs nyolc mag, csak négy darab izmos, Cortex-A17 egység, melyek 1,8 GHz-es órajelen üzemelnek. Az integrált grafikus feldolgozón sem spóroltak, hiszen egy Mali-764 került bele, ami OpenGL ES1.1/2.0/3.0, OpenVG1.1, OpenCL1.1, Renderscript és Directx11 API támogatást is nyújt. A tabletet 2 GB-nyi rendszermemóriával vértezték fel a Pipo mérnökei, így akkor sem kell majd lassulással, megakadással számolni, ha a háttérben több alkalmazás is fut párhuzamosan. A tárhely 32 GB-os méretet öltött, de egy memóriakártyával ez még fentebb tornázható. Az eszköz keretén lesz Mini-HDMI kimenet, és mivel elég jók a multimédiás képességei, így vélhetően sokan fogják egyebek mellett nagyfelbontású filmek „fogyasztására” és tárolására használni, ebből eredendően el is kélhet egy nagyobb SD kártya.
A Pipo P1 előlapját egy IPS panel uralja, ami széles betekintési szögeket és jó fényerőt nyújt a 9,7 hüvelykes felületen, a 2048 x 1536 képpontos felbontás pedig gondoskodik arról, hogy a legapróbb részletek is tökéletesen rajzolódjanak ki. Operációs rendszer tekintetében egy többnyire alap Android 4.2-es van a gépen. Ez a Jelly Bean már nem a legfrissebb, a termék érkezése azonban még odébb van, így ezen a ponton talán csiszolhatnak a forgalmazás kezdéséig. A táblagépet egy 2 megapixeles kamera teszi alkalmassá videóhívások folytatására; fényképezésre és Full HD felvételek készítésére pedig a hátlapon lesz egy 8 MPixeles egység, amely LED villanóval is el lett látva. A kapcsolati képességei között megvan szinte minden: 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth modul és GPS vevő, egyedül a mobil internethez szükséges modem hiányozhat azoknak, akik naphosszat szeretnének online lenni a tartózkodási helyüktől függetlenül. Az energiaellátásról egy 6000 mAh-s akkumulátor gondoskodik, ezzel átlagosnak ígérkezhet az üzemidő, de a RockChip lapkájának fogyasztása még tartogathat meglepetéseket, messzemenő következtetés tehát nem érdemes levonni egyelőre.
A készülék valószínűleg csak a későbbiekben fog kereskedelmi forgalomba kerülni, mivel most még saját háza sincs. Kicsit komikus, de a Pipo M6 Pro felirat díszelgett a hátoldalán a kiállítási helyszínen. Az igencsak erős belsőt felvonultató Pipo P1 várható ajánlott fogyasztói ára nem ismert egyelőre, de remélhetőleg itt sem fognak felszökni a költségek, és 300 dollárnál nem kell majd érte többet fizetni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. DemonDani
2014.04.22. 11:41
Kíváncsi leszek, hogy mennyire lesz éhes ez a chip ezzel a konstrukcióval. Valamit tehettek volna az energiahatékonyság jegyében, de az is lehet, hogy nem lesz vele gond, és vígan elmegy ez a tábla is 7-8 órát egy töltéssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. somakb
2014.04.22. 12:07
28nm, Cortex A17.... combosabb akku kéne oda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. -Alvin-
2014.04.22. 14:04
[LINK]

Itt a vidi hozzá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. krutyifix
2014.04.22. 22:29
ja-ja valami készül a Piponál, lenyomták a most elérhető típusaik árát, helyet csinálnak az újaknak amik eddig sem voltak drágák a felszereltségükhöz képes
így papíron tényleg karcsúnak tűnik a 6000 mAh
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!