iPon Hírek

A Samsung az SSD-k és HDD-k áráról

Dátum | 2009. 03. 16.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A Samsung szerint az SSD-alapú tárolóegységek ára pár éven belül el fogja érni a hagyomános merevlemezek árát köszönhetően a flash memória chipek egyre drasztikusabb áresésének.

Az SSD-meghajtók (Solid State Disk Drive) előnyeit és hátrányait már számtalanszor emlegettük oldalunkon. Ha írási/olvasási-sebességében nem is, de elérési idejében könnyedén beelőzik a HDD-ket, nem beszélve az alacsonyabb fogyasztásról, melegedésről, és a zajról - ami tulajdonképpen nincs is. Egyetlen hátránya van csak, mégpedig az ára, ami gyakorta többszöröse a hagyományos merevlemezekénél. Például egy laptop 100 - 600 dollárral kerül többe SSD-tároló alkalmazása esetén.

Briand Beard, a Samsung Semiconductor flash marketing menedzsere a következőt nyilatkozta egy telefon interjúban: "A flash memóriák ára az elmúlt öt évben 40, 50, 60 százalékkal csökkent. Az ilyen chipek gigabájtonkénti ára pár éven belül el fogja érni a merevlemezekét." Ehhez csak annyit kell hozzátenni, hogy ha van olyan cég ami ért az SSD-khez és HDD-khez is az a Samsung, mivel mindkét tárolókból készülnek a gyáraikban.

Emellett adott egy kis magyarázatot a két tároló árkülönbségének a mikéntjéről is Beard. "Az árak különbsége az alapokban keresendő. Egy merevlemez motorjának, NYÁK-jának, kábelének fix ára van. Ezért ha növelni akarjuk a fordulatszámot, vagy nagyobb kapacitást akarunk hozzáadni akkor az a különbséghez képest nem sokkal dobja meg az árat."


"Az SSD-k áramköre, doboza és vezérlője is fix árral rendelkezik, azonban ahogy növeljük a kapacitást, úgy lineárisan növekszik az ár is. Például ha egy flash chip 2 dollárba kerül, akkor egy 64 GB-os meghajtóba való chip 128 dollárba kerül amihez jön még a NYÁK, vezérlő és a többi tartozék. Ezért ha dupla kapacitást akarunk, akkor dupla annyit kell kicsengetnünk."

A flash chipek ára azonban csak csökken és csökken, a kapacitásuk pedig egyre csak nő. A PC gyártók pedig egyre jobban szeretnék SSD-meghajtók árát a hagyományos merevlemezek árával egy lapon említeni.

Mi lesz az év további részében az SSD-k árával? "A jövőt nem igazán lehet megjósolni ebben az iparban. Mivel az SSD-k ára közvetlenül kapcsolatban van a flash chipek árával, ezért senki sem tudja megmondani a jövőt. Mindenki csupán találgat." folytatta Beard. Jelenleg a flash chipek ára olyan alacsony, hogy a gyártók már alig tudnak rajta pénzt keresni.

"Minden nagyobb flash-gyártó veszteséges negyedévet zárt, így természetesen azt szeretnék elérni, hogy minnél nagyobb profitot zsebeljenek be." Beszélt még Beard az ár/kapacitás terén legkedvezőbb meghajtókról is, szerinte üzleti oldalon a 64 GB-osok helyett a 128-asak a bizonyulnak a kedvezőbb választásnak, fogyasztói részről pedig a 128-asok helyett a 256-osok. A Samsung már tavaly elindította gyors 256 GB-os SSD-inek tömeggyártását, ahogy azt már olvashattuk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Svindler
2009.03.16. 10:39
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. TökmagosJa...
2009.03.16. 11:34
A nagy gulupeti megmondja, hogy nyereséges vagy veszteséges egy gyár egy gazdasági válság idején.
taps

Lassan olyan olcsó lesz az SSD h veszek 1et rendszermeghajtónak. Csak így tovább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. badland3
2009.03.16. 12:16
Hat en nem tudom mennyit keresnek rajtuk, de mar nagyon szeretnek legalabb egy 64 gigasat a Windows reszere:-). Es mikor lesz abbol meg valami? Ahogy a blue-ray-bol is lehetne mar olcsobb iro es lemez is:-). Turelmetlenul varom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. flashball
2009.03.16. 14:14
Olcsobb lesz, csak győzzük kivárni. Kishazánkba valamilyen rejtéjes oknál fogva mindig nagy időbeli csúszással érkeznek meg a High-Tech cuccok megfizethető árba.

Addig meg csak kerregjen a hagyományos winyo a lapimbe, leglalább feltűnik a lenyulják a "csoszogósok".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. TökmagosJa...
2009.03.16. 15:26
gulupeti

Mint olvastad, rendszermeghajtónak vennék SSD-t, mondjuk egy 64 GB-osat. A 32GB-os még kicsi, de 20.000 Ftért már lehet kapni. Mivel elég gyorsan esik az SSD-k ára, ezért néhány hónapon belül a 64 gigás lesz 20k, ami már a rendszer gyorsulása reményében korrekt befektetésnek bizonyulhat.
Természetesen én sem terás SSD-t akartam venni... majd ha eljön az ideje, akkor néhány 500gigás SSD raidbe kötve, mondjuk ahogy az OCZ bemutatta a cebiten. De ez még jóval odébb van... (3-5 év?)

A gyárak.
Megéri nekik, de a cikkben is ahogy le van írva: alig éri meg nekik. Természetesen profitálnak, de olyan minimálisat, hogy már húzzák a szájukat. Amiért megszólítottalak az az, hogy nem tudod elképzelni h alig profitáljon. Hát na, azért el lehet ezt képzelni egy válság idején sztem, és nem egy hír volt már arról h a memóriák ára annyira leesett, hogy már alig éri meg a gyártóknak... (néhány hónapja olvastam)
Szóval én elég könnyen el tudom képzelni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. aakosch
2009.03.16. 15:56
jóez csökkenjen csak csökkenjen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. flashball
2009.03.18. 08:41
TökmagosJack

Én azért azt nem nevezném válságnak, hogy a piac több szegmensében is durva túlkínálat alakult ki, mert a gyártok ill.a kereskedők nem csökkentik a haszonkulcsot hanem inkább mesterségesen fenntartják az árakat.
Szvsz ez nem válság hanem hiszti. ;-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ossyni
2009.03.19. 12:29
eddig jó volt a hdd, most már nem?

Én szerintem sokkal nagyobb az esélye hogy egy ssd-több hibát csinál mint egy jó szériájú hdd, ott lehet adatot menteni, az ssd-nél meg ha füstöl, akkor minden füstöl.

Váltani majd akkor érdemes profi körökben és magasabb szintű felhasználóknál, ha már sok általános felhasználó már kipörgetett minden bug-ját és ha bevált akkor én is fogok váltani.(ez ha jól értem minimum 5 év.

Az ár meg nem érdekel, ha stabilabb, gyorsabb lenne az ssd akkor egy hdd árának akár többszörösét is fizetném, de szerintem erről szó sincs!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!