iPon Hírek

A Samsung megkezdte az 5G tesztelését

Dátum | 2013. 05. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung már a következő generációs mobil adatátvitelen dolgozik, pedig még a 4G is csak mostanában kezd terjedni. A 2009-ben indult technológia tartalékokkal is bőven rendelkezik, hiszen a leggyorsabb okostelefonok 150 Mbps-os (Cat 4.) hálózati modemekkel érkeznek, pedig a szabvány 300 Mbps-ot (Cat 5.) is megenged már. Ráadásul az 5G előtt még egy másik lépcsőfokot is meg kell lépni a 4G LTE-Advanced alakjában, ez pedig már akár az egy gigabites határt sem veti meg. Az továbbfejlesztett LTE 2014-ben villanthatja meg magát a reflektorfényben, és a maximumhoz képest jóval visszafogottabban fog kezdeni, 300 Mbps lehet a kiindulópont. Az ötödik generációs mobiltechnológia már nagy kihívást jelent a fejlesztők részére. A 4G LTE sebességének túlszárnyalása közel sem lesz olyan egyszerű művelet, mint a 3G HSDPA leváltása volt. A milliméteres hullámhosszok használata nagyobb távolságokra egyelőre nem a várt eredményeket produkálja, így meglehetősen sok korlátot kell még ahhoz leküzdeni, hogy a végső célkitűzésüket elérjék. Ez nem más, minthogy az összes felhasználónak gigabites kapcsolatot legyenek képesek "szolgáltatni", helytől függetlenül.

A Samsungnál persze már dolgoznak a megoldáson, ami egy újfajta veszteségcsökkentéssel dolgozó adatátviteli technológia lesz. Pontos információkat erről nem adott ki a Samsung, de jelenleg úgy fest, hogy egy 64 összetevőből felépülő antenna a kulcs a stabil gigabites kapcsolathoz. Ez lehet az első, életképes megoldás a milliméteres hullámhosszú sávok terjedési korlátainak leküzdésére; az egység működési frekvenciáját a hagyományos, párszáz MHz-es értékről itt már több GHz-re növelték. A friss tesztekben 28 GHz-es frekvencián két kilométeres körzetben sikerült garantálni az elvárásoknak megfelelő, gigabites sebességet - egészen pontosan 1,056 Gbps-ról beszélhetünk a Samsung közleménye alapján. Az eredmények az eddigi próbálkozásokhoz képest meggyőzőek, de a következő években még sok munka vár a mérnökökre. A Samsung most azt tervezi, hogy felgyorsítja az ilyen irányú fejlesztéseket, és a következő években egyre nagyobb figyelmet fog szentelni ezeknek. Továbbá az évek során, ahogy az ilyenkor lenni szokott, megalakulnak az ezzel kapcsolatos nemzetközi szövetségek. Az 5G-s hálózatok mihamarabbi létrejöttéért jelenleg is több, milliárdos projekt folyik. Kínában tavaly alakult meg az IMT-2020 (5G) Promotion Group, Európában pedig az idei év során 50 millió eurót szánnak az erre irányuló korszerűsítések és újítások támogatására. A jövőben ezek a fejlesztések elősegíthetik az interneten közvetített médiatartalmak terjedését, hiszen mint olyan, a sávszélesség korlátja gyakorlatilag ledőlne a gigabit terjedésével. Ez már a mobilok belső átviteli sebességével vetekszik. Valamint az sem elhanyagolható persze, hogy hamarosan már az UHD tartalmak megjelenésére is számítani kell, és a térhatású (3D) filmek is egyre nagyobb teret nyerhetnek. Igény tehát az 5G-re biztosan lesz, de ehhez a háttérben is nagy változásoknak kell még végbemennie. Mindazonáltal a mobil kommunikációs és adatátviteli technológiák következő generációjának elkészülése még sokat várat magára. Ezek 2020-nál korábban valószínűleg nem debütálnak kereskedelmi forgalomban semmilyen formán.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. jamborka
2013.05.14. 15:55
ezzel a technikával a több ezer forintos 3Gigás netet 1 percen belül le lehetne amortizálni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jaszy.peti
2013.05.14. 16:11
Azért nem kicsit látszik rajtuk, hogy kockák
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Mark96
2013.05.14. 16:24
Most jelent meg nemrég a 4G ... hová sietnek ezek ??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nemlehet
2013.05.14. 16:48
Simán jó, kell a technikai fejlődés, mert ez által lesznek olcsóbbak a "régi" technológiák. Mondjuk polgári felhasználásban nem sok értelmét látom. Már 25 megás nettel is simán lehet HD tartalmat folyamatosan streamelni, az meg csak kicsit több mint a HSDPA+. Azért az lássuk be, hogy a 4k felbontásnak meg nem sok értelme van egy 4-5 colos telefonon, de még egy 10" tableten sincs, mert a szemed úgy sem látja a különbséget.
Amúgy valóban szép a sebesség, csak még külföldön is erősen korlátosak a mobilnet csomagok, hát még itthon. Szép és jó, hogy nagyon gyors, de ha 5 perc alatt elfogyasztod és utána lekorlátoznak 128k-ra akkor a hajadra kenheted
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. HUFEUR
2013.05.14. 17:19
Mark96:

Nem sietnek sehova, nem jövőre lesz már 5G, hanem ahogy a cikkben írják, legkorábban 2020-ra. 7 év múlva pedig már simán ideje lesz a váltásnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. arin
2013.05.14. 17:30
Fejlesszenek csak, majd kb. a 30G nél már rendes net sebesség közelébe érnek Talán. A 3G is elég drága, ráadásul többnyire "használhatatlan" a lefedettség miatt. (úgy értem, hogy max sebességen talán a toronytól 1 méterre megy)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bala5
2013.05.14. 17:33
Mark96:
Azért sietnek mert bár most debütált a 4G amíg kereskedelembe kerül az 5G eltelik közel 10 év.

Szerintem egy idő után meg már nem is a mobilok és a tabletek lesnek a fő cél hanem hogy bárhol bármikor stabil szélessáv legyen. Nem lenne rossz ha pl otthon vezeték nélkül érném el a Gigabites netet. Az meg hogy fölösleges a gigabites sáv? Nem hiszem pár éve emlékszem hogy az 512Kb/s is "mindenre" elég volt, Most meg a 25Mbre mondjuk hogy elég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bodocz70
2013.05.14. 18:11
Arra kíváncsi lennék, hogy vizsgálják-e az élettani hatásait. Ekkora frekvencián a hatótávolság a sugárzó teljesítmény növelésének arányában nő.
Még a múlt-rendszerben rádiólokátoros voltam a katonaságnál és a településen a laktanya mellett azóta is elképesztően magas a rákos betegek száma. Szerintem, ha folyamatos sugárzásnak van kitéve az ember, évekkel később jön csak elő a hatása. Legalábbis a gyakorlat ezt mutatja. De erről mélyen hallgatnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm arin
2013.05.14. 18:22
Sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. morceus
2013.05.14. 19:13
Mint tudjuk, minden rákot okoz. Vagy nem.

KATT IDEMellesleg mire ez kijön és lesz jó lefedettség és megfizethető lesz, addigra a hagyományos vonalas net is gyorsabb lesz valószínűleg, az lesz a megszokott, és az 5G lesz "xar lassú mobilos net"

Azonban hajrá, felődjünk csak, a pláza cicceknek rendkívűl szükséges lesz 8K filmeket streamelni shoppingolás közben a vesztendben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY
2013.05.14. 21:00
Mindenki bele van őrülve ebbe a mobil sebességmániába. Itthon minden netes csomag forgalmi korlátos úgyhogy a 3G fölött nincs értelme, mert senki nem fogja filmletöltésre használni a mobilnetet. Inkább itthon azzal törődnének hogy lefednék az egész országot 3G-vel, és mindenhol legyen normális net, de inkább csak a csilivili hipernet meg 4G parasztvakítások mennek miközben egy 15 ezres lakosságú városban nem tudom normálisan a 3G-s netet használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lazahunter
2013.05.15. 02:28
Lesz itt tojásos (agy)velő reggelire

Hannibál bácsi most hogy örülne, hogy nem kell megsütni az agyat fogyasztás előtt, elég csak közel vinni a toronyhoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!