iPon Hírek

A Samsung sürgeti a DDR4-es RAM modulok megjelenését

Dátum | 2012. 04. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A DDR3-as memóriamodulok piacán rendkívül katasztrofális helyzetet teremtett a túltermelés, ami miatt hatalmasra dagadtak a DDR3-as memóriachipekből és memóriamodulokból felhalmozott raktárkészletek. A gyártók ezzel együtt hatalmas árversenyre is kényszerülnek, amely még arra sem ad lehetőséget, hogy ha csak kis mértékben is, de emeljék áraikat.

A Samsung a jelenlegi helyzetből egyetlen kiútként a DDR4-es memóriamodulok mielőbbi bevezetését látja, ám nem tőle függ, hogy erre mikor kerül sor. Ebben a kérdésben az Intel szava dönt, ugyanis amíg a gyártó nem dob piacra olyan platformokat, amelyek képesek a DDR4-es memóriamodulokban rejlő lehetőségek kiaknázására, addig nincs értelme piacra dobni a modulokat, hiszen azokkal semmire sem mennének a vásárlók. A Samsung egyébként DDR4-es memória modulok tekintetében meglehetősen jól áll: a vállalat már 2011 januárjában, azaz több, mint egy éve bemutatta első DDR4-es UDIMM modulját.


Az eredeti tervek szerint az Intel majd csak 2014 első felében mutatja be első olyan szerverplatformját, amely DDR4-es memóriamodulokra támaszkodik. A szóban forgó platformban Haswell-EX processzorok kaphatnak majd helyet, amelyek már DDR4-es memóriatámogatással rendelkező memóriavezérlőt tartalmaznak. A Haswell átlagfelhasználóknak szánt változata, amely a 22 nm-es csíkszélességgel készülő Ivy Bridge processzorok után kerül piacra, még DDR3-as memóriavezérlőre támaszkodik majd. Az őt követő Skylake, amely 2015 folyamán debütálhat, már gond nélkül alkalmazhatja a DDR4-es memóriaszabványt. Legalábbis a jelenlegi értesülésekből ezt szűrhetjük le.

A Samsung ezzel szemben mindenképpen azt szeretné, ha az Intel már 2013 folyamán hódító útjára indítaná a DDR4-es memóriatámogatással ellátott szerverplatformot, ugyanis a DDR3-as memóriamodulok esetében a túlzottan alacsony felvásárlási árak miatt már szinte lehetetlen nyereséget termelni. Utóbbi alapján érthető, ha a Samsung mielőbb szeretne szabadulni a jelenlegi helyzettől, amire a jelek szerint csak és kizárólag a DDR4-es memóriamodulokat használó platformok piacra dobásával lehet mód.

Érdekesség, hogy jelenleg csak a Samsung és a Hynix tudna piacra dobni DDR4-es termékeket, senki más, ugyanis csak az említett két gyártó fejlesztett ki ilyen megoldásokat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

44. atti2010
2012.04.13. 17:52
Az Intel minek is sürgetné a DDR4-et hiszen a procik elvannak így is az Ivy APU-ján még a DDR5 sem segítene, így hátráltatja az AMD-t is a vásárlók meg dögöljenek meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Fada
2012.04.13. 18:07
kevés ilyen megrögzötten egyoldalú, a végtelenségig elfogult figurát ismerek a magyar számtechfórumokon, mint te, kedves atti2010. na nem mintha bárkinek is ártanál vele - sőt néha már megmosolyogtató is -, vagy számítana az én véleményem.

néha ha rémálmaid vannak, akkor azok kék színben játszanak, ugye?

béke.

ja, azt felejtettem el hozzátenni, hogy a közveszélyes AMD-fényezésed miatt már akkor sem lehet komolyan venni, amikor tényleg értelmes dolgot írsz. mint a mesében, amikor farkast kiáltanak, amikor meg jön, akkor rá sem hederítenek. fantasztikus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Phantomstr...
2012.04.13. 18:36
Fada
Ha igaza van, ha nincs, a DDR4-ből asztali fronton igazán nagyot az AMD kaszálna a Kaveri APU-val.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. I.Jozsef83
2012.04.13. 18:46
Phantomstranger

+1 még plusz ok h ne sürgesse , míg neki nincs mihez és nehogy a kkurrens kaszáljon... bízzunk AMD-ben , talán figyelnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. SyRew
2012.04.13. 18:47
Végülis teljesen logikus,hogy ránktoljanak egy olyan terméket,amire a felhasználók 95 %-nak nincs szüksége azért,hogy tripla árban legyen a memória.
4 Gb csak 30eFt tessék a boltba szaladni érte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. jozsefm Fada
2012.04.13. 18:56
Pedig most igaza van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.04.13. 18:56
persze, hogy igaza van. csak nem komolyanvehető.

ha meg őszinte akarok lenni, akkor az irány valóban kiváló, de aki alkalmasint szeretne játszani is a gépén, annak ezek az apuk a fasorban sincsenek. talán pár év múlva. bár akkor meg nem 1080p lesz a menő, úgyhogy lehet, hogy akkor is ugyanez lesz. mondjuk egy videózós gépbe erősen gondolkodom egy ilyesmi megoldáson. bár ahhoz meg drága és itt a dolog buktatója. valamire túl jó, valamire meg túl kevés. irodába. oda frankó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. atti2010
2012.04.13. 19:23
Fada Viszont nem is kertem hogy komolyan vegyél, egyszerűen csak leírtam amit gondolok és kész, másrészről amikor az Inteles szöveg megyen hogy az AMD 4 magos mar nem elég meg lassan a 6 magos sem az legalább annyira komolytalan csak egy hatalmas cég áll mögötte meg pár IT terméket forgalmazó cég, ennyi meg egy bambi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. I.Jozsef83
2012.04.13. 19:27
No itt jöhetne képbe MS -t , kicsit valamiképp ösztönözni gyártókat , hogy minél több helyen ott legyen termékük ( Win7 ), amihez minél több ram van benne , annál hatékonyabb. Tehát minden eladott 8GB vagy 16GB kit párnál 1GB illetve 2GB-nyi összeggel beszáll. 32GB -nál 4GB-nyi összeggel . Szóval : minden gépbe 8GB , 16GB or 32GB ramot akciót hirdetni ... amit MS is szponzorál támogatással. Pl:
2012.05.01.-től 2012.08.30.-ig , vagy év végéig
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Emberfej
2012.04.13. 19:30
DDR3 gyors, nagyméretű és olcsó, valahogy nem hiányzik a ddr 4 amit nem a vásárlói igények miatt akarnak piacra dobni, hanem csak azért hogy jó drágán eladhassák.
Nyilván szerverekbe ddr4-et raknának már csak attól ha 10% al gyorsabb lenne, de átlagfelhasználóknak szerintem bőven elég ddr3.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. atti2010
2012.04.13. 19:34
Emberfej Gondolom az APU-król csak gyerekkorodban hallottál merthogy azok bőven használnák meg a DDR5 is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Emberfej
2012.04.13. 19:49
Gondolom akkor valami kézzel fogható bizonyítékod is van hogy ez mennyivel gyorsabb és hogy egy átlagfelhasználónak miért kell ez a pluszteljesítmény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Georg17
2012.04.13. 19:50
atti2010

Nekem ANYU-m is van és ő DDR2-őt használ.

Annak idején a DDR3-mal sem kaszáltak jó ideig. Mert alig volt jobb a 1067-es DDR2-eseknél, viszont sokkal drágább volt. Úgyhogy attól még, hogy bevezetik, nem biztos a kaszálás. Eleve nincs is rá szükség. Ha megy minden a gépen, legfeljebb nem cseréli le az ipse új platformra, s vár még pár évet. Ez a pénzhajhászás kezd már fárasztó lenni. A Samsung-nak mostanában úgymond "bejön az élet", de túrja is magát rendesen. Az is igaz, hogy manapság sajnos csak így lehet talpon maradni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. jozsefm Fada
2012.04.13. 19:51
Pont az alkalmi játékosok azok, akiknek tökéletesen elég, már most is. Ezekre csak mi gépépítők tekintünk kissé gyanakodva. Amúgy OEM-ként adnak el "gamer" gépet ennél jóval kisebb grafikus teljesítménnyel is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. rini
2012.04.13. 19:51
Azért ettől független az AMD miért nem lépi meg akkor a dolgot? Nekik lenne talán a legüdvözítőbb. Készítsenek olyan szervereket amelyek zabálják a ddr4-es ramokat és alázzák le az Intelt ezen szegmensekben a ramoknak köszönhetően. Egyből megindulna az Intel is ebbe az irányba ha nem akar visszaesni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. kajla_hun
2012.04.13. 19:56
Ez csak nekünk nem lenne jó..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. shabbarule...
2012.04.13. 20:06
Úgy látom Samsung marketingesek megint ámokfutottak egyet, a cég mérnökei meg fogták a fejüket szégyenükben és ők kérnének a helyükben elnézést. Mert egy mérnök tisztában van azzal hogy ez úgy hülyesége ahogy van, max egy marketinges képes összehordani ennyi marhaságot, hisz ő hozzá sem szagol a technikai realitásokhoz.

Ez nem úgy működik hogy a Samsung valamit szeretne, akkor majd úgy lesz, a realitást meg addig szögre akasztják. Egy processzor fejlesztése úgy 5-6 éves folyamat, ebből az utolsó 1-2 év a már lezárt fejlesztésű termék tesztelésével, validálásával folyik. A fejlesztés lezárta előtti 1-2 évben is nagyobb volumenű változtatások már nincsenek, a fő komponensek paramétereit már a project elején tisztázásra kerülnek.

A jővő év elején megjelenő szerver Ivy Bridge procik fejlesztése már tavaly ősszel lezárult, azóta nagyban folyik a validálásuk, tesztelésük a szerver gyártókkal együttműködve. Szóval ennél a procinál úgy 2 évvel ezelőtt volt az a pont, ahol még volt lehetőség azon változtatni hogy milyen memória vezérlővel készüljön el. Akármit szeretne a Samsung az idő kerekét már nem lehet visszatekerni, ez a hajó kb. már akkor elment.

A szerver Haswell proci fejlesztése is úgy nyár-ősz környékén le fog zárulni, szóval ott is már úgy tavaly év elején volt az a pont hogy nagyobb változtatásokat lehessen eszközölni a projecten. Azt hogy abban DDR4 vezérlő lesz már sokkal régebben eldöntötték.

És az hogy az Intel melyik memória szabvány támogatása mellett dönt, azt nem önhatalmúlag dönti el. Ez nem úgy működik hogy egy mérnök egy nap a hasára csap hogy én már unom a DDR3 vezérlő fejlesztését, csináljunk inkább DDR4-et és akkor az lesz. Hanem felmérik a piaci lehetőségeket minek van realitása és csak olyan komponens kerülhet a kész termékbe aminek a megvalósíthatósága, tömeggyártásban való elérhetősége megfelelően biztosított mire a saját termékük piacra kerül.

Egyeztetnek a JEDEC-kel hogy a DDR4 szabvály hogy áll, mikorra készül el, lesznek-e mér benne olyan nagyobb változtatások amik rizikóssá tennék a beépíthetőségét. Ugyanígy tárgyalnak a memória gyártókkal, megvizsgálják a prototípusaikat, szimulációkat. Megvizsgálják az üzleti tervüket hogy mire az Intel procija tömeggyártásba jut, addigra kellő számú memória gyártó is képes lesz a DDR4 moduljait megfelelő minőségben és mennyiségben tömeggyártani.

Mert ha nem akkor értelemszerűen ez olyan kockázat, ami miatt bele sem raknak egy új szabványt a termékbe, hanem inkább várnak mire a feltételek adottak lesznek. Annak semmi értelme hogy pl. az Intel önhatalmúlag csinálna egy DDR4-es terméket, de még se szabvány, se memória gyártók akik ilyen terméket kínálnának és így az Intel terméke is eladhatatlan lenne. És ez ugyanúgy igaz vica versa. Épp ezért készülnek ezek a termékek az egyes komponens gyártók igen szoros együttműködésével, egymás közötti egyeztetésével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. jozsefm rini
2012.04.13. 20:46
Licenszet már vett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. DogTheDog
2012.04.13. 21:04
Ha most bevezetnek sem nagyon tudnank itt megfizetni oket meg vagy harom-negy evig.Ha igy nezzuk akkor mar kesesben is vannak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. atti2010 Ember...
2012.04.13. 21:07
Emberfej Bizonyíték, mivel használom tapasztaltam, 1333Mhz-es ramokkal kb 70% teljesítményt nyújt az A 3870.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. badland3
2012.04.13. 21:29
Megint sietnek, szivoznak velunk, azert, hogy minnel tobbet kaszaljanak. En meg akkor vettem ddr3-at, amikor eleg borsos volt az ara, megprobaltam elore "ugrani" amennyire csak lehetett, nem bantam meg. Viszont meg mindig nincs annyira elterjedve es kiaknazva a ddr3-om, hogy valtani kelljen. Probaljak mar meg visszafogni magukat, ez a habzsolas-fogyasszal, mindegy ha nem is hasznalod ki csak vedd meg jo dragan nem jon be. Foleg erre keleten es mar a nyugat sem olyan rozsas, mint anno, mert ugye " valsag " van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. sanyix
2012.04.13. 22:06
A csökkent értelmi és értelmezési képességűeknek: Amd apunál azért lenne jó a gyorsabb ram (pont az átlagfelhasználóknál, mert a nem átlagfelhasználó külön videokártyát vesz), mert van benne egy erős GPU amit a lassú rendszermemória húz le, ugyanis egy rendszer ram kb ötöd sávszélességet nyújt a video ramhoz képest. és a gpu a cpu-val ellentétben bizony zabálja a memória sávszélt.
cpu-hoz egy DDR400-as is elég lenne (már ha lehetne a mai procik mellé ilyet rakni), de ha egy rendes gpu van beleépítve akkor már minden mhz/késleltetés számít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. uristen
2012.04.13. 22:20
Azt hiszem 4GB DDR3 tarsasagaban meg el leszek 1-2 evig, akar 3-ig is. Ameddig nem lesz baja a gepnek, addig nem cserelek, meg vagyok elegedve a mostani konfiguraciommal is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. tomchee
2012.04.13. 22:52
oh bárcsak a merevlemezek piacán lenne túltermelés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. jozsefm
2012.04.13. 23:15
Jó lesz ez az alacsony fogyasztású mobil cuccokba is, ott minden mW számít lassan, akkuidőnél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. CyberPunk6...
2012.04.14. 08:24
I.Jozsef83 - jól belenyúltál, hidd el, hogy az ms jó sok pénzt kap a memóriagyártóktól, hogy minél többet zabáljon a rendszer...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Mandris90
2012.04.14. 10:03
ahelyett hogy minden uj technologiánál 50% al nagyobb sebességet és 50% al kissebb elérési idöt céloznának meg hogy legyen is értelme váltani nem csak a haszonszerzés a homokbol semmi más
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. ThompsoN Cyber...
2012.04.14. 10:10
Lehet, hogy ezért esznek ennyit a böngészők is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. jozsefm Thomp...
2012.04.14. 10:26
Ez sokkal reálisabb felvetés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. atti2010
2012.04.14. 11:30
Mandris90jól belenyúltál, hidd el, hogy az ms jó sok pénzt kap a memóriagyártóktól, hogy minél többet zabáljon a rendszer...

Soha nem lehetett ilyen olcsón memóriához jutni mint most, szerintem ezen nincs mit siránkozni, az XP idejében néha annyit kelet leperkálni elfogadható mennyiségű memóriáért mint egy jobb processzorért most meg 12k körül már 8Gb is lehet venni, akkor meg kar siránkozni hogy abból 2GB megeszik a Windows.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. CyberPunk6... atti2...
2012.04.14. 11:35
Nekem nem azzal van a bajom, hogy mennyibe kerül a memória, ami nem csak pénzbe kerül, hanem biológiai lábnyomot hagy.
Nekem az a bajom, hogy ma már sok a mesterséges gépigényű program. ahol nem tudják mivel terheljék le a vasat és ezért feleslegesen számoltatnak vele minden nyavaját...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ingyom007
2012.04.14. 14:05
ööö az baj ha még én DDR2-t használok és tökéletesen tudom használni BÁRMIRE a gépem? Egyetlen oka van a sürgetésnek az is a pénz....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. carraroxt
2012.04.14. 14:19
Maradjunk inkább annyiban, hogy egy processzor fejlesztésében a piacra kerülést megelőző kb. 2 évben már nem lehet lényeges változtatást eszközölni.
Egyébként tökéletesen igaz, hogy az AMD APU-i többet profitálnának ebből, de azt is észre kéne venni, hogy az AMD a piaci versenybeli helyzetéből adódóan egyébként sem engedhetné meg magának, hogy a processzorai köré épülő rendszerek árai lényegesen (vagy egyáltalán) meghaladják az azonos kategóriájú Intel processzorra épülő rendszerekét. Így amíg drága a DDR4 semmiképp nem állhat érdekükben rendszermemóriaként elkötelezniük magukat mellette. Az arany középút számukra valószínűleg a proci PCB-jére integrált sideport memóriaként használva lenne, de arra meg előnyösebb lehet a GDD5, vagy mire kijön a GDDR4 addigra meg az R2. Valószínű nem véletlen egyébként, hogy az AMD egyre több stratégiai kapcsolatot épít ki memóriagyártókkal...
Egyébként nem kell itt hőbörögni. Mint mindig most is mindenki a saját érdekeit hajszolja, de a döntő bíró úgyis a piac lesz...

OFF: A Samsung low profile lo-vo 1600MHz-es memóriái valami extrém mód jól tuningolhatóak. Majdnem minden tesztoldalon 2400MHz-en is mentek. Aki nem hiszi, járjon utána!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. badland3
2012.04.14. 14:34
En 4giga ddr3-at hasznalok 1333mhz-set, lassan 4eve es elvagyok veluk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atti2010 badla...
2012.04.14. 14:42
Persze, meg a DDR1-el is el lehet lenni de most nem erről van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. CyberPunk6... atti2...
2012.04.14. 15:00
Meg pl igp esetén a legkisebb különbség is láthatóvá válik két memória között.

szóval nem ahhoz kell viszonyítani, hogy az adott embernek netezés közben jó a ddr1.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. uristen
2012.04.15. 09:54
atti2010: Akkor mirol van szo? Gumimacikrol?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tk36
2012.04.15. 10:01
Bocsi, lehet, hogy nem figyeltem. A DDR4-es specifikációit már elfogadták, lefektették, hogy a Samsung ennyire előre van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. atti2010 urist...
2012.04.15. 11:38
Pl arról hogy vannak APU-k amik igényelnek a DDR4-et de ha jobban megnézzük a DDR5 is elmenne, tudom a procik a DDR2-vel is vidáman mennek, csak az Intelnek sikerült elhitetni néhány vásárlóval hogy 3 csatornás RAM kell nekik méregdrágán de már azok a vásárlók is észhez tértek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm tk36
2012.04.15. 13:10
Igen,én ugy tudom lezárták a fejlesztést,és rögzítette a specifikációkat a JEDEC.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Riddick77
2012.04.15. 18:34
Az lenne az igazi előre lépés,ha a ddr4-de de inkább ddr5 lenne a rendszer memória,és a videokártyáknak nem kellene dedikált memória külön. Akkor jelentősen csökkenhetne az áruk is . Minden téren azt vennék,ezért csökkenhetne az RAM ára is. Ennek több előnye is lenne,maga a rendszer is gyorsulhatna a villámgyors memóriák miatt. Csak,sajnos ezek a dolgok nincsenek nagyon szinkronban egymással még. Valamint,az Intelnek nem nagyon érdeke ,hogy a külön játékra is alkalmas videokártyák olcsóbbak legyenek,valamint hasznot is húzzanak a rendszer memóriából,mivel ő a saját cpuba integrált megoldását akarja dédelgetni,erősíteni csak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm
2012.04.15. 19:32
No akkor rosszul tudtam ,én azt hittem már hivatalos szabvány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pidzse
2012.04.16. 18:56
Engem ez hidegen hagy hiszen a mai procik max 1333 mhz memoriákat kezelnek max az uj amdk kezelik a 1866 mhz de ez még mindig csak ddr3 és a ddr3 közül ez még a középkategória mert van 2133 mem is meg 2200 as is minek a ddr4 mikor nem kezeli egy proci sem gyárilag? Majd talán az uj procik majd kezelik de az még 1-2 év.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CyberPunk6... pidzs...
2012.04.17. 08:48
simán kezelik a gyorsabbat is csak az tuningnak számít, de érezhető a különbség, különösen igp esetén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!