iPon Hírek

A SandDisk bekebelezheti a Fusion-io-t

Dátum | 2014. 06. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az esemény lényege A NAND Flash alapú megoldások szegmensében tevékenykedő SandDisk hamarosan egy rendkívül komoly felvásárlást üthet nyélbe, amelynek keretén belül megszerezheti a Fusion-io-t. Hogy miért a feltételes mód? Azért, mert egyelőre még csak a szándéknyilatkozatot írták alá a felek, a tényleges felvásárlás előtt még a különböző hatóságok jóváhagyását is meg kell szerezniük. A Fusion-io egyébként PCI Express alapú, kifejezetten üzleti konfigurációkba, illetve adatközpontokba szánt SSD kártyáiról ismert. A SanDisk a felvásárlástól azt reméli, hogy a tranzakciót követően partnerei számára költséghatékony NAND Flash alapú megoldásokat szállíthat majd az adatközpontok piacára. Az biztos, hogy a Fusion-io termékpalettájának integrálásával még vonzóbbá válik a SanDisk kínálata. Milyen előnyökkel jár a felvásárlás?
A sajtóközleményből túl sok érdekesség nem derül ki, de ha megkapargatjuk a felszínt, akkor azért látszik, milyen előnyöket jelent a felvásárlás a felek számára. A Fusion-io egészen 2007 óta kínál üzleti felhasználóknak különböző NAND Flash alapú megoldásokat. A gyártó az elsők között dobott piacra PCI Express alapú SSD kártyákat, amelyek azóta is főszerepet játszanak kínálatában. Ezzel szemben a SanDisk javarészt SATA és SAS alapú SSD meghajtókkal próbálja kiszolgálni az üzleti felhasználókat – PCI Express alapú SSD kártyából csak egyetlen egy lapul a termékpalettáján. Innen nézve különösen jó ötlet lehet a Fusion-io felvásárlása, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a vállalat nem csak PCI Express alapú SSD kártyákat, hanem SSD specifikus gyorsítótárazó, illetve virtualizációs szoftvereket is kínál, amelyek a SanDisk számára szintén jól jöhetnek.
A Fusion-io számára is kedvező a lépés, hiszen a felvásárlást követően hozzáférhet a legmodernebb gyártástechnológiával készülő NAND Flash memóriachipekhez, hála a SanDisk és a Toshiba közös üzemeltetésű gyárainak. Érdekesség, hogy a SanDisk és a Toshiba nemrég vágott bele egy újabb komoly munkába: a felek új gyáron dolgoznak, amelyben csak és kizárólag 3D NAND memóriachipek készülnek majd. Ezek azok a memóriachipek, amelyekben több NAND Flash lapka foglal helyet, közöttük pedig TSV-k teremtenek kapcsolatot, természetesen vertikálisan. Ezzel a módszerrel hely- és költségtakarékosan lehet előállítani nagyobb adattároló kapacitású NAND Flash memóriachipeket, költséges csíkszélesség-váltás nélkül. Az, ha a NAND Flash memóriachipek házon belül készülnek, hatalmas előnyt biztosít az adott gyártó számára – nem véletlen hát, hogy a legnagyobb piaci szereplők ezt a stratégiát alkalmazzák. A piszkos anyagiak Hogy mekkora összeg cserél gazdát a felvásárlás során? Nagyjából nettó 1,1 milliárd dollár. A megállapodás értelmében a SanDisk a Fusion-io részvényeit 11,25 dolláros darabonkénti áron vásárolja fel. A feltételekben a két vállalat vezetősége már megállapodott, így a tranzakciót azonnal nyélbe lehet ütni, ahogy a hatóságok zöld utat adnak. A tervek szerint az idei év harmadik negyedévében kerülhet sor az akvizícióra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. SoulEater7...
2014.06.17. 12:03
"SandDisk" helyett SanDisk kéne
Nem nagy hiba, de gondoltam szólok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!