iPon Hírek

A SanDisk már 19 nm-es NAND Flash chipeket gyárt

Dátum | 2012. 01. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A SanDisk, ami piacvezető gyártónak számít a NAND Flash alapú termékek szegmensében, a napokban bejelentette, hogy megkezdte a 19 nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash memóriachipek gyártását. A bejelentés alapján úgy tűnik, hogy minden a tavalyi év negyedik negyedévében ismertetett terveknek megfelelően alakul.

A cég illetékesei hatalmas reményeket fűznek a 19 nm-es gyártástechnológiához, ugyanis segítségével jobb teljesítmény érhető el, a memóriachipek költséghatékonyabban gyárthatóak és ezzel együtt több egyéb pozitívumok is jellemzik az újítást, így annak alkalmazása összességében nagy jelentőséggel bír. Fontos leszögezni ugyanakkor azt is, hogy a gyártástechnológia további fejlődésével a NAND skálázása sokkal komplexebb feladattá válik a piaci szereplők számára, azaz egy-egy technológiaváltáskor a korábbinál alacsonyabb mértékben csökken majd az előállítási költség. A 19 nm-es gyártástechnológiára történő átállás például sokkal szerényebb költségmérséklődést hozott, mint korábban, a korábbi elavult technológiáról a 24 nm-es eljárásra történő átállás.


A vállalat első embere, Sanjay Mehrotra elmondta, jelenleg MLC (2 bit/cella) és TLC (3 bit/cella) típusú NAND Flash memóriachipek készülnek a 19 nm-es gyártástechnológia alkalmazása mellett. Sajnos a kihozatali arány alakulásáról nem esett szó. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik az is, hogy a TLC típusú NAND Flash memóriachipek csak az átlagfelhasználóknak szánt termékekben kaphatnak helyet, misszió-kritikus üzleti, illetve vállalati konfigurációkban történő felhasználásra nem felelnek meg. Érdekesség, hogy ez utóbbit az OCZ Technology vezetője is így látja.

A közeljövőben ez a helyzet nem is igazán változhat, azaz a TLC NAND FLash memóriachipekkel szerelt adattárolók az átlagfelhasználóknak szánt megoldásokban kaphatnak majd helyet, míg az üzleti, illetve vállalati rendszerekben strapabíróságuk és teljesítményük miatt továbbra is inkább a Multi-Level Cell NAND Flash memóriachipeket alkalmazzák majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. jozsefm
2012.01.30. 20:50
vállalati rendszerekben strapabíróságuk és teljesítményük miatt továbbra is inkább a Multi-Level Cell NAND Flash memóriachipeket alkalmazzák majd.


ez nem single-level akart lenni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MrJerk
2012.01.30. 21:03
:-) Logikus úgy lenne. És elvileg igaz is akkor lenne.
De mivel olcsóbb az MLC, így arról kell minden szépet és jót elmondani.

Persze lehet, hogy ismereteim régiek, és azóta nagyot fordult a világ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. h_gyuri
2012.01.30. 21:32
Igen-igen, SLC-nek kellene lenni, de csekély számú kivételtől eltekintve azt már beáldozták a növekedés érdekében. Az MLC egy kalap sz... szamóca, a csökkenő csíkszélességgel egyre inkább az lesz, trükkök tárházát vonultatják fel már most is az írás egyenletes elosztásáért a blokkok között. Az MLC tulajdonképpen "vakok között félszemű a király" státuszban van a TLC-hez képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!