iPon Hírek

A Sharp új kijelzője szinte bármilyen formára vágható

Dátum | 2015. 01. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Sharp már egy ideje dolgozik olyan kijelző kifejlesztésén, amellyel nem csak hagyományos, négyzet vagy téglalap alapú, hanem bármilyen kétdimenziós formát alkalmazó megjelenítő készíthető – a projekt Free Form Display név alatt fut.
Most, az idei CES alkalmával megmutatták a gyártó illetékesei, éppen hol tart a munka, így a CES-re kilátogató szerencsések élőben is megtekinthették a kör alakú, illetve a szabálytalan kétdimenziós forma köré épülő példányokat. Az igen-igen látványos prototípusok megmutatják, milyen kijelzők érkezhetnek 2017-től az egyes autók műszerfalaihoz. Eddig azt hihettük, hogy a rendhagyó formájú kijelzők fejlesztésének célja az autós műszerfalakban, illetve műszeregységekben történő felhasználás, ám a jelek szerint ez nem a cél, hanem sokkal inkább csak a kezdet.
Ezeknek az alacsony energiafelhasználás mellett üzemelő IGZO kijelzőknek nincs szükségük élekre, azaz szinte bármilyen formára vághatóak. Noha a kiállított prototípusok nem rendelkeznek érintő támogatással, mivel esetükben erre nincs szükség, a későbbiekben akár érintő támogatással is felvértezhetőek a különleges IGZO kijelzők – és akár a mobileszközök fedélzetén is helyet találhatnak maguknak. A friss pletykák egyébként pont arról árulkodnak, hogy a Nintendo egyik termékében fel szeretné majd használni a Sharp ígéretes kijelző-technológiáját.
A show alkalmával a kör alakú kijelzők mellett egész különleges formavilágú példányt is láthattunk, amelynek alsó sarkait és alsó élét két-két kör metszi – ezek alighanem autós műszeregységek számára kialakított kivágások. Hogy miként képzeli el az autós jövőt a Sharp? Az alábbi videó ezt is megmutatja:
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. j.panzer
2015.01.07. 15:05
Nyári cikk:

https://ipon.hu/hir/sharp_free_form_display_vonzo_rendhagyo_alaku_kijelzok/30099

http://pcworld.hu/hardver/keret-nelkuli-kijelzot-mutatott-be-a-sharp.html

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kadarivi
2015.01.07. 19:37
Igen, nekem is gyanús volt, hogy ebben nem sok újdonságot olvastam. Még a műszerfalas kép is ugyanaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lalalala
2015.01.07. 23:44
Jópofa. De nem fog azonnal működni is a vagdosás után. Mivel azért nyilván miután levágtuk, nyilván be kell kalibrálni a hozzá tartozó interfészt, hogy mégis milyen mátrixban vezérelje az lcd-t... vagy pixel auto detektes lesz..? Mondjuk a fanatikus ufo japánokból kinézem még azt is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!