iPon Hírek

A Sony befejezi a PC-s optikai meghajtók gyártását?

Dátum | 2012. 08. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A legfrissebb hírek szerint úgy tűnik, hogy a Sony a nem is oly távoli jövőben bezárja leányvállalata, az Optiarc Inc kapuit. Ez a leányvállalat eddig PC-s optikai meghajtók gyártásával foglalkozott: a gyártósorokon a különböző CD és DVD meghajtók mellett Blu-ray meghajtók is készültek.


Hogy mi lehet a döntés oka? Nos, a hírek szerint az, hogy a vállalat illetékesei úgy látták, túl komoly a verseny a PC-s optikai meghajtók piacán. Ez a rendkívül kiélezett verseny azt követeli meg, hogy a vállalat az életképességet biztosító szintnél alacsonyabb áron adja optikai meghajtóit, ha versenyben akar maradni. A túlzottan alacsony árak alkalmazása veszteséget termel, ami idővel a vállalat működképességét is veszélyeztetheti.

A Sony várhatóan 2013 márciusában zárja be az Optiarc-ot, ami az üzem dolgozói számára elsőre nem túl kedvező hír, ám a vállalat a jelek szerint nem gondolkodik kirúgásokban, ami azért manapság mindenképpen pozitívum. Az alkalmazottak egy része, nagyjából 400 fő – akik megfelelnek a különböző követelményeknek – korai nyugdíjazásra számíthat, a többieket pedig a Sony egyéb divíziói foglalkoztatják majd tovább.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. CyberPunk6...
2012.08.27. 17:24
Az efféle adathordozók ideje lejárt. A legutóbbi asztali gépembe már nem is tettem..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. 5hR3kY
2012.08.27. 18:13
Ha nem használtok az a ti dolgotok, én még simán használom. Amíg a telepítők DVD-n jönnek ki addig van létjogosultsága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. DogTheDog
2012.08.27. 18:34
Sajnalom,jo ODD-k voltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. djbundy
2012.08.27. 18:43
Audió cd-t készíteni is ilyennel lehet. Persze sok a digitális formátum és ezekhez rengeteg kütyü is van, de a lejátszóimhoz [LINK] még elengedhetetlen egy író megléte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. nemlehet
2012.08.27. 19:34
Szerintem is van még jogosultsága és sajnálom, hogy bezárnak. Nekem is Optiarc íróm volt és nagyon jó volt az írásminősége, illetve gyakorlatilag nem rontott lemezt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Cris99
2012.08.27. 20:05
énse használok már ilyen meghajtókat... felesleges!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Terror
2012.08.27. 20:28
Vagy négy éve nem használok ilyesmit egyáltalán. Nem volt mire. Biztos jó valakinek valamihez, de még nem jöttem rá, hogy minek. Az operációs rendszerek telepítőjét is egyszerűbb volna egy 4 gigás írásvédett flashen szállítani azt csók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zord01
2012.08.27. 20:58
Hát... ez érdekes. Így is "kurva olcsó" egy BR író. 20k-nál kezdődik. Ha bezár az Optiac, gondolom majd úgy felmegy az ára, mint a HDD-knél. Mondjuk 40k lesz egy író.

Ami a létjogosultságot illeti... Van is, meg nincs is. Abban egyet értek, hogy sokkal több értelme lenne a tartalmakat írásvédett Flash tárolókon szállítani.
Viszont jelenleg az optikai tárolás a legolcsóbb fajlagosan.
Mondom JELENLEG.
Volt egy pár hónap, amikor olcsóbb volt egy gigabájt HDD-n, mint DVD-n. Aztán jött az árvíz. Most megint a DVD az olcsóbb, kb. 4-6 forint/gigával.

Na most ugye, ha azt vesszük, hogy ha a HDD-k megint olcsók lesznek (bár valahogy ebben nem hiszek már), akkor véglegesen értelemét veszti az ODD. Talán HD filmekre még lesz értelme BR lemezen kiadni, mert azokat úgy a legolcsóbb. Azt azért mégsem lehet elvárni, hogy egy 50 gigás filmet egy 64 gigás memkártyán adjanak ki. Legalábbis ilyen Flash árak mellett. Bár praktikusabb lenne.

Viszont már ma is csak olyasmit érdemes DVD-re kiírni, amit az ember nem nagyon sűrűn használ. Mert kész macera megkeresni a lemezt, beolvasni, aztán vagy olvassa, vagy nem...
Sűrűn használt tartalmak esetén érdemes ma már nagy kapacitású HDD-t venni, még ha 30-40%-kal drágább is, mintha ugyan ezt az adatmenyiséget DVD-re írná ki az ember. Sokkal kényelmesebb, praktikusabb, életszerűbb.

Viszont még egy érdekes dolog. A végén még nem nekem lesz igazam. Úgy 3 éve volt egy vitám egy haverommal, aki azt mondta, hogy a technika előbb túl fog lépni a BluRay korszakon, mintsem, hogy az elterjedne.

Én meg azt mondtam, hogy majd szépen lemegy az ára olyan DVD árszínvonalra, és akkor robbanásszerűen el fog terjedni, mint ahogy anno a DVD leváltotta a CD-t.
Akkor robbant be a nagyközönség soraiba, mikor kb. egy DVD-t CD áron lehetett kapni. Tehát 100 forint.
Jelenleg azonban se híre, se hamva annak, hogy a BluRay robbanás bekövetkezne. Se trend, se előjel, semmi. Csend és hullaszag. És közben szép lassan eljutunk oda, hogy a technika tényleg túl fog haladni az ODD-ken.
Hisz mint mondtam, a sokkal rugalmasabb, gyorsabb, kényelmesebb HDD technika egyszer már rávert az ODD-kre ár/teljesítmény arányban, és talán (ha a két nagy gyártó abbahagyná a kartellezést, meg az árvízzel való takarózást) ez még meg is ismétlődhet. Akkor az ODD-nek annyi.

Ezen felül még egy dolog foglalkoztat. Mostanában hallani, hogy szép lassan szárnyát bontogatja a 4*HD felbontás. Egy ilyen film 150-200 giga. Ezeket a tartalmakat milyen hordozón akarja az ipar értékesíteni???? Mert az elmúlt 5-6 évben semmi, de semmi hír, hogy a gyártók agyalnának a BR leváltásán. Azt meg remélem nem éljük meg újra, hogy egy játékot, filmet 4-5-6 lemezen adnak ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zord01
2012.08.27. 21:01
Nah nem... Kb 2-4 ft/gigával olcsóbb az ODD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. maci
2012.08.27. 23:23
Az asztali gépbe már én se raktam belső driveot. A notebookban meg elromlott, úgyhogy inkább vettem egy külsőt, amit bekötök arra a gépre ahol épp nagyritkán kell. Felszúrom USB-n, más táp nem kell neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. 5hR3kY
2012.08.27. 23:31
zord01: A TDK már csinált 320GB-os 10 rétegű Blu-Ray lemezt, csak azokat a jelenlegi írók/olvasók nem támogatják. A Maxell meg a holografikus adattároláson dolgozik, ahol egy lemezre 1.6 TB adatot tudnak felvinni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. stranger
2012.08.28. 01:26
Sajnálom őket, van is tőlük ilyen cuccom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Shinjiii
2012.08.28. 07:47
A Sonynak azért ennyire nincs rossz sora, hogy sajnálni kelljen.
Az alkalmazottak meg jól is járnak. Semmi kirúgás, ilyen cégek kellenének hazánkba!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. homeware
2012.08.28. 13:18
Kár érte, jó minőségűek ezek az Optiarc írók a tapasztalataim szerint. De valóigaz, egyenlőre lejártnak fest az optikai adathordozók kora és aligha fog ez megfordulni, ha csak nem csinálnak egy nagyon gyors, nagy kapacitású és olcsó formátumot. Erre az esély ~kevés~, úgyhogy morzsoljuk el azt az utolsó könnycseppet és viszlát DVD. ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. stranger Shinj...
2012.08.28. 16:10
Nem olyan értelemben sajnálom őket, hogy éhen halnak, hanem, hogy már nem lesznek ezen a piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zord01
2012.08.28. 16:21
Elég kevésszer mondom ezt, de kivételesen ezzel: "De valóigaz, egyenlőre lejártnak fest az optikai adathordozók kora és aligha fog ez megfordulni, ha csak nem csinálnak egy nagyon gyors, nagy kapacitású és olcsó formátumot" 100%-ban, és tökéletesen egyet tudok érteni. Persze lehet, hogy nem lesz igazunk, de meglepődnék, ha a fenti feltételek nélkül is sikeres lenne egy ODD technológia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Snowman
2012.08.28. 20:56
A BR még egyenlőre megállja a helyét de azért az számoljatok már ki hogy van 350 db BR dvd-m az mennyi tárhely. Arról nem beszelve ha meghal egy 3 tb os winyó akkor az mennyi film / adat veszik el. Egy BD nem muxik gyorsan pótolható. Tudom van raid de egy vezérlő kezdődik 50000- *ég, és abból sem árt ha kettő van belőle. Mondjuk egy 30 TB-os raid-nél már elengedhetetlen. De aki divx-t gyujt ott jobb a több kisebb HDD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!