iPon Hírek

A Sony ráhajt a 3DTV-re

Dátum | 2009. 09. 03.
Szerző | Magrathea
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Sony-s fejes, Sir Howard Stringer nagyon nagy figyelmet fordít a 3D-re és igyekszik azt maximálisan kihasználni minden lehetséges téren. A célja, hogy a Sony tévék, PS3 konzolok, Blu-ray lejátszók és VAIO laptopok legkésőbb az év végére mind támogassák a térhatású 3D-t.

"Mára már egyértelmű, hogy a 3D elindult a tömeges piac irányába." - nyilatkozta Stringer a Financial Times-nak. "Ahogy néhány éve a High Definition-nel voltak megoldandó problémák, így van ez most a 3D-vel is, de egyértelműen jó úton halad a technológia, és a Sony kész ezt a hullámot meglovagolni."

Az nVidia aktív záras megoldása már kapható (a megfelelő megjelenítők mellé)
A Sony televíziók "aktív zár" (active shutter) technológiát fognak alkalmazni. Ehhez egy speciális szemüveg használatára lesz szükség, amelyen apró zárak lesznek, amik kinyílnak és becsukódnak a megfelelő időben (eltakarják az egyik szemet, így mindegyik csak a neki való képet látja). A legtöbb mozi polarizációs technikát használ, de ehhez az kell, hogy a közönség megfelelő szögben helyezkedjen el, ezért ez otthoni használatra nem éppen optimális (ráadásul a két kép egyidejű megjelenítését nehezebb megoldani, mint a szemek eltakargatását).

Néhány éve nem kis gondok támadtak a HD-DVD és a Blu-ray párhuzamos fejlesztésénél és szabványainál, és most hasonlóképp a 3D körül sem letisztázottak még a dolgok. A Sony még messze nem hívhatja magát a 3DTV úttörőjének. A Samsung és a Mitsubishi már jó ideje árul 3DTV-ket, így van hova felzárkózni (a PS3 támogatás már megvan, csak a kijelzők kellenek).

A múlt hónapban megjelent PSN/XBLA-s játék, az Invincible Tiger: The Legend of Han Tao például nézhető 3D-ben is, ha valakinek van olyan tévéje ami támogatja. A BlitzTech motor pedig minden fejlesztő számára licenszelhető. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. tomans
2009.09.04. 10:27
Egyáltalán nem zavaró, mindkét szemedet minimum 60Hz-cel takarják le. Nagyon jó a módszer, sokkal jobb, mint a polarizációs vagy a színszűrős verzió.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Rigor
2009.09.04. 12:18
Ez újdonság??? Nagy bukás lesz. Nekem még a geforce 3-am hoz járt ilyen szemüveg, és bizony állati zavaró. A 60hz nagyon kevés, főleg ilyen távolságból, ráadásul kicsit sötétebb is a fény, a 3d hatás gyengébb. Nekem volt alkalmam összehasonlítani, - szvsz a polárszemüveg jobb. Az meg hogy speciális szögből látszódna jól csak - simán nem igaz.

Persze amúgy meg azért megy itt a nagy hype mert abban semmi üzlet nincs ha csak egy olcsó szemüveget kell
venned.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tomans
2009.09.04. 12:38
Figyelj, én egy cca 10 négyzetméteres vásznon néztem videókat ilyen szemüveggel, de nem találtam zavarónak. Polarizált monitort pedig egy darabig nem fognak gyártani, szerintem. Abban az a gáz, hogy nem döntheted meg a fejed. A cikk fordítása hibás, szerintem, erre gondolhatnak speciális szög alatt. Nem tudom, milyen technológiával lehetne megoldani egy kettős polarizáltságú monitort. Szerintem, egyáltalán nem lehetséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. relax
2009.09.07. 12:37
Tomans: sürgősen frissítsd az infóidat, mert pl. Zalman Trimon 22" wide polárszűrős 3D monitor kapható bruttó 60e-ért...

Mivel cirkuláris, még döntheted is a fejed..

Szép napot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jukijaiba
2009.09.07. 22:28
Üdv!

Ez a tech nem csak azért lesz bukás mert a 60 hertz zavaró hanem mert már van olyan 3D TV amihez nem kell szemüveg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. relax
2009.09.09. 11:34
engem nem zavarna a szemcsi csak ne vibráljon és legyen könnyü, kényelmes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!