iPon Hírek

A sör puszta íze is boldogít

Dátum | 2013. 04. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Már egyetlen korty sör is elég lehet ahhoz, hogy alapvető változásokat indukáljon az agyműködés kémiájában, nagy mennyiségű dopamint szabadítva fel, és ezzel kellemes érzésekkel árasztva el a fogyasztót, még mielőtt a nedű egyáltalán leérne a gyomorba, állítja egy új tanulmány. A szakértők régóta tudják, hogy az alkoholfogyasztáshoz köthető pozitív érzelmek részben annak köszönhetők, hogy részeg állapotban a neurotranszmitternek köszönhetően fokozottan stimulálódik az agy örömközpontja. Az Indianai Egyetem kutatói azonban azt állítják, hogy nem feltétlenül szükséges intoxikáltnak lenni mindehhez: egyes esetekben már a sör puszta íze is elég ahhoz, hogy dopamin szabaduljon fel. David Kareken és kollégái vizsgálatuk során 49 felnőtt férfivel kóstoltattak meg minimális mennyiségű sört, és közben pozitron emissziós tomográfiával (PET) figyelték az agyukban bekövetkező változásokat. A tesztelt csoportban különböző alkoholfogyasztási szokásokkal rendelkező alanyok keveredtek: voltak nagyivók és szinte teljesen alkoholkerülők is. A kutatók 15 perc leforgása alatt összesen 15 milliliter sört permeteztek az önkéntesek nyelvére, így biztosak lehettek abban, hogy senki nem rúg be. A hatás jelentősnek mutatkozott: a sörkóstolók agyában perceken belül jelentősen megemelkedett dopamin szintje, szemben a hasonló módszerrel vizet, illetve Gatorade-et ízlelő kontrollcsoport tagjaival, akiknek agyában nem történt szignifikáns változás. A résztvevőknek a kísérletet követően azt is értékelniük kellett, hogy mennyire vágynak az éppen csak megkóstolt ital további fogyasztására. Kevéssé meglepő módon a sörkóstolók sóvárogtak a legjobban újabb kortyok után.

A dopaminszint növekedésének mértéke egyénenként jelentős eltéréseket mutatott, de voltak bizonyos szabályszerűségek. Azon alanyok agyában, akiknek családjában előfordultak alkoholisták, jelentősen több dopamin szabadult fel a sör puszta ízének hatására, mint a többiek agyában. Az általában sokat ivó, de felmenői közt alkoholfüggőkkel nem rendelkező résztvevők dopaminszintje viszont csak átlagos mértékben emelkedett meg. A szakértők szerint módszerük alkalmas lehet annak szűrésére, hogy ki mennyire hajlamos az alkoholizmusra, illetve a leszokás során is segíthet annak megállapításában, hogy a függőség mely elemeinek leküzdése jelenti a legnagyobb nehézséget. Amennyiben a dopaminszint előzőekben vizsgált változása genetikailag meghatározott, ami jelenleg igen valószínűnek tűnik, az részben megmagyarázná, hogyan örökölhető az alkoholizmusra való hajlam. Korábbi kutatások már megmutatták, hogy az alkoholfüggők esetében már az ivásra emlékeztető bármilyen stimulus, például egy illat is elég ahhoz, hogy dopamin árassza el az agyat. A neurotranszmitter pedig az agy örömközpontjára hatva örömérzetet vált ki, és közben arra motiválja a személyt, hogy bizonyos cselekedetek végrehajtása révén még több dopaminhoz jusson. A mostani eredmények szerint viszont hasonló hatás az alkoholt alig fogyasztók esetében is felléphet: amennyiben valaki rendelkezik az erre hajlamosító génkészlettel, már egy korty sör is beindíthatja ezeket a folyamatokat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. twollah
2013.04.16. 15:31
Erdekes engem nem boldogit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. benczeb90
2013.04.16. 15:39
Engem boldogít a sör, ha társaságban vagyok. Még ha a társaság miatt is érzem jól magam, az első korty sör már dob a hangulaton, tudat alatt még jobb kedvet generál. Pedig akkor még le se ért az alkohol a torkomon. Egyedül viszont sosem éreztem örömöt a sörtől. Lehet, hogy mindez valami pavlovi reflex. Előre tudom, hogy jól fogom érezni magam, így már akkor örülök, ha épp még csak belekortyolok. Sőt, már a 'Na igyunk egy sört'-re, vagy a 'Na az első kört én állom'-ra is már jobb a hangulat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Bibike_ATW
2013.04.16. 15:51

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Zelbacsi
2013.04.16. 16:00
Az első kört állod? Naná, hogy javul a hangulat!

(mellesleg nekem sem jut eszembe egyedül sörözni, társasággal viszont annál jobb dolog!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. btomi1980
2013.04.16. 16:15
twollah... felénk úgy mondják, hogy b*z* vagy

Bocs!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Norbert09
2013.04.16. 16:20
Van akit már az illata is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. MR_47 btomi...
2013.04.16. 16:46

Nekem néha nem kell se az íze, se az illata, már a gondolata is boldoggá tesz, most is
Ez most akkor gáz, lehet, hogy akkor én alkoholista vagyok, pedig csak kortyingatok?!?! Kerekes Jolán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. nemlehet
2013.04.16. 17:04
Szerintem is inkább pavlovi reflex lehet. A barátokkal szeretek sörözni, de egyedül, hogy nah akkor igyunk meg egy sört érzésem sosincs. Inkább a hozzá kapcsolódó pozitív társasági dolgok miatt szeretem a sört mint az íze miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. I.Jozsef83
2013.04.16. 18:37
Norbert09 - 2013-04-16 16:20:07

ha már érzed az illatát , akkor az a közelben van vagy épp feléd közelít

És amúgy egészséges is valóban ... kisgyermekes anyukáknak doktorbácsi javasolja is a sör kismértékű fogyasztását ... TUTI vagytok itt páran , akik tudják a miértjét is
Na , most kicsik gyorsan megkérdik anyucit ; látom ám
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kiskoller
2013.04.16. 18:51
Nincs ebben semmi meglepő. Az amygdala-ról ("érzelemközpont" egy ideje tudjuk, hogy asszociál, elég egy adott helyzetnek csak nyomokban egyező tulajdonsággal rendelkeznie mint egy előzőleg átélt helyzetnek, máris jön a reakció. Így tudsz megijedni teljesen ártalmas dolgoktól, még mielőtt a neocortex és a hippocampus ("értelemközpont" feldolgozná az infót (az amygdala felé "rövidebb a kábelezés"

Ellenben biztos vagyok abban, ha fogtak volna 100 olyan férfit aki életében nem ivott sört, sőt nem is hallott róla (így nem is hiszi el a társadalom által kreált axiómát: "A sör jó!" akkor tuti nem lenne ilyen reakció.

Csak szerezz nekem 100 ilyen férfit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.04.16. 21:19
Engem se boldogít, sőt kifejezettem undorodom a sörtől. Keserű, szörnyű lötty. Ráadásul olyan szájszaga lesz tőle az embernek, hogy egy lovat letaglóz. De persze mondhatjuk, hogy én nem tudom mi a jó, hiszen annyi ember, amennyi a világon sört szereti, nem tévedhet. De akkor mondhatjuk, hogy a szar is jó lehet, hiszen a több milliárdnyi légy sem tévedhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Terror dj
2013.04.16. 21:46
De amúgy lány vagy, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kissrubee
2013.04.16. 23:16
Terror: +10000000 Hozod a régi formád

Ha egyedül vagyok, akkor nem vonz, de azért nyáron, ha lehet választani, akkor inkább egy jó hideg sör, mint a csapvíz. Szeretem, mert finom, de nem vagyok folyamatos fogyasztó.
Ha viszont társaságban vagyok, akkor sokkal jobb a hangulat, és megvan a téma.
1-0 a sörnek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. carraroxt
2013.04.17. 01:48
Vészesen közeleg az ideje, hogy ciccentsek egy zsömit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kj84
2013.04.17. 09:50
A jó öreg sör. Tegnap is lecsúszott pár dobozzal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Lazahunter
2013.04.17. 11:20
Ez a keserű szr van akit boldogít? Max az alkoholistákat

Társaságban még lemegy 1-2, az is a nem annyira keserű (vagy vizezett ) fajtából ... de hogy az íze miatt igyam az teljességgel kizárt.
Bor ugyanez, de az is csak kólával, magában le nem nyelem.

Belőlem sem lesz alkoholista ....... bár jóféle Tequila viszont jöhet egy üveggel (+só+citrom)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gumitamin
2013.04.17. 14:21
#Lazahunter
Só és citrom? Az lehet még egy fura ital

Rengeteg féle sör van, soha nem azért iszom hogy berúgjak, csakis az íze miatt.
Semmi máshoz nem hasonlítható az íze ennek az italnak, és pont ez adja az egyediségét, ezért szeretjük.
Ami a kedvenc: a szilvás démoni ital, meg a szűretlen búzasörök.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2013.04.18. 11:53
Sörnek pont olyan íze van mint valami kovászos víznek. Szerintem arra születni kell hogy valakinek ízlik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!