iPon Hírek

A sötét anyag egy része hasonlíthat a látható anyagra

Dátum | 2013. 06. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A kutatók szerint elképzelhető, hogy az univerzum anyagának jelentős részét kitevő sötét anyag részben az általunk ismert részecskék (protonok és elektronok) sötét párjaiból épül fel. A jelenlegi feltételezések szerint a sötét anyag alkotja az összes anyag 5/6-od részét. A rejtélyes anyag létezését először a látható anyag jelenlétével nem magyarázható, de a galaxisok és csillagok mozgásában kimutatható gravitációs hatások alapján feltételezték. A szakértők többsége mostanáig úgy gondolta, hogy a sötét anyagot valamiféle új, ismeretlen részecske építi fel, amelyre a gravitációt kivéve nem hatnak az általunk ismert alapvető kölcsönhatások. Ez az oka annak, hogy az anyag láthatatlan és közvetlenül nem észlelhető, ráadásul saját részecskéivel sem kerül igazán kölcsönhatásba. Ez azonban talán nem igaz a sötét anyag minden formájára. A szakértők egy része úgy véli, hogy az anyag ötödét másfajta felépítés jellemezheti, ami azért nem tekinthető lényegtelennek, mert ez az anyagmennyiség elérheti a látható anyagok összességének mennyiségét. Ahogy Andrey Katz, a Harvard kutatója elmondta, semmi okunk azt feltételezni, hogy a sötét anyag teljesen egységes felépítésű.

Katz és kollégáinak elmélete szerint a sötét anyag ezen új osztálya nehezebb sötét protonokból és könnyebb sötét elektronokból áll, amelyek jóval gyakrabban kerülnek egymással interakcióba, mint ugyanezen anyag más formái. Ebben az anyagban a szubatomi részecskék sötét atomokká állnak össze, és sötét fotonok útján valamiféle elektromágneses kölcsönhatásnak megfeleltethető erő is hat közöttük. A szakértők feltevése szerint tehát ez a sötét világ sok párhuzamba állítható a látható anyag működésével és folyamataival. Amennyiben létezik a Katz és társai által leírt anyag, az napjainkra feltehetően ugyanolyan korongokba állt össze, ahogy a látható anyag teszi a galaxisok esetében. Míg tehát a „hagyományos” sötét anyag gömbszerű halókat formál a galaxisok, csillagok és bolygók körül, az új elmélet szerint a sötét atomok nem ezen halók alkotásában vesznek részt, hanem a látható világ sötét párját építik fel: a galaxisok látható anyagkorongjához ezen elképzelés szerint egy láthatatlan, sötét anyagból álló korong is csatlakozik. Ha valóban léteznek ezek a sötét korongok, gravitációs hatásuk kimutatása csak idő kérdése, vélik a szakértők, és a feltevések szerint magukat a részecskéket is könnyebb lehet észlelni, mint a hagyományos sötét anyag ismeretlen részecskéire vadászni. A teória helyességét egyelőre semmiféle bizonyíték nem támasztja alá, de kétségkívül érdekes elképzelésnek tűnik, hogy a sötét anyagnak esetleg létezhetnek olyan formái is, amelyek az általunk ismert anyaghoz hasonlóan működnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. SzAdamAndy
2013.06.20. 15:43
Olyat/halottam, hogy szimuláltak egy galaxist számítógépen és kitöltötték bolygókkal nappal meg minden egyébbel és az lett az eredménye hogy maga a nap gravitációs ereje nem volt elég ahhoz hogy egyben tartsa a galaxist. Fekete anyag hozzáadásával meg egyeben maradt.

Jolvan gyerekek nincs értelme fizikát tanítani gimiben mert úgysem igaz Newton elmélete.

Szerintem valami nagyon pancser módon programozhatták le a szimulációt, de komolyan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. worxland SzAda...
2013.06.20. 15:49
@SzAdamAndy: Iszonyatos baromságokat hordtál össze. Egyszerűbb lett volna egy majmot odaengedni a billentyűzethez, hogy nyomkodja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. rtagore
2013.06.20. 16:05
Lehet kitalálni mindenféle elméleteket, de úgy tűnik teljesen sötétben tapogatóznak. Nem beszélve a sötét energiáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. mzso
2013.06.20. 16:21
"A sötét anyag egy része hasonlíthat a látható anyagra"

Vagy az egész, mert minden bizonnyal az egész csak lehűlt, tehát fényt nem kibocsátó közönséges anyag.

Az ilyen tények nélküli tanulmányok meg annyira tudományosak mint a vatikáni zsinat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kiskoller SzAda...
2013.06.20. 16:25
Szerintem te nem napra hanem fekete lyukra gondoltál. Egy galaxis közepén egy fekete lyuk van (valószínűleg) és naprendszereke keringenek körülötte.

Newton fizikájával meg semmi baj sincs, csupán több anyag kell ahhoz hogy működjön. Ergo vagy az emlélet rossz, vagy több anyag van az űrben mint amit elsőre észlelünk. A tudósok szerint (és szerintem is) az utóbbi a valószínűbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. benczeb90
2013.06.20. 17:03
Nagyon nehéz lehet ilyen sötét témában valamire azt mondani, hogy nem lehetséges, vagy hogy biztosan így vagy úgy van. Az igazság még messze van.
Kutassanak csak, minél jobb alapot kell teremteni egy új Einstein számára
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Supra
2013.06.21. 07:49
mzso: Igen, lehet, de ehhez a csapathoz most te is csatlakoztál.
Gondolkozni kellene kicsit írás előtt: A lehűlt anyag még nem átlátszó, vannak elektromos és egyéb hatásai is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Supra
2013.06.21. 07:54
Szerintem sem kellene lefikázni newton-t... A quantum fizika a mi általunk érzékelt méretben nagyobb hülyeségnek tűnik, mint newton subatomikus tartományban... Szóval nem hülyeség, csak nem teljes.

Persze, az elmélet légből kapottnak látszik, de ha nincs elmélet, nincs mire igazolást/cáfolatot keresni... Maga a quantum fizika is így alakulgatott, sőt, azt is lehet tudni, hogy biztosan hibás.

Egyszer talán lesz megszületik "az" elmélet, aminek része newton, a quantumfizika és a sötét anyag/energia is - de attól még ezek az elméletek valamilyen korlátok között érvényesek maradnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. LoGA
2013.06.21. 09:29
Ezeken mindig jókat derülök. Fingjuk nincs az egészről, csak vaktában találgatnak, hogy hogyan is működhet az univerzum. És ez szüli ezeket a meglehetősen fantáziadús elméleteket a sötét részecskékből összeálló sötét atomokkal, azokból sötét korongok, galaxisok születtek, sötét csillagokkal, sötét bolygókkal, rajtuk sötét emberekkel... Nem állítom, hogy nem így van, még csak meg sem lepődnék, ha valaki bebizonyítaná. De addig számomra nem sokban különbözik a dolog a vallástól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Simba LoGA
2013.06.21. 09:50
A "sötét" jelzőt azért használják, mert nem találják, csak sejtik hogy van. Most akkor te milyen néven emlegetnéd? A "valamilyen anyag", "az anyag ami nem tudjuk mi" stb...? Sőt van "sötét" energia is na ehhez mit szólsz? Tiszta sötétek ezek a tudósok, de a szobatudósok jobban tudják, főleg egy ilyen fórumon.

Tudományos teória nem vallás. A kettőnek nem sok köze van egymáshoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mikej95
2013.06.21. 10:03
A sötét anyag az emberek fejében van, csak nem merik a kormányok és kutatók bevallani, mert általános káosz törne ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. LoGA
2013.06.21. 10:16
Még mindig jóval hasznosabbnak tartom a tudományos találgatásokat, mint a hírhedt brit tudósok által végzett megfigyeléseket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. LoGA Simba
2013.06.21. 10:42
Én nem vagyok elméleti fizikus, nem is végeztem fizika szakon, nem kapok érte pénzt (ellentétben pl. a hírben szereplő emberkékkel). Amit Te mondasz, az alapján arra az eredményre jutottak, hogy van valami anyag, ami nem tudják, hogy micsoda, de szerintük összeáll valami mássá, amit megint csak nem tudják, hogy micsoda. Hát ilyen megállapításokat én is tudok tenni (sőt, szerintem tehetek is).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Simba
2013.06.21. 10:55
Ez nem csak feltételezéseken alapul. Ha nem megfigyeléseken is. Bizonyos jelenségekre magyarázattal szolgál, mint a ún. gravitációs lencsehatás.

engem komolyan érdekel más véleménye is. Tehát szívesen megkérdezem, hogy akkor szerinted még is mivel magyarázható ez? Mármint, hogy hiányzik egy csomó anyag. A látható, mérhető anyag mintegy 4-5%-át teszi csak ki az univerzumnak, és akkor hol a többi? Mivel magyarázod a cikkben is írt jelenségeket, ha szerinted ez csak egy hülyeség. Vagy inkább vallás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller
2013.06.21. 11:52
Komoly különbség van aközött, amikor valaki megállapítja hogy nem tud biztos magyarázatot adni X jelenségre, de mond pár lehetséges megoldást, és aközött, amikor valaki kijelenti, hogy ennek a jelenségnek ez a magyarázata, mert én úgy mondom.

Első tudomány, második vallás. A tudósok tisztában vannak azzal a ténnyel hogy a tudomány nem ad választ rengeteg kérdésre, és némely jelenséget hibásan ír le.

Sajnos ezt a tömeg képtelen felfogni, és azt hiszi mindenki hogy a tudósok már megint megmondták a tutit. Pedig csak kicsit kéne utánajárni, meg icipicit gondolkodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.06.21. 12:07
Igen ha valamit cáfol az ember, akkor érvekkel tegye azt. Az ilyen "szerintem hülyeség" nem elég, és nem is tudományos gondolkodásra vall, ha nem csak hit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. LoGA
2013.06.21. 13:02
Szeretem, amikor kiforgatják az ember szavait, manapság ez nagyon divatos dolog lett. Nem írtam olyat, hogy ez hülyeség (bocs, hogy magamra veszem, igaz, nem címezted nekem, de én voltam az utolsó véleménynyilvánító).
Én csak azt írtam, hogy viccesnek találom ezeket a találgatásokat. Írjátok, hogy megfigyelések alapján állítják fel, persze, hogy így van. De mit is figyelnek meg? Milyen pontossággal? Nem egy olyat lehet olvasni, hogy a korszerűbb eszközökkel megfigyelnek valamit és azt tapasztalják, hogy nagyságrendekkel hibázták el a mérést a korábbi eszközökkel...
Ez olyan, mint hogy meg voltak győződve róla, hogy az anyag legkisebb építőköve az atom, ezért is nevezték el így. Aztán a korszerűbb eszközökkel rájöttek, hogy az is részekből áll, majd kiderült, hogy azok is. Vagy hogy eleinte azt hitték, hogy a Föld lapos, majd gömbölyű és a világmindenség közepe, stb. Talán értitek a lényeget.

DE! Az nem baj, hogy találgatnak, hisz ez viszi előre a tudományt. Lehet, hogy valamelyik igaz, vagy csak ötleted ad egy másik tudósnak, aki rájön a megoldásra. Semmi baj nincs vele. Attól én még viccesnek találhatom, hogy egyik héten még laposnak figyelik meg a világot, a másikon már gömbölyűnek .

Saját vélemény: szerintem messze járunk a megoldástól. Nevezhetjük sötét anyagnak az általunk nem megfigyelhető anyagot, sötét energiának a taszító energiát, mindegy. Talán nem jó dimenzióban keressük... Csak abban reménykedem, hogy megtaláljuk a magyarázatot még az én életemben, mert nagyon kíváncsi vagyok .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Simba LoGA
2013.06.21. 23:25
Bocsáss meg elragadtattam magam kissé. Természetesen a szkeptikusság az jó dolog. Én magam is az vagyok sok esetben.
Én nem tartom ezeket viccesnek. Hiszen a jelenlegi tudásunk alapján felállított teóriákról van szó. Majd ha megdől, akkor lehet viccesként visszatekinteni rájuk. A lapos Földre sem tekintettek viccesként a maga idejében. Persze ma már annak nevezhetjük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rtagore
2013.06.22. 10:53
Lehet, hogy mégsem igaz a sötét anyag elmélet?:
www.sg.hu/cikkek/88159/veszelyben_a_sotet_anyag_elmeletek

Itt egy másik érdekes cikk:
m.sg.hu/cikkek/90333/egy_parhuzamos_vilagba_szoknek_a_neutronok

Ez utóbbit meglehetősen kétkedve fogadom.
Nem mai cikkek, de még aktuálisak lehetnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!