iPon Hírek

A speciális algoritmus megmondja, kiből lesz troll

Dátum | 2015. 04. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Google egy meglehetősen érdekes tanulmány létrejöttéhez járult hozzá némi anyagi támogatással, amelynek eredményeként a Cornell és a Stanford kutatói egy szokatlan, troll-felismerő algoritmust készítettek. A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórum, chat, blog, levelezőlista), vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy más módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét. A speciális algoritmus a tanulmány által felismert viselkedésminták alapján szűri ki, mely felhasználókból válhat jó eséllyel troll, és még azelőtt azonosítja őket, mielőtt tevékenységük túl sok problémát generálna. Természetesen ez az algoritmus sem 100%-ig pontos, azaz esetenként tévedhet, de a tapasztalatok alapján az esetek többségében segíthet kigyomlálni azokat a fórumozókat, akik jó eséllyel úgyis kitiltásra kerülnének antiszociális viselkedésük miatt. Az algoritmus speciális online viselkedésminták felismerésével állapítja meg, kiből lesz troll. Az antiszociális viselkedésformák közé tartozik az is, ha egy adott idő alatt az adott felhasználó sokkal-sokkal több hozzászólást ír, mint a hagyományos nem-troll felhasználók. A tanulmány elkészítéséhez nagy fórumközösségeket vizsgáltak, amelyeknél rengeteg hozzászólás születik – ilyen például a CNN fórumközössége, ahol 1,7 millió regisztrált felhasználóból álló bázis tevékenykedik. A felhasználók itt éves szinten 40 milliónál is több hozzászólást írnak, ami remek alap a különböző elemzések elkészítéséhez. A kutatók fele vizsgálta a nagy forgalmú fórumokat, ahol a tartósan kitiltott felhasználók, illetve a normál felhasználók viselkedését elemezték. Azokat a felhasználókat, akik csak ideiglenes kitiltásban részesültek, kihagyták a vizsgálatból.
Az eredmények alapján a kutatók arra jutottak, hogy a trollok, vagyis a fórumközösségeket romboló antiszociális egyének a normál felhasználókkal ellentétben általában gyorsan, gyenge minőségű hozzászólásokat írnak, és rendszerint olyan nyelvezetet használnak, ami felkavarja, megbotránkoztatja a többi felhasználót – a mondandójukban káromkodás is gyakran szerepel. Ezzel együtt a trollok általában sokkal gyakrabban szólnak hozzá a különböző fórumtémákhoz, mint a nem-troll átlagfelhasználók. A CNN felhasználók közül azok, akik végül kitiltásra kerültek, adott időtartamon belül 264 hozzászólást írtak, szemben a nem-troll átlagfelhasználókkal, akik ugyanezen idő alatt csak 22 hozzászólást küldtek el. A trollok hozzászólásaira rendszerint gyakrabban is érkeznek válaszok más felhasználóktól, mint a nem-troll felhasználók mondandójára – ez a trollok negatív állításainak és megbotránkoztató szóhasználatuknak köszönhető. A tanulmányban feltárt összefüggések alapján megírt algoritmusnak akár már tíz hozzászólás elemzése is elég ahhoz, hogy eldöntse, troll lesz-e az adott felhasználóból, vagy sem – azaz a jövőben a kitiltott felhasználók táborát fogja-e erősíteni. Aki mélyebben is szeretne megismerkedni a tanulmány anyagával, kattintson ide.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. dzsuz87
2015.04.21. 15:21
Na erre mondja valaki, hogy nem hasznos kutatás!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. piero86
2015.04.21. 15:46
itt iponon is vagy jónéhány...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. dzsuz87
2015.04.21. 16:03
Most mind az AMD-s hírekre ugrott rá, az vonzza őket, mint muslicát a cefreszag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. peti198706...
2015.04.21. 16:57
"WC? -What Colour is it?" Máris olyan algoritmusokról beszélünk amik meghatározzák az ember viselkedését, az egyén dezintegrációját, - a való életbeli fára mászástól, ahol épp a gyümölcsöket leli s lakmározhat belőlük. Akkor az illető - Majom? Függetlenül határozott. -Igen, építő jelegű kritika ez, mert a fa fölfele törekszik a majom meg az ágain csüng gyümölcsök után kutatva. A trollnak pedig épp kapóra jön nézni mi esik le a fáról. Majom-e vagy gyümölcs; tök mindegy. -Ehető, nem? Azért rázza. A Weboldal vonz ereje pedig a gyümölcseiben rejlik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. tomchee
2015.04.21. 17:13
Szomorú, hogy a híres trolljaink, (szerintem nem kell megneveznem őket ) pont itt nem fogják pökhendi erőszakossággal sulykolni, személyes meg győződésüket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Zabalint
2015.04.21. 17:17
if( !you.getOpinion().equals(me.getOpinion()) ){
trollList.add(you);
}
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Szefmester tomch...
2015.04.21. 17:36
Akkor idézzük meg őket!

[kántálni kezd]AMD! NVIDIA! INTEL! EVOLÚCIÓ! CSILLAGÁSZAT! SZÍNKÉPELEMZÉS! KONZOLOK! PC! UFÓK ÉS ISTENEK![leszúr egy plüss kecskét és kecsapot fröcsköl szerteszét]
Gyertek közénk csöppnyi trollok, had tanuljon a rendszer!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. I.Jozsef83
2015.04.21. 17:37
Nagyon találó és szerintem telibetalálták a lényeget , hogy kik is a trollok . Ők valójában nem is egy hír miatt vannak , henem csakis kimondottan okoskodni / észt osztani próbálnak .Valamint
személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki

tomchee +1

dzsuz87 +1

Vagy inkább jellemzőbben AMD-s híreknél ... de ott ezerrel

szerk.:
Szefmester

Szerintem kevés annyi témakör , több mindenben önkéntes professzorok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szefmester I.Joz...
2015.04.21. 17:41
Se manám se plüsskecském nincs a több témakörös idézéshez... így sem biztos hogy sikerül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. MiszterSou...
2015.04.21. 17:47
Jól hangzik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tomchee Szefm...
2015.04.21. 18:00
Sajnos, ahogy többen is írták, most az AMD Simogatóban vannak. Onnan nem lehet ki idézni őket Nincs az a mana sem kecske mennyiség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. myckie2 peti1...
2015.04.21. 18:01
Psycho Pass?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nbali Zabal...
2015.04.21. 18:11
ez elszall ha a masiknak nincs velemenye
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. YellowFlas...
2015.04.21. 18:34
"Az eredmények alapján a kutatók arra jutottak, hogy a trollok, vagyis a fórumközösségeket romboló antiszociális egyének a normál felhasználókkal ellentétben általában gyorsan, gyenge minőségű hozzászólásokat írnak, és rendszerint olyan nyelvezetet használnak, ami felkavarja, megbotránkoztatja a többi felhasználót – a mondandójukban káromkodás is gyakran szerepel."

Ehhez aztán kutatni kellett. Amindenit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Shadowguar...
2015.04.21. 20:30
Megnyugtató, ezek szerint belőlem nem lesz troll Sokszor még az engem érdeklő cikkhez sem szólok hozzá (például most a PoE teszt), mert mások hamarabb leírják a véleményem és minek ismételgetni ami már ott van? Ha meg nincs ott akkor is: ki a francnak van kedve vitatkozni egy fárasztó munkanap után?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. RealDreamQ
2015.04.21. 22:00
I.Jozsef83 , tomchee , Shadowguard
3x +1

no komment
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. markangabo...
2015.04.21. 22:21
Márkafanatikus felhasználok felismeréséhez kiválo alapanyag lenne az Ipon forum kozossége. Kiemelten AMD, Intel és Nvidia cikkek hozzászolásait érdemes figyelni.

Udvozlettel,
egy troll
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6... Yello...
2015.04.21. 23:08
Sejteni és érezni valamit egy dolog, és matematikailag statisztikával bizonyítani egy másik.

Ez mondjuk nem ez az eset, de nem is tudod elképzelni, hogy a matematikában mennyi olyan dolog van, amit sejtünk, amit tudunk, egyértelmű, de a bizonyítása mégis hiányzik, vagy évszázadok kellettek a megoldásához.

Szóval ez egy elmaradhatatlan része a tanulmánynak. Hivatalos formába kellett önteni hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. peti198706... mycki...
2015.04.22. 08:19
Második season +1.
S több gyümit a szatyroknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint nbali
2015.04.22. 10:38
A vélemény olyan, mint a seggluk, mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester Zabal...
2015.04.22. 15:54
Ne legyél diszkriminatív! Vannak akik kíváncsiak... és gyakran büszkülnek is! (majdnem olyanok emiatt mint a márkafanboyok)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_
2015.04.22. 16:57
A trollok hozzászólásaira rendszerint gyakrabban is érkeznek válaszok más felhasználóktól, mint a nem-troll felhasználók mondandójára...

Ez is mennyirán igaz . Csak nem szabad leereszkedni a szintjükre s reagálni a posztukra ... tudni kell tartani az önmérsékletet . itt csak annyi a gáz , hogy a fórum-moderátorok nem elég rátermettek . Merni kell alkalmazni a rájuk ruházott lehetőséget .
Egy egy hírnél max 4 hsz és kész. Egy hír nem azért született meg , hogy a mindentudók önéltetés formájában azt saját szájuk íze szerint teleszemeteljék. Kicsit sem arra kíváncsiak a hírolvasók - hanem maga a hír miatt jövünk fel , hogy mi történt a nagyvilágban ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester _DiEG...
2015.04.22. 17:27
Ezt a 4hsz/hírt kicsit gondold át... egy kultúrált oda vissza érvelésben simán összejöhet több is. A hsz-ek tartalma és stílusa ellenben már nem mindegy!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller _DiEG...
2015.04.22. 17:54
"Egy hír nem azért született meg , hogy a mindentudók önéltetés formájában azt saját szájuk íze szerint teleszemeteljék. Kicsit sem arra kíváncsiak a hírolvasók - hanem maga a hír miatt jövünk fel , hogy mi történt a nagyvilágban ?"

Beszélj a magad nevében. Én speciel vitázni szeretek. Jók a hírek is, de közel se tanulok belőlük annyit, mint egy kulturált vitából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!