iPon Hírek

A stagnálásnak is örülnének az it-cégek

Dátum | 2010. 01. 19.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Nem valószínű, hogy az idei a fellendülés éve lesz, sem az oktatásban, sem az üzleti életben - mondta Kerekes Gabriella, a 3M Hungária Kft. marketingvezetője. - Ez számunkra azért is sajnálatos, mert a 3M vizuáltechnikai megoldásai révén e két területben érdekelt. Az oktatásban talán 2010-ben is várhatók kisebb projektek, de átfogó informatikai fejlesztésekről, amire kormányzati, illetve EU-támogatást is biztosítanának, nem tudunk. Ami az üzleti szférát illeti, ott optimistábbak vagyunk, bár valószínűleg itt sem várható robbanásszerű fejlődés. Nem gondoljuk, hogy akinek eddig nem volt projektora, az most vásárolna.

Nem lesz könnyű év 2010 - jósolja Érdi-Krausz Gábor, az OKI Systems (Magyarország) Kft. ügyvezető igazgatója. - A kormány az államháztartás egyensúlyának megerősítésén fáradozik, gazdaságélénkítésre nem jut akkora energia. A következő kabinet viszont nem lesz abban a helyzetben, hogy észrevehető változtatásokat kezdeményezzen, erre legkorábban 2011-től lehet számítani. Mivel az informatika termelőeszköz, ezért a gazdaság fokmérője is. 2010-ben viszonylag kevés beruházásra számítok, sokkal inkább a meglevő rendszerek működtetése, optimalizálása lesz a középpontban.

Gál György, a Polygon Informatikai Kft. ügyvezető igazgatójának derűlátásra az ad okot, hogy a válságos időkben is megmaradtak a kapcsolatai az ügyfeleikkel és nemcsak megtartották, de növelték is a legfontosabb területeiken a kompetenciát, tudást. Az viszont borúlátásra ad okot, hogy a vállalati és a közintézményi beszerzésekben hódítanak az arctalan, sematikus módszerek, amelyek nem kedveznek a kiváló teljesítményeknek, nagy tapasztalatoknak. Kiveszett a vevői oldalon a szakértői véleményalkotás, a döntéseket a szakmai tartalom helyett csupán a konkrét tételek ára befolyásolja. A hosszú távú haszon ma nem szempont. Ezért inkább csak az átlagos termékekkel, szolgáltatásokkal foglalkozó, ezekhez a beszerzési módszerekhez igazodó cégeknek áll a zászló - jelentette ki Gál.

Peter Simon, a Sanyo Hungary Kft. kelet-közép-európai értékesítési képviselője a Napinak elmondta, hogy 2010-ben a hazai it-szektorra és általában a tartós fogyasztási cikkek piacára továbbra is a stagnálás vagy a kismértékű csökkenés lesz a jellemző. A helyzetnek továbbra sem kedvez, hogy a hitelfelvétel nem vált könnyebbé a szigorítások óta, ezért a beruházások finanszírozása továbbra is nehézkes marad. Tovább csökkenhet, illetve még nem indul növekedésnek a foglalkoztatás. Mint tudjuk, a foglalkoztatás növekedése az utolsó jele lesz annak, hogy kilábaltunk a válságból, de erről még nincs szó. Viszont jó vagy közepesen jó évre lehet számítani a kiegészítők - például az akkumulátorok, elemek - területén - jelentette ki Simon.

Nyugat-Európában, Amerikában vannak biztató gazdasági statisztikai jelzések, így reményeim szerint 2010-ben fokozatosan újraélénkülhetnek az üzleti folyamatok és megkezdődhetnek a tavalyról elhalasztott beruházások - bizakodik az integrált kereskedelmi rendszerekkel foglalkozó Laurel cégcsoport ügyvezető igazgatója, Bessenyei István. - A Laurel gazdasági válságra kidolgozott stratégiája tavaly jól teljesített, ennek lényege pedig az volt, hogy a megfelelő technológiákkal, tudással segíteni tudtunk a gazdasági élet szereplőinek a takarékosabb, hatékonyabb, céltudatosabb működés kidolgozásában. Erre alapozva cégünktől idén 7-8 százalékos növekedést várok.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!