iPon Hírek

A szelek hordhatták össze a Gale-kráterben magasodó hegyet

Dátum | 2013. 05. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB


A legújabb felszínformákat vizsgáló elemzések alapján a kutatók egyre valószínűbbnek tartják, hogy a marsi Gale-kráter közepén helyet foglaló, 5500 méter magas Sharp-hegyet nem egy egykori tó formálta, hanem vörös bolygó szeles légköre. Ha feltevés igaznak bizonyul, az jelentősen lecsökkentheti annak esélyét, hogy a hegy anyagának vizsgálata alapján esetleg információk tudhatók meg a valamikor víztömegről, és ezen keresztül arról, hogy mennyire lehetett élhető a múltban az égitest. A Princeton és a Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói szerint a felszíni forma úgy keletkezett, hogy az erős szelek port és homokot szállítottak a 150 kilométer átmérőjű kráterbe, annak szerkezete azonban a nappali felmelegedéssel és az éjszakai lehűléssel olyan viszonyokat teremt, hogy a betörő légmozgások a kráter közepe táján erejüket vesztették, és lerakták terhüket. A szakértők úgy vélik, hogy ezekből a szél által szállított porszemcsékből épült fel az Sharp-hegy. Korábban a kutatók úgy gondolták, hogy a hegy a krátert kitöltő tó üledékéből formálódott, és így fontos információkkal szolgált a marsi múltra vonatkozóan. A Curiosity eddigi vizsgálatai gyakorlatilag igazolták, hogy a Gale-kráter egykor nagyobb, folyékony halmazállapotú víztömeget tartalmazhatott, úgy tűnik azonban, hogy maga a hegy sosem volt víz alatt, maximum legalsó rétegeit nyaldoshatta a tó vize.

A szélviszonyok tanulmányozása alapján világosnak látszik ugyanis, hogy a kráter közepén magasodó halmot nagyrészt a szél hordhatta össze. A légmozgások napi változása mellett törvényszerű egy hasonló felszíni forma kialakulása, mondják a kutatók. Erre utal a széljáráson kívül a hegy formája is, amellett hogy többen már eddig is vitatták a teljes hegy üledékes eredetét, mondván hogy túlságosan magas ehhez. A hegyet körülvevő árok esetleg még tartalmazhat információkat a tóra vonatkozóan, de könnyen meglehet, hogy más helyszínt kell keresni, ha bolygón uralkodó egykori életkörülményeket akarják kutatni a szakértők. A Curiosity végső célja, hogy megmássza a hegyet, így útja során elképzelhető, hogy megvizsgálhatja ezeket az egykor talán vízzel érintkező részeket is. A marsjáró pár napja újra munkába állt, egy hónapos üzemszünetét az okozta, hogy a Mars a Földről nézve a Nap mögé került, ami zavarta volna a roverrel való kommunikációt, így erre az időre az irányítók a küldetés aktív részének felfüggesztése mellett döntöttek. A Curiosity így az elmúlt hónapban nem haladt tovább, hanem a marsi időjárást és a bolygót érő sugárzást tanulmányozta. A május eleji kapcsolatfelvétel sikeres volt, így rövidesen újabb felszíni fúrás és mintavétel következhet, majd rover folytatja útját a Sharp-hegy felé.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Supra
2013.05.09. 12:02
Elküldtek egy szondát x milliárdért valahova - miután odaért, jobban megnézték, és kiderült hogy pont oda nem volt értelme?

Gratulálok...

Ha a hülyeségnek súlya lenne, Amerika (is) már menne a tenger fenekére Atlantis mellé :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vermar
2013.05.09. 15:59
-Supra-
A cikket olvasva bennem is valami ilyesmi kezdett megfogalmazódni, de reméljük nem csak ez a célja a küldetésnek, és szerintem sok új és meglepő dolog derülhet még ki a Marsról...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lorddiablo
2013.05.09. 16:40
"Ha nem derülnének ki egyes elméletekről, hogy hülyeség, honnan tudnánk, hogy jó újon haladunk?"

Einstein relativitáselméletét hogy fogadták az emberek abban a korban? És mi lenne ma, ha ez nem született volna meg? Jó eséllyel ebben a formában nem tudnánk kommunikálni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Humbuk
2013.05.10. 23:24
Az meg, hogy a küldetése véget ér kamu. Maximum az a küldetés ér véget, amit nekünk is megmutatnak. Az érdekesebb az lesz, hogy mit fog csinálni a rover miután a "civil" küldetését teljesítette?
Mert azért nem gondoljuk, hogy ennyi pénzért ez a kütyü csak ilyen rövid ideig bírja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!