iPon Hírek

A szobai termosztátokat is meghódítja a Microsoft Cortanája

Dátum | 2017. 07. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Google már egy ideje jelen van az okos termosztátok piacán, ugyanis 2014 folyamán tulajdonába került a Nest Labs, így a 3,2 milliárd dolláros akvizícióval erre a területre is betette a lábát az óriásvállalat. A Microsoft a jelek szerint szintén szeretné magát képviseltetni az ookstermosztátok szegmensében, ám számára nem felvásárláson, hanem partnerkapcsolaton keresztül vezet az út. A Microsoft a Johnson Control segítségével kínálhat okostermosztátot.
Hogy mégis milyen előnye származik ebből a Microsoftnak? Újabb területet vesz célba, ahol népszerűsítheti digitális személyi asszisztensét, a Windows 10 megjelenése óta egyre csak terjeszkedő Cortanát. A felek együttműködésének első gyümölcse a GLAS névre keresztelt okostermosztát, ami egy igen modern dizájnnal rendelkező, sok érdekes funkciót kínáló megoldás, ahogy az a lenti videón is látható.
A GLAS mögött a Microsoft Windows 10 IoT Core operációs rendszere lapul, ami a Microsoft Azure IoT felhőszolgáltatással is összekapcsolja az egységet, így egyebek mellett a Cortana alapú hangvezérlésben rejlő lehetőségek is kiaknázhatóak. Az eszköz természetesen nem csak az adott helység hőmérsékletének szabályozására használható, hanem a hőfok monitorozására, a levegőminőség ellenőrzésére, valamint a szobában tartózkodó személyek jelenlétének érzékelésére is. A rendelkezésre álló adatok alapján intelligensen változtatja beállításait, így végső soron az energia hatékony felhasználását is segíti, ami némi energia megtakarítást is eredményez.
A GLAS dizájnjában az alumínium mellett fontos szerepet tölt be az üveg is, hiszen a termék viszonylag nagyméretű érintőkijelzőt kapott, ami a különböző információk megjelenítése mellett a rendszer főbb funkcióinak vezérlésére is használható. A felhasználói kezelőfelület a videó alapján letisztult, könnyedén áttekinthető és könnyedén kezelhető.
Arról egyelőre nincs hír, hogy a GLAS okostermosztát pontosan mikor válik elérhetővé kereskedelmi forgalomban, valamint az sem derült még ki, hogy nagyjából mennyibe kerül majd az egység.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. noPublicFG
2017.07.24. 12:06
Nagyon szép a design! El tudnám képzelni itthon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Shadowguar...
2017.07.24. 12:52
Csak nekem ugrott be a névről rögtön GLa(DO)S?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nyiri
2017.07.24. 17:31
Hát, be van állítva a Cortana állandó figyelésre, de a "will it rain?" meg "what is the weather?" kérdéstől tovább eddig még nem nagyon jutottam, biztos az én hibám. Hülyéskedni lehet vele a "sing me a song!" meg hasonló idotaságokkal, de az alapvető értelmét még nem leltem meg. Még a %-os hangerő beállítást sem ismeri. Nagyon gyerekcipőben jár ha pl. a Google Now-t vesszük alapul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gargoyl
2017.07.24. 23:14
Azt Magyarországon meg kussolni fog.
Mert csak Usákoknál meg néhány országba hajlandó kommunikálni.
Tiszta vicc már ez a m$soft.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror
2017.07.24. 23:48
Tényleg van ember, aki rendszeresen használja ezt a szerencsétlen Cortanát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!