iPon Hírek

A szúnyogokat oltanák be malária ellen

Dátum | 2014. 10. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A malária terjedésében kulcsszerepet játszanak a szúnyogok, és egy kutatócsoport szerint ez a tény jelentheti a megoldást a fertőzések megállítására. A nőstény szúnyogok szervezetébe Plasmodium-fajokkal fertőzött emlősök vérének szívásakor kerülnek bele a kórokozók, amelyek a rovaron belül aztán szaporodni kezdenek. Amikor a szúnyog újabb áldozatot csíp meg, befecskendezett nyálával együtt a fertőzést is továbbadja. Ha viszont a kórokozó nem találná olyan kedvező környezetnek a szúnyog szervezetét, nem lenne hol szaporodnia, így könnyen megállíthatóvá válna a malária, és a hozzá hasonló betegségek. A maláriaszúnyogok a többi állathoz hasonlóan kiterjedt mikrobiommal rendelkeznek, vagyis szervezetükben számtalan mikroszkopikus organizmus él. A Johns Hopkins Egyetem kutatói ezt a mikrobiomot tanulmányozva ráakadtak egy érdekes baktériumfajra (Chromobacterium sp., Csp_P), amelynek közeli rokonai igen hatásos antibiotikumokat termelnek. A szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy a szúnyogokban élő mikroba is képes-e hasonlóra. A kísérletek során cukoroldatban, illetve vérben tenyésztett Csp_P baktériumokat juttattak be a szúnyogok szervezetébe, a mikrobák pedig hamar megtelepedtek a szúnyogok emésztőrendszerében. A következő fázisban a malária, illetve a dengue-láz kórokozójával fertőzték meg a szúnyogokat. Bár a rovarok jelentős része pár nappal a Csp_P baktériumos kezelést követően elpusztult, a túlélők meglepően ellenállónak bizonyultak a maláriát okozó parazitával és a dengue-vírussal szemben is. Márpedig ha a maláriaszúnyog nem fertőződik meg, vagyis benne a kórokozó nem kezd szaporodni, minimálisra csökken annak az esélye, hogy a felszippantott patogént továbbadja következő áldozatának.
A szakértők még pontosan nem tudják, hogy milyen folyamatok zajlanak a háttérben, de elképzeléseik már vannak. Egyik feltevésük, hogy a Csp_P gyakorlatilag megmérgezi a szúnyogokat, erős immunválaszt váltva ki ezek szervezetében, hatékonyabbá téve a betegségokozó mikrobákkal szembeni harcot is. Mivel azonban a kutatócsoport labortesztek során azt is igazolta, hogy a Csp_P a szúnyog közreműködése nélkül is képes a Plasmodiumok és a dengue-vírus szaporodásának gátlására, ez csak a dolog egyik fele. A jelek szerint a baktérium egy olyan molekulát termel, amely közvetlenül is képes károsítani a patogéneket. A kutatók úgy vélik, hogy a Csp_P felhasználásával egyfajta „védőoltást” lehetne adni a szúnyogoknak az általuk gyakran hordozott betegségek ellen. Ezt valószínűleg a rovarok irtása során már jelenleg is használt cukros oldatokat tartalmazó csapdák révén lenne a legegyszerűbb megvalósítani. A „kezelés” két haszonnal is járna: egyrészt rögtön elpusztítaná a szúnyogok egy jelentős részét, másrészt a túlélőket magas fokon ellenállóvá tenné a patogénekkel szemben. Mivel erre a kettős hatásra jelenleg egyetlen maláriaellenes szer sem képes, az eljárásnak óriási hatása lehetne a betegség terjedésére. Mivel a baktérium közvetlenül is hat a kórokozókra, a kutatók szerint elképzelhető, hogy toxinját emberi betegeken is be lehetne vetni a megelőzés vagy a fertőzöttek gyógyítása során. Ennek megvalósításához persze még rengeteg kutatásra lesz szükség, hiszen mindenekelőtt meg kell győződni arról, hogy a baktérium méreganyaga milyen hatással van az emberi sejtekre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. szilagyiv
2014.10.29. 12:49
Mi lenne ha csak simán kiírtanák a szúnyogokat? Nem hiszem, hogy van olyan állatfaj, amelyik csak és kizárólak szúnyogokat fogyaszt és kihalna, ha a szúnyogok is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kajafun szila...
2014.10.29. 14:10
Mert jönnének a bogárvédők és megkérdeznék hogy ki az istennek hisszük magunkat hogy kiirtunk egy egész fajt?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010
2014.10.29. 14:33
Virágot ne vigyünk nekik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zabalint szila...
2014.10.30. 07:47
Szerintem ez kb. a lehetetlen kategória lenne a mai technikai szinten, na meg ha mégis lehetségessé válna, nem ártana előtte egy komolyabb hatástanulmány, hogy mi történne, ha a szúnyog kiesne a táplálékláncból, ne csak arra gondolj, hogy mi fogyasztja, hanem arra is, hogy mi van, ha mondjuk a helyébe egy még utálatosabb rovar lépne. Egyébként én azt a szemléletet vallom a sötétzöldekkel szemben, hogy ha kell, igenis belenyúlhatunk az ökológiai rendszerbe, csak ésszel, átgondoltan tegyük.

Szerk.:
Plusz az lenne eléggé nehezen kivitelezhető, hogy csak és kizárólag a szúnyogok pusztuljanak. Pl. a vegyszeres szúnyogirtás is megöl más élőlényeket, pl. az árvaszúnyogokat, amik nem is csípnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2014.10.30. 12:45
a hírben olyan dolgokról beszélnek, h mi folyik egy szúnyog szervezetén belül. nehogy már ne lehessen 2014-ben kitalálni vmit, amivel végleg, különösebb következmények nélkül ki lehetne őket irtani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!