iPon Hírek

A talajba temeti saját szén-dioxidját egy kanadai szénerőmű

Dátum | 2014. 12. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Kanadában kezdett üzemelni az első olyan lakossági célú széntüzelésű erőmű-generátor, amely a rajta végzett átalakításoknak köszönhetően már képes felfogni saját széndioxid-kibocsátását, majd a gázt összenyomva a talaj mélyére juttatni azt. Ez az első alkalom, hogy a széndioxid-leválasztás és -tárolás, röviden CCS technológiáját ilyen nagy méretekben próbálják alkalmazni. Jelenleg egyelőre csak két másik hasonló méretű CCS-rendszer építése van folyamatban, mindkettő az Egyesült Államokban. A technológia iránti visszafogott lelkesedés ok egyszerű: a módszer drága (a kanadai erőműben egyetlen generátor átalakítása egymilliárd dollárba került), ráadásul rontja az erőmű hatásfokát. A SaskPower által kifejlesztett rendszer 20 százalékkal csökkenti az elektromos energia mennyiségét, ami a 160 megawattos generátor esetében azt jelenti, hogy kifejezetten gazdaságtalan a használata, hiszen az áram eladási ára nem (vagy alig) fedezi a CCS üzemeltetésének költségeit. A cég ezen a problémán úgy próbál átlendülni, hogy a leválasztott szén-dioxid nagy részét egy olajcégnek adják el, amelynek mérnökei új kútjaik hozamának növelésére használják a gázt. A szakértők szerint idővel a CCS sokkal olcsóbbá válhat, és ha beindul a technológia tömegesebb alkalmazása, a jelenlegi ár harmadából megoldható lehet egy-egy generátor átalakítása. A cég munkatársainak elmondása szerint már a következő CCS-rendszer felszerelése is 200 millió dollárral olcsóbb lesz, mint az elsőé volt. A következő időszakban valószínűleg ugyanezen kanadai erőmű másik két idősödő generátorát szerelik fel az új rendszerrel.
A technológia széles körben való elterjesztéséhez ettől függetlenül bizonyosan komoly áldozatokra lesz szükség, és erősen kérdéses, hogy más cégek hajlandóak lesznek-e ezek meghozására, ha nincsenek törvényileg rákényszerítve erre. A problémát tovább nehezíti, hogy egyelőre nem tudni, hogy a tárolási módszer mennyire lesz működőképes hosszú távon. A SaskPower jelenleg egy, az erőmű közelében levő föld alatti sósvizes tóban tárolja azt a szén-dioxidot, amit nem adnak el, és kiterjedt szenzorhálózattal figyelik a víztározó fölötti talajrészeket. A technológia lényege, hogy a szén elégetésekor keletkező füstgázt egy 52 méter magas, amint tartalmazó folyadékoszlopon bugyborékoltatják át. Az aminok az áthaladó gáz szén-dioxidjának 90 százalékát megkötik. Az oldatot ezt követően felhevítik, és leválasztják belőle a széndioxidot, a megtisztított folyadékot pedig visszavezetik a toronyba. A szén-dioxidot nagy nyomáson szuperkritikus folyadékká nyomják össze, majd vagy az olajlelőhelyre juttatják, vagy a 3,4 kilométer mélyen fekvő sósvizes tározóba pumpálják. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének irányelvei szerint 2050-ig a világ mind a hétezer létező szénerőművét fel kell szerelni valamilyen hasonló rendszerrel annak érdekében, hogy az éghajlatváltozás üteme valamennyire lassuljon. Mivel 2040 körül a számítások szerint a világ energiaigényének negyede még mindig széntüzelésű erőművekből fog kielégítődni, a SaskPower jelenlegi tevékenysége kulcsfontosságú lehet a széndioxid-leválasztás tényleges megvalósításában.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. sensorprim...
2014.12.16. 09:16
Igen az még nekem is eszembe jutott már hogy minden gázt lehet cseppfolyósítani , akkor mért nem tárolják úgy a széndioxidot.
Akár a levegőből is lehetne szűrni.
Biztos sokba kerülne de ha az emberiség kihalása a tét akkor nem a pénzt kéne nézni szerintem.
Persze abban is biztos vagyok hogy csak az utolsó pillanatban fognak tenni bármit is amikor már a pénzeszsákokat is kellemetlenül érinti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. HussarF
2014.12.16. 09:25
Nagyon jó technológia és azért is fontos, mert szén azért elég sok országban megtalálható ellenben a kőolajjal. Így növeli az ellátásbiztonságot és az energiafüggetlenséget, ha szénerőművekben állítják elő a villamosenergiát (és hőt).

A nagy probléma a környezetszennyezés. A CCS és pl. a szénelgázosítás ezeket a hatásokat csökkentik, cserébe eléggé megdrágítva az egyébként nagyon olcsó energiát. Itt jönnek képbe egyébként az atomerőművek. Zéró CO2 kibocsátás és ha a környezetbarát technológiával felszerelt szénhez hasonlítod, akkor már egyáltalán nem drága. (De még az enélküli szénerőművekkel is tud versenyezni).

Ez már csak így működik, a villamosenergia ára manapság nagyon alacsonyan van, és ez így nem fenntartható. Vagy többet fizetünk majd érte, vagy nem lesz áram a jövőben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. grafika95 Hussa...
2014.12.16. 09:40
Vagy kénytelenek lesznek beednegdni a 40-50% hatásfokú napelemeket, építési költség nincs annyi mint az atomé, fentartási költség szintén kevesebb, hosszútávú ára a villanynak tizede talán, és nemkell tárolni semmi veszélyeset, és nulla káros kibocsátás (leszámítva a tükrök gyártását meg az építést persze)

Mondjuk távol álljon tőlem hogy nagy zöld lennék, ez csak egy érv volt, ésszerű persze hogy a mának élő politikusoknak és nagyágyúknak tökéletesen elég a szén/atom/olaj stb erőművek. A Geothermo tucc is háttérbe szorult egy ideje, pedig még 1 ! nagyobb panelháznál is belátható időn belül megtérül, nemhogy NAGYBA fűtésnél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Smooth44
2014.12.16. 09:59
Hát nekem erről egy kicsit még mindig inkább a "Márpedig itt rend lesz, szólt a nagyi és berúgta a sz*rt az ágy alá" jut eszembe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Bzsolt
2014.12.16. 10:13
Warren Buffett a világ legnagyobb befektetője egyértelművé tette, hogy a technológia ellen fogad, és szénbányákat vett, és a vasútba fektetett. Pontosan ezért, mert energia mindig kelleni fog, lenyomja a zöld energiát, és a szénerőműveket erölteti, mivel így lehet kézben tartani a szektor irányítását, és ez kell neki. Amíg ez az ember él, nem lesz fejlődés. A világ legtöbb pénzével gazdálkodik, és amíg kielégíti a befektetőit a hozammal, a kezében az irányítás. Semmi köze ennek a környezetvédelemhez, csak meg kell drágítani a technológiát, hogy nagyobb haszonnal adhassák az áramot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tk36
2014.12.16. 10:48
"A SaskPower jelenleg egy, az erőmű közelében levő föld alatti sósvizes tóban tárolja azt a szén-dioxidot, amit nem adnak el, és kiterjedt szenzorhálózattal figyelik a víztározó fölötti talajrészeket." - akkor a hosszabb távú hatásait még nem ismerjük, de már 2 másik ilyen erőmű építése van folyamatban.
A talajba juttatott szén-dioxid később nem szabadulhat fel valamilyen módon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. j.panzer
2014.12.16. 11:38
Szép-szép, de egy földrengés és az egész fölösleges volt. Sokkal több értelmét látnám, ha ezt a pénzt inkább arra költenék, hogy a gazdaságban minimalizáljuk a fosszilis tüzelőanyagok felhasználást.
Alternatív energia, + fúziós erőművek, + környezetbarát akkumulátorok, + hidrogén hajtású autók és tömegközlekedés, stb.
Ezeket kéne agyament tempóban fejleszteni.
Habár vannak előnyei is a globális felmelegedésnek. 2050-re Magyarországon már egyetlen darab radiátorra sem lesz szükség, maximum csak klímára...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Tyberius
2014.12.16. 11:51
A cikk címe nem egészen stimmel. A talajba a gazda temeti a vetőkrumplit, a széndioxidot mélyen a talaj alá, a földkéreg üreges, porózus vagy vízzel teli részeibe pumpálják. További különbség, hogy optimális esetben az előbbi kikel, az utóbbi nem

Ez bizony nem oldja meg a szén-dioxid kibocsátás kérdését, csupán elodázza.

Mindamellett fosszilis tüzelőanyagok ilyetén felhasználása is csökkenti a szabad oxigén mennyiségét a légkörben. Ami szintén nem végtelen, sőt. A légköri oxigén a fotoszintetizáló élőlényeknek köszönhetően jött létre. Minél több fosszilist égetünk, annál közelebb kerülünk az őslégkörhöz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zabalint Bzsol...
2014.12.16. 11:53
Nézz utána, mi az az érték alapú befektetés, és hogy hogy gazdagodott meg Warren Buffett. Mert fordítva ülsz a lovon, Buffett nem azért fogad arra, amire, mert miatta lesz az nyerő, hanem pont fordítva, és képzeld, még az is lehet, hogy téved.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. NKing
2014.12.16. 22:20
Ez azért vicc, ez az egész technika, mert a kőolaj kitermelését elősegíti. Tehát építünk szénerőművet, ami széndioxidot pumpál a földbe, hogy aztán onnan kőolajat nagyobb hatékonysággal szedjünk elő -> a piacra dobunk egy csomó olcsóbb olajat, azt az emberek nyilván jobban veszik, mert olcsó (ár-kereslet nem bonyolult), töltik a kocsiba, hajóba, stb. és termelik a széndioxidot maguk, csak nem lokálisan, mint a szénerőmű, hanem mindenütt. Ez ám a tuti környezetvédelmi beruházás.

A kieső 20%-ot pedig mivel fogják pótolni egy alapvetően szénre alapuló területen? Másik szénerőművel, ami még több szennyezőanyagot generál. És még nem említettük azt, hogy a kivitelezés és a kapcsolódó iparágak mennyi többletterhelést jelentenek így. Kíváncsi lennék az okfejtésükre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!