iPon Hírek

A tavalyihoz képest gyengébben teljesít a PC piac

Dátum | 2011. 04. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Megérkeztek a teljes PC piac teljesítményéről árulkodó első negyedéves eredmények, amelyek - mint azt sejteni lehetett - nem mutatnak valami rózsás képet a szegmens állapotáról. A PC piacon a szállítási mutatóknák az idei év első negyedévében némi csökkenést lehetett megfigyelni, de ez a kedvezőtlen piaci és környezeti hatásokat figyelembe véve sajnos egyáltalán nem meglepő.

A piac teljesítményének alakulására sok tényező nyomta rá a bélyegét, amelyek között az emelkedő üzemanyagárak és működési költségek, valamint a Japánt ért természeti katasztrófa is szerepel. Az IDC elemzése szerint 2011 első negyedévében világszerte 80,5 millió PC-t szállítottak le, ami az elmúlt év azonos időszakához képest 3,2%-os csökkenést jelent.

A negatív hatások a három legnagyobb gyártó - a HP, a Dell és az Acer - első negyedéves teljesítményén is megmutatkoznak: a vállalatok mindannyian csökkenést könyvelhettek el, azaz mindannyian kevesebb PC-t szállítottak le a szóban forgó időszakban, mint egy évvel ezelőtt. A HP 15,1 millió PC-t szállított le, így 18,9%-os piaci részesedéssel zárta az év első negyedévét. A második helyre a Dell futott be a maga 12,8%-os piaci részesedésével és 10,2 millió darab leszállított konfigurációjával, míg a harmadik helyre az Acer ért be, aki 9 millió PC-t szállított le, így 11,2%-ot hasított ki a PC piac képzeletbeli tortájából.

Az említett gyártók számára a vártnál rosszabbul végződött az első negyedév, de természetesen ennek az időszaknak is voltak nyertesei, méghozzá a Toshiba és a Lenovo. A Lenovo közelebb került a dobogó harmadik helyéhez, ugyanis 8.1 millió PC-t szállított le, ami az egy évvel ezelőtti 7 millióhoz képest látványos javulás. Az eredmény jutalma 10,1%-os piaci részesedés lett. Az ötödik helyen a Toshiba található, ami 4,8 millió PC leszállításával a globális PC piac 6%-át tudhatja magáénak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. jozsefm
2011.04.15. 09:34
Valamint szerintem közrejátszott az Intel LGA-1155-ös problémája, ami nyilván korlátozta a feljesztési elképzeléseket mivel ebben az időszakban nem volt kapható , ugyszintén az AMD Brazos ami szintén nem állt rendelkezésre kellő számban, valamint a kivárás az AMD tábor körében a Llano és a Bulldozer tekintetében. Úgy hogy most aki venni is akart , annak se tudták kielégíteni az igényeit,a többiek meg nyilván halasztanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Balucsek
2011.04.15. 09:38
Hát nem egy nagy katasztrófa az a 3,2%-os csökkenés, mikor a sandy-hez nem volt alaplap, az AMD-nél hamarosan jön az Llano és Bulldozer, a VGA piac meg elég nehezen viselte a 32nm-es lépcső kimaradását...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jozsefm Baluc...
2011.04.15. 09:47
Az meg a másik része a dolognak, hogy ugye az OEM gép vásárlók akik megint csak nem juthatnak hozzá a jeenlegi gépeikben lévő VGA-k teljesítménét és fogyasztását számottevően megjavitó gépekhez, őket még nehezebb cserére birni hiszen az egész gép értékét nézik, ami jóval több mint esetünkben egy szipmla VGA csere,ami még a realizálható teljesitmény növekedés reményében bevállalható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. zvigh
2011.04.15. 12:20
Ki nem szarja le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Ueda
2011.04.15. 12:44
Azért nem aggódnék, hisz ez csak az előszele a még nagyobb "borzalmaknak". Hála az egész világot beborító infláció pestisének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. somakb
2011.04.15. 13:03
Plusz a fél közelkeleti piac halott perpillanat... azért pár %-ot az is ront... vagyis, ha ezeket a remek korlátozó tényezőket mind összedobjuk, még valszeg növekedés is lett volna nemhogy csökkenés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2011.04.15. 13:52
"3,2%-os csökkenés"

Amilyen nehez idok jarnak nem csak nalunk, nem csak Europaban, ... ahhoz kepest ez a 3,2%-os csokkenes szinte semmi, ... majdhogynem egy relativ novekedes!

PC ----> LapTop eltolodas pedig termeszetes, ... hiszen az utobbi fel evtizedben valtak a laptopok teljesitmenyei szalonkepesse, beleertve a teljesitmeny/vetelar viszonyt is.

Laptopok nyilvanvalo ergonomiai hatranya ellenere jo ideje kacerkodom a gondolattal, hogy esetleg legyen valamikor egy laptopom, ... szerencsere a sors erre nem kenyszeritett ra eddig.

PC ----> LapTop eltolodas a sok kollegiumi fiatal miatt is termeszetes, mert anyagilag teljesen realis picit jobb asztali gep helyett egy sokkal hordozhatobb laptopot venni, ... es ez jol jon a kollegiumi szoba es a szuloknel levo szoba kozti ketlaki elet soran.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2011.04.15. 14:10
a sok kollegiumi fiatal miatt is termeszetes

Másrészt sokan akik rendelkeznek ugyan asztali géppel másodiknak , tartaléknak,netezősnek szivesen választanak laptopot.A mai laptopok pedig középkategóriás asztali gép árán, már komoly teljesitményt nyújtanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. polarx
2011.04.15. 15:42
a másik probléma szerintem amiatt is van mert a játék fejlesztők is mennek rá az egyre jobb optimalizációra ezen kívül ha most veszek egy 200e-s gépet tuti hogy full HD-ba kifog bírni 3 évet max vagy majdnem max graffon. ergó ki minek venne állandóan új gépet?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm polar...
2011.04.15. 16:05
Hát kb. ugyanez a helyzet CPU téren is. Az egy-két éve vásárolt, már elég komoly teljesitményű X4-es CPU-k,is állják a sarat rendesen,és még legalább egy két évet ki is fognak bírni. Hacsak nem kell valami meghibásodás okán cserélni akkor itt sincs reális lépéskényszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Cukrosbacs...
2011.04.15. 16:07
Egyszóval, telítődik a piac és akik a régebbi konfigot el tudták adni olyanoknak akiknek eddig nem volt (olcsón), és elehetett venni újat az eladónak. Emellett pedig a nagyobb teljesítmény mint ami kell egy játékhoz és a jobb optimalizáció az új játékoknál nehezebbé teszi a cégek dolgát (minek új gép ha a régin is megyen). Ha pedig nem optimalizálják akkor meg kevesebb a vásárló
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. h_gyuri
2011.04.15. 16:15
"Ha valaki azt hiszi, hogy egy véges világban létezhet végtelen növekedés, annak vagy elment az esze, vagy közgazdász." (Serge Latouche)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. uristen
2011.04.15. 19:54
Na igen es itt hoz sok penzt peldaul a kozeledo Core i7 995X processzor is. Eloallitasa (a kisebb csikszelesseg miatt) olcsobb, de nagyon dragan el tudjak adni olyanoknak, akik kepesek havonta cserelni valami ujabbra, valami jobbra. De mi, a kisebb jovdelemmel rendelkezok, maradunk a "Hu, azta, 500e forintos gep?!" reakcioknal, ami a gazdagok koreben olyan, mint nallunk 1000 forintot kolteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. polarx
2011.04.17. 09:41
500e-ért se biztos hogy annyival nagyobb teljesítményt hozol ki mint ha 250e-ből raknál össze valamit, szorgosan körbe nézve hogy mi, hogy, szerepelt tesztekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm polar...
2011.04.17. 10:09
Egyetlen eset ahol lehet előny az LGA-1366 ha valaki csúcs VGA-k CF vagy SLI rendszerét akarja építeni a X16-os PCI-e sávok miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!