iPon Hírek

A TDK technológiájával akár 10 TB-os HDD-k is készülhetnek

Dátum | 2012. 10. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Napjainkban a PMR (Perpendicular Magnetic Recording – Merőleges mágneses rögzítés) eljárás segítségével a kereskedelmi forgalomban kapható merevlemezek esetében a legnagyobb adatsűrűség 625 gigabit/inch2 értéket képvisel. Az adatsűrűség növelésével párhuzamosan az íráshoz szükséges mágneses tér nagysága is növekszik, ám ennek a növekedésnek a technológiai korlátok előbb-utóbb határt szabnak. A határt már nagyjából sikerült elérni, így ennél sokkal nagyobb adatsűrűséget ezzel az eljárással nem lehet elérni, azaz szükségessé vált a technológiaváltás.

A megoldás a HAMR (Heat-assisted Magnetic Recording) lehet, ám a technológia még jelenleg is fejlesztés alatt áll. Nagyjából fél évvel ezelőtt a Seagate már bejelentett egy részeredményt, amely arról szólt, hogy a vállalat mérnökei HAMR technológia segítségével 1 Tb/inch2 adatsűrűséget tudtak elérni, ám ezt az értéket a TDK legfrissebb fejlesztései nyugdíjba küldték, ugyanis az új „rekord” jelenleg 1,5 Tb/inch. A TDK az új eljárást alkalmazó adattároló korongot egy tesztpadon mutatta be, de a hírek szerint annak sincs akadálya, hogy az eljárást alkalmazó adattároló korongok és fejek klasszikus merevlemezházba kerüljenek.


A HAMR technológia lényege, hogy a mágneses adatrögzítési eljárást lézerrel ötvözik: adatrögzítés előtt a lézersugár az adott lemezterület mágneses tulajdonságait hevítéssel módosítja, így az adatrögzítés gyengébb mágneses tér alkalmazása mellett hajtható végre. A fentebb említett adatsűrűség alkalmazása mellett egy 3,5 colos asztali merevlemez egyetlen korongjára 2 TB-nyi adat fér, ami a nem is oly távoli jövőben 8-10 TB-os adattárolók érkezését jelenti. A 2,5 colos merevlemezeknél a korongonkénti adattároló kapacitás 1 TB lesz.

Hogy mikor érkeznek az új adatrögzítési eljárásra alapozó merevlemezek? A TDK szerint optimális esetben 2014-ben debütálhatnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Ronan
2012.10.04. 10:55
Minél hamarabb annál jóbb..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gargantu
2012.10.04. 11:11
Így első hallásra ez a technológia nagyobb energiafelhasználással működik, melegebb lemezeket eredményez, a már mágnesesen rögzített információ egyik ellensége pedig a magas hőmérséklet, ezért valószínű jobban kell majd hűteni (ez is plusz energia).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. dzsuz87
2012.10.04. 11:57
Könnyen lehet, hogy az eddig alkalmazott nagy mágneses teret több energia létrehozni, mint apró lézerimpulzusokat lőni és jóval kisebb mágneses teret gerjeszteni. A lézerek hatásfoka elég jó, mágneses térhez pedig ugyanúgy nagy áramerősség kell, mint ezelőtt 100 évvel. Még nem ítélném el az ötletet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. GerykO
2012.10.04. 12:17
Kíváncsi vagyok, a két másik cápa (wd, seagate) hogy reagál majd erre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tomazolika
2012.10.04. 12:29
Remélem azért nemcsak a kartellezésbe értenek , egyet hanem a fejlesztés sürgetésében is. A merevlemezpiac valahogy nem táltosodott meg ( az árakat leszámítva ) '95 óta ,legalábbis a tárhely tekintetben... ha jól belegondoltok a technika csak finomodott de áttörő fejlesztés nem esett ,ha mondjuk azt nézzük , hogy a processzorok / gpu-k fejlődését vesszük figyelembe. Arra lennék kíváncsi , hogy még az én életembe megvásárolható lesz-e ,és hogy nem a mai GB/forint árba .
Hajrá TDK
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Emberfej
2012.10.04. 13:11
Mágneses teret sokkal nagyobbat kell létrehozni mint amire alapból szükség lenne mert nehezen koncentrálható és sok a "veszteség", ezzel szemben egy lézer elég jól fókuszálható.
Nem elképzelhetetlen hogy egy lézer és egy gyengébb elektromágnes kombinációja kevesebbet fogyaszt mint egy nagy elektromágnes, de ha többet is fogyaszt abból se következik hogy jobban melegszik, mert a hőmérséklet nem csak az energiafelhasználástól de a hatásfoktól is függ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Fix
2012.10.04. 13:26
Na ja a merevlemezek fejlesztése igencsak elmaradt. Pl.: miért nem fejlesztenek ki fix olvasófejet amivel kevesebb mozgó alkatrész lehetne és még talán gyorsabb is lehetne az írás/olvasás. Vagy ha már a lézernél tartunk akkor zárt környezetben miért ne lehetne jobb hatásfokú illetve többrétegű és sűrűbb optikai jeleket tartalmazó lemezeket készíteni? hmmm ????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csaba108
2012.10.04. 15:00
régen ezt a technológiát már 2010-re ígérték, most 2014-re, nekem meg most kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CPU_King
2012.10.04. 17:32
Ilyen méreteknél elég "mókás" lehet ha gebasz van a vinyóval. Lehet kiugranék az ablakon, amire sokra nem megyek, de megpróbáltam legalább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zord01
2012.10.04. 18:51
Nah két dolog. Ha jól értem, akkor még 2 évig xophatunk a 2-4 terás retkekkel, méghozzá horror áron. Naaagyonkirály. Mint mikor baseball ütővel masszíroznak...

A másik: a TDK nem is gyárt HDD-ket (tudtommal), akkor miért kísérletezik ilyesmivel? Nem mintha baj lenne, sőt isten tartsa meg a jó szokásukat, mert én már nagyon várom a petabájtos HDD-ket. Csak persze a gyártók elmúlt 4 éves teljesítményét figyelembe véve, nem fogom megérni. Max ha lefagyasztatom magam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zord01
2012.10.04. 18:53
Sőt, igazából több, mint 2 évig, mert még ha ki is jönnek a HAMR HDD-k 14-re, még úgyis bele fog telni 1-2 évbe, mire emberi áron lesznek kaphatóak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rolics
2012.10.04. 18:53
Szerintem van benne fantázia. Ha longitudinális mágneses adatrögzítő eljárás 1956-ban megjelent 2006.ban a PMR és 2014-re a HAMR akkor egészen jól gyorsuló iparágról beszélhetünk (persze van miből ).
"Fix: Pl.: miért nem fejlesztenek ki fix olvasófejet amivel kevesebb mozgó alkatrész lehetne és még talán gyorsabb is lehetne az írás/olvasás" Úgy hívják, hogy SSD olvasó nagyon király. A gépemben ez van és nagyon durván érezhető a sebesség növekedés.
Azt nem értem, hogy a winyógyártók miért rontják a saját piacukat, ugyanis így az SSD gyártók szárnyalhatnak, ami nagyon jó. Azért visszavehetnének a pofátlanul magas áraikból főleg a WD, mert akkor a többi követné.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tomazolika rolic...
2012.10.08. 23:24
rolics
Az SSD-t a hajadra kenheted , hogyha 10-20 TB adatmennyiségről beszélünk

zord01
Hdd-ket ugyan nem gyárt viszont az adattárolásba részt vehet .
PL: a Bayer is gyógyszereket gyárt , amellett DVD korongokat is .. semmi köze a kettőnek egymáshoz azon kívül , hogy a körülmények (laborok) adottak , így ezt is csinálnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!