iPon Hírek

A Tegra 4i miatt késhet a Tegra 4

Dátum | 2013. 05. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Tegra 4 kapcsán konkrét indokként lett megemlítve a Tegra 4i, mikor Jen-Hsun Huangot az esetleges késedelmekről kérdezték a vállalat legutóbbi pénzügyi jelentésekről szóló előadásán. Az első negyedévben a Tegra részleg szerényebb értékesítéseket tudott felmutatni mint korábban, így érthető a befektetők aggodalma. Az új zászlóshajót még januárban leplezték le az év első technológiai kiállításán, a CES-en, és így utólag úgy néz ki, hogy ez túl korai volt az Nvidiától. A befektetők mostanra nagyon hiányolni kezdték az új terméket, hiszen a Tegra 3 kezd teljesen érdektelenné válni. Egyre több olcsó, kínai vetélytársa akad, és a sebessége is már csak a felső-középkategóriában elegendő. A Tegra 4 az eredeti tervekhez képest nagyjából három hónappal kerülhet később bevetésre, de ennek komoly oka van. A gyártó legújabb termékénél a Grey kódnéven fejlesztett Tegra 4i-nél ugyanis így állítólag közel fél évet nyerhetnek az eredeti ütemtervhez viszonyítva. Persze vannak, akik szerint sokkal egyszerűbb oka van az időhúzásnak: a Tegra 4 állítólag túlságosan forrófejűre sikeredett, és a csúsztatás ideje alatt megpróbálják ezt - a mobiltermékekben nagyon komolyan vett problémát - mérsékelni.

Az Nvidia vezérigazgatója elmondta, hogy a Tegra 4i konstrukciójának mihamarabbi piacra dobása kiemelten fontos az integrált LTE mobil kommunikációs modem miatt. Ez pedig éppen elegendő ok lehet a fejlesztések átütemezésére a két, következő generációt jelentő megoldás között. A dolog érdekessége, hogy a Tegra 4-et a jelenlegi, tehát a második negyedévre ígérték, míg a Tegra 4i-vel szerelt masinák leleplezésére elvileg csak 2014 elején került volna sor. Egyelőre az nem derült ki, hogy pontosan mire számíthatunk az átszervezések következtében, ám az kijelenthető, hogy a két megoldás sokat fog egymáshoz közeledni. Az Tegra 4i egyébként valóban nagyon ígéretesnek tűnik, és a várakozások alapján rengeteg dizájn-díjat zsebelhet majd be. A processzort a Tegra 3-tól örökli, de itt a Cortex-A9 magok 2,3 GHz-es órajelig is skálázódhatnak, a modem szerepét pedig az Icera i500 LTE/HSPA+ modul tölti majd be, míg a grafikus egységek a csúcsot jelentő Tegra 4-ből származnak, igaz, valamelyest megnyirbálva, mert itt 24 helyett mindössze 12 vertex shader egység található, míg a pixel shaderek száma változatlan (48 db). A Tegra 4i egy rendkívül jól pozicionált termék, olyan magas szintű képességekkel, funkcionalitással és teljesítménnyel rendelkezik, amit a célzott szegmensben még sosem láttunk - méltatta a készülő lapkát Jen-Hsun. Persze az architektúra szépségét az eddig hangoztatott 2014-es debütálás biztosan beárnyékolná, így remélhetőleg valóban hamarabb találkozhatunk vele élőben, és a Tegra 3-at leváltó Tegra 4 is rövidesen bemutatkozhat, kereskedelmi forgalomba szánt készülékek alakjában.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. tibaimp
2013.05.14. 21:18
"...Tegra 4 állítólag túlságosan forrófejűre sikeredett..." - ide is kellene a fejlett gyártástechnológia, csakhogy nincs kivel legyártatni. Eddig a tegra-kat a tsmc gyártotta tudtommal 28nm-el, de úgy látszik az sok a tegra 4-nek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. axe
2013.05.15. 00:37
én örülök neki, hogy most már van ilyen is, legalább beindul a verseny és jönnek ki ennél mégkomolyabbak (de nem vennék soha androidos telót többet, és mindenféle rossz szándék nélkül iOS-t szeretem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. letepem
2013.05.15. 00:48
csúcshardver mi? olyan funcionalitással és teljesítménnyel (20bit-32 helyett) csak ennyit mondok! Túl nagy a hype
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Meteorhead
2013.05.15. 08:51
Csatlakozom az előttem szólóhoz. Még ki sem jött, de nekem már nem lenne arcom fix funkciós shaderrel IGP-t kiadni. Már elnézést, de nem pont NV-nek kéne kicsit nagyobb igényességgel eljárni ilyen téren? (És igen, tisztában vagyok vele, hogy energiát, chip méretet és sok mindent lehet spórolni a 20-bitre csökkentéssel, de ez ma már egyszerűen nem megengedhető)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Fzoltan
2013.05.15. 09:04
letepem, Meteorhead: Felhasználó 1.0-nak hol tűnik föl a 20 bit a 32 helyett?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gab78
2013.05.15. 09:46
Fzoltan: A helyzet, hogy a képminőségen igen is meglátszik, főképp ha egymás mellé van téve két készülék...

Meteorhead: Az nv sz.rik a igényes és technológiailag előremutató fejlesztésekre. Ha az nv-n múlna, még mindig csak DX8-as hardverek lennének!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Fzoltan
2013.05.15. 10:46
gab78: Ok, kösz az infót, utánanézek, mert már érdekel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm Fzolt...
2013.05.15. 11:08
Erdemes enis megtettem,megerte. Manapsag mar nem lebetne ez problema es a pr anyagokban ez nem szalagcim!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!