iPon Hírek

A Tegra ütemtervéről (is) beszélt az Nvidia

Dátum | 2013. 03. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A San Jose-ban megrendezésre kerülő GTC-n az Nvidia gyakorlatilag minden követ megmozgatva lendült "támadásba". Szinte az összes jövőben érkező projektről szó esett, ám sajnos csak felületes beszámolót tartottak, így lényegében csak egy apró betekintést engedtek a fejlesztésekbe. Az esemény során kiderült, hogy Tegra következő generációs lapkája grafikus oldalon lesz a legjobban kigyúrva. A Logan kódnév alatt fejlesztett SoC ugyanis a Kepler alapjain nyugvó IGP-vel lesz megtámogatva a jelek szerint. A GeForce ULP megoldásának szüksége is van a változásra, ugyanis mostanra szinte az összes komolyabb chipben egységesített shader architektúrával találkozhatunk, míg az Nvidia még jelenleg is külön pixel és a vertex shader egységeket használ. A vállalat egyetlen mentsvára, hogy a mobilok és táblák még kevésbé érzékenyek erre, plusz az Nvidia elsők között jelentkezik a komolyabb játékok szponzori szerepére, így valószínűleg a Tegra 4 hátrányos helyzetéből nem sokat fognak érezni a felhasználók.

A Keplernek hála a Logan chip már mindenre kiterjedő CUDA 5.0 támogatással is rendelkezni fog, és az OpenGL API-k kezelésének területén is előrelépést hoz majd. Tehát nagy változások jönnek a háttérben, de sajnos még sokat várat magára a megjelenése, a következő év közepe előtt nem érdemes rá számítani. Nem véletlenül használták mostanáig a jóval egyszerűbb, de elavult megoldást, hiszen a modern grafikus processzor komolyabb fogyasztással rendelkezik, és valószínűleg a területe is nagyobb, így várhatóan némi architekturális átalakítást igényel majd az "ULP-sítés". Ezen túlmenően feltehetőleg marad a jelenlegi Cortex-A15 magokból alkotott 4-PLUS-1 (vSMP) felállás. Ez még nem biztos, de továbbra is ennek az előnyeit sulykolják az érdeklődőkbe. A Logant 2015-ben melegváltással követi a Parker (igen, az Nvidia folytatja a szuperhősök neveinek használatát, és az új alanyunk a Pókember után kapta a kódnevét). Ez a Tegra már egyáltalán nem emlékeztet majd minket a mostani Tegra 4-re, de valószínűleg még a "Tegra 5"-re sem. Az új ARM magok már ARMv8 utasításkészlettel fognak operálni és 64 bites támogatásban részesülhetnek, az IGP szerepét pedig egy Maxwell alapokra épülő modul veheti át. A Maxwell többek közt már lehetőséget ad az egységes virtuális memória alkalmazására, melyben a GPU és az ARM processzor egyenrangúan, közösen dolgozhatnak. No de ennyire ne szaladjunk előre. Amit még hivatalosan megtudhattunk, hogy az Nvidiánál már a 3D FinFET tranzisztorok alkalmazását tervezik. A SoC gyártása vélhetően továbbra is a TSMC kezében lesz.

Mindezek mellett egy új fejlesztői platformot is leleplezett Jen-Hsun Huang: ez a Kayla nevet viseli. Az újdonság minden jel szerint az első CUDA alapú ARM-os platform, tehát a programozók a Kaylán kezdhetik meg az ilyen irányú fejlesztéseik tesztelését. A Logan érkezéséig még egy év van, így mire kereskedelmi forgalomba kerül a termék, már bőven akad majd felhasználási terület is a számára. Az Nvidia célja, hogy egy percig se veszítsen a lendületéből a Tegra. A Kayla egy meglehetősen érdekes öszvér, amit egy mITX méretű alaplapra "zsúfoltak" össze; és hogy mi teszi érdekessé? Az előző generációs Tegra 3-at fogjuk megkapni egy modern, 2 SMX-ből vagyis 384 feldolgozóból alkotott ultra alacsony fogyasztású Kepler grafikus egységgel. A SoC mellé 2 GB-nyi rendszermemória fog kapcsolódni, míg a Kepler további 1 GB VRAM társaságát élvezheti. A platform teljes fogyasztása egyelőre maximálisan 10 W-ig skálázódhat, de jövőre érkező beépíthető chip ennél jóval kevesebbel is beéri majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. atti2010
2013.03.21. 09:51
Ez melyik asztalos műhelyben készült?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gab78
2013.03.21. 10:08
Ott a pont
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MrFox
2013.03.21. 12:39
Vagyis tilos most nvidia vga-t venni, várjuk meg a 2014-et.

Okos marketing. Addig miből fognak megélni? A barkács megoldásokkal teljesítménynövelt de régi jelzéssel forgalomba hozott cuccaikból?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani
2013.03.21. 16:50
VGA?
Akarod mondani okostelefont és táblagépet Tegra 4gyel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!