iPon Hírek

A Tejútrendszer „utórezgései”

Dátum | 2012. 07. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Korábban beszámoltunk arról, hogy a szomszédos Androméda úton van galaxisunk felé, és idővel összeütközik a két csillagrendszer. Egy új kutatás eredményei azonban rámutattak, hogy feltehetőleg nem ez lesz az első ilyen alkalom, a Tejútrendszerben még mindig észlelhetők ugyanis egy körülbelül 100 millió évvel ezelőtt bekövetkezett hasonló ütközés „utórezgései”.

A Fermi Nemzeti Részecskegyorsító Laboratórium kutatói nagyjából 300 ezer csillagot katalogizáltak a Sloan Digital Sky Survey (SDSS, Sloan Digitális Égboltfelmérési Program) során. A projekt résztvevői a teljes égbolt 35 százalékát térképezték fel egy új-mexikói optikai távcső segítségével, és közben valami érdekesre lettek figyelmesek: egyes közeli csillagok, amelyek északi és déli irányban „kilógnak” a Tejútrendszer fősíkjából, mintha nem lennének szinkronban egymással.

Ezek az égitestek másodpercenként 220 kilométert megtéve keringenek galaxisunk lapos központi tömege fölött, de nem teljesen egyenletes a pályájuk. Nagyjából 20‒30 km/s-os sebességgel fel-le „hintáznak” előrehaladás közben. Ezt a galaxis fősíkjától északra és délre eső csillagok is megteszik, így a feltevések szerint mozgásukban és eloszlásukban valamiféle szimmetriának kellene mutatkoznia, ha a csillagrendszer kezdetei óta fennálló jelenségről lenne szó.

A Kis Magellán-felhő egyike a galaxisunk körül keringő és egy korábbi ütközés nyomait még mindig magán viselő törpegalaxisoknak
A kutatók meglepetésére azonban sem a csillagok eloszlása, sem azok mozgása nem volt olyan szabályos, mint várták. Először azt gondolták, hogy talán a csillagközi por lehet az anomália oka, vagy talán a megfigyelt csillagok kiválasztási módjából adódik a furcsaság.

Végül a következő magyarázatra jutottak: a Tejútrendszer nagyjából 100 millió évvel ezelőtt összeütközött egy kisebb galaxissal (esetleg nagy mennyiségű sötét anyaggal), és csillagrendszerünk azóta is „rezeg”, mivel még nem csengtek le az akkor fellépő erőhatások következtében beindult mozgások. Ez megmagyarázhatja azt is, hogy miért nem szimmetrikus a csillagok eloszlása a fősík alatt és felett.

Bár továbbra sem állítható száz százalékos biztonsággal, hogy valóban egy ütközés utózöngéiről van-e szó, a kutatók abban egyetértenek, hogy további 100 millió év elteltével teljesen lecseng a hatás, addigra a csillagok visszatérnek egyensúlyi helyzetükbe, és ott is maradnak, feltéve hogy közben nem történik egy újabb ütközés.

Csillag- és bolygórendszerünk tehát valószínűsíthetően már „túlélt” egy galaktikus ütközést alig 100 millió évvel ezelőtt, amikor a Földön már népes élővilág tengette mindennapjait, dinoszauruszokkal, madarakkal, növényekkel és persze egyre több emlős fajjal. Különösebben tehát nem kell aggódnunk az Andromédával való ütközés miatt sem, hiszen bár a jóslatok szerint a Naprendszer az esemény következtében még távolabbra lökődhet a galaxis középpontjától, a Föld akkori lakói ebből valószínűleg semmit sem fognak érzékelni az égbolt látványos megváltozásán kívül.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. twollah
2012.07.13. 08:18
MIND MEGHALUNK JON A VILAGVEGE!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Gyurkov
2012.07.13. 08:37
Remélem megtaláljuk majd Shepardet a romok alatt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kray
2012.07.13. 09:44
Aztán a dínók kihaltak És az ugye egy kisebb galaxis volt Kíváncsi leszek, hogy milyen lesz egy nagyobbal ütközni

Bár ezt már nem látom meg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim kray
2012.07.13. 11:04
Azért azt az ütközést nem kell annyira szó szerint venni. A csillagok közti tér akkora hatalmas, hogy igencsak valószínűtlen lesz több égitest tömeges ütközése egymással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ChoSimba
2012.07.13. 11:12
Ütközés lehet hogy nem lesz sok, de hogy bezavar a bolygók mozgásába, az tuti.
Milyen fasza lenne kiszakadni a naprendszerből
VIsszajönne a jégkorszak, csak kicsit tovább tartana mint bármikor DDD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kivagyoken
2012.07.13. 12:25
Ha régebben is voltak, lehetséges hogy eggy ütközés során pályájáról kiszakadt bolygó ötközött a földnek és így lett a hold, vagy lehet mi is egy ilyen utközéskor kerüétönk ebbe a galaxisba réges régen ?
Akkor lehet mi vagyunk az igazi idegenek ?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. goso
2012.07.13. 13:39
Az ütközéskor elméletileg fel fog melegedni a "porréteg" ami a galaxis közepe körül helyezkedik el (mondhatni lángra lobban), ami viszont a Földről is látható lesz, természetesen sokkal később, mint amikor az valóban bekövetkezik, de miért nem lesz ennek majd hatása a Földre? Úgy értem, miért nem fog ettől a Föld jobban felforrósodni? (Hiába, de én kevés esélyt látok arra, hogy a Föld még mindig lakott lesz emberek által az ütközéskor).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mythbuster
2012.07.13. 14:23
Nem tudom miért olyan zavaró az hogy mi történik majd 3 billió év múlva... Addigra mindenkinek saját csillagrendszere lesz, de az is lehet majd kiküldjük a politikusokat kezükben 1-1 forgalomirányítóval vagy routerral a tejutrendszer szélére, ők majd elterelik az utunkban ücsörgő galaxisokat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Stormrage
2012.07.14. 09:06
sokkal jobban aggodok azert, hogy mibol veszek majd hazat, minthogy mi fog tortenni 100 millio evvel kesobb

persze ettol a cikk meg erdekes es jo, de aggodalomra nem ad okot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010
2012.07.14. 14:57
Emberek itt osztogatjuk a milliárd éveket és 2012 óta számoljuk az időt, kicsit rámutat hogy mekkora porszemek vagyunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gyigyo
2012.07.15. 09:24
Lehet hogy jönnek a reaper-ök ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. alienn
2012.07.16. 12:00
Azt olvastam egy könyvben (Az idő rövid története), amit mellesleg egy nagyon okos ember írt, hogy világegyetemünk jelenleg gyorsulva tágul. Éppen ezért a galaxisok is gyorsulva távolodnak egymáshoz képest. (mindegyik mindegyikhez képest…)
Szóval csak az az egy kérdésem maradt, hogy kinek van igaza? A cikk vagy a könyv írójának?
Rendben, 1-1 aszteroida vagy hasonló érthető ha felénk jön esetleg be is csapódik a Földbe, de ha minden galaxis távolodik egymástól, ez hogy jöhet szembe velünk???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!