iPon Hírek

A télen már olcsóbban játszhatunk

Dátum | 2009. 07. 18.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az NPD piackutató friss elemzése szerint a szektor teljes forgalma éves szinten 31 százalékot zuhant, az ok az NPD szerint elsősorban a gazdasági válság, valamint a nagy húzócímek hiánya - írta a HWSW.

A hardverek és szoftverek összesített forgalma 1,17 milliárd dollárra rúgott júniusban a tengerentúlon, ebből 625,8 milliót tettek ki a szoftver- és 382,6 milliót a hardverladások - előbbi 29, utóbbi 38 százalékos csökkenést jelent éves szinten.

A konzolgépekhez árult kiegészítőkből is kevesebb fogyott, mint tavaly, itt a forgalomvisszaesés 22 százalékos volt az NPD szerint.

A piac összetétele változatlan: bár a Wii-ből éves bázison 42 százalékkal kevesebb, 362 ezer fogyott júniusban, a Nintendo konzola továbbra is piacvezető.

Egyedül a Microsoft növelte forgalmát, az Xbox 360-ból 240 ezer darab talált gazdára, tíz százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Ezzel a társaság megőrzite piaci második helyét.

Arányaiban a legnagyobb visszaesést a Sony játékkonzolja, a PlayStation 3 könyvelhette el: csupán 165 ezret értékesítettek, jelentősen elmaradva a tavalyi 405 ezer darabtól.

Az NPD szerint az eladások jelentős csökkenése részben az igazán ütős húzócímek hiányára vezethető vissza: a Sony visszaesésére magyarázat lehet, hogy a tavaly júliusban megjelenő Metal Gear Solid 4 akkor jelentősen megdobta az eladásokat - a játékot és a konzolgépet tartalmazó csomagból például több mint 200 ezer fogyott a megjelenés hónapjában.

A legjobban fogyó szoftver idén júniusban az Activision Prototype című játéka volt, ebből összesen 600 ezer darabot vittek haza az összes platformon.

A kézi konzolok mezőnyében a Nintendo DS és DSi tartotta magát 766 ezer játékgéppel, ami alig 20 ezerrel kevesebb a tavalyinál, míg a Sony itt is sokat bukott PlayStation Portable gépével, melyből 165 ezret adtak el szemben a tavalyi 337 ezerrel.

Egyes vélemények szerint a konzolok a jelenlegi áron nem értékesíthetők a mostaninál nagyobb tömegeknek, ezeken az árpontokon szaturálódik a piac, így a gépek árát muszáj lesz csökkenteni. Szakértők úgy vélik, a gyártók még az ünnepi szezon kezdete előtt bejelenthetik az árcsökkentéseket. Elemzők úgy látják, az árazásban leginkább támadott Sonynak október elsejéig árat kell csökkentenie, valószínűleg elsőként, de a Wii árát még soha nem mérséklő Nintendo is erre kényszerül, ha el akarja érni eladási célkitűzéseit.

Mindkét konzol esetében 50 dolláros vágás valószínű, aminek hatására a Microsoft is mérsékelni fogja árait - írta a HWSW.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. YuGabe
2009.07.18. 13:56
VISSZA A HIRHEZ

Yeah! Console wars! A háborúnak mindig csak egy győztese van: a vásárló
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pjszilard
2009.07.18. 19:47
A valsag hatasa eloszor azon lehetett lemerni (USA NC), hogy a wii konzolok nem fogytak el azonnal a boltba erkezesuk utan (Wolmart. Target, Bast Buy ...). Azota is folyamatosan kaphatok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!