iPon Hírek

A tengerentúli call centerek vége?

Dátum | 2011. 12. 13.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Négy amerikai kongresszusi képviselő törvényjavaslatot nyújtott be a tengerentúlra helyezett call centerek ügyében. Büntetéssel sújtanának minden olyan céget, amely nem az Egyesült Államok területén belül üzemelteti „telefonközpontjait”, valamint az ilyen vállalatok nem részesülhetnének semmiféle állami juttatásból vagy kölcsönből. Az érintett szervezeteket lajstromba is vennék a törvényalkotók, valamint köteleznék a telefonos operátorokat, hogy a hívás elején mondják el, hogy hol tartózkodnak, amennyiben a hívó fél erre kíváncsi.

A U. S. Call Center and Consumer Protection Act néven futó javaslat az amerikai munkavállalók védelmét tűzte ki célul. A beterjesztők elmondása szerint 2006-ban még 5,3 millióan tudtak az Egyesült Államok területén call centerekben elhelyezkedni, míg ma már csak 4,7 millió főt alkalmaznak a cégek az országon belül. A cégek persze az alkalmazottak számának növekedéséről számolnak be, csak nyilván nem amerikai területen.


Egyes vállalatok szerint egyébként is a „hazatelepülés” a mérvadó irányvonal a jövőben. Az Alpine Access nevű denveri központú cég az elmúlt három év hetven százalékos növekedését a call centerek Államokba költözésével magyarázza. A cég vezetői szerint az elsődleges mozgató erő ebben az esetben is a fogyasztó. Az amerikai fogyasztókat ugyanis egyre jobban zavarja, hogy bizalmas adataikat az Egyesült Államok területén kívül kezelik, valamint a nemzetközi hívások nehézségei sem boldogítják őket. Törvényt hozni lehet, de a cégek akkor is a fogyasztók igényeinek igyekeznek elsősorban megfelelni, mondja az Alpine vezetője.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Trolltaxi
2011.12.13. 16:14
Az Egyesült államokban élnek kb. 250 millióan. Ebből aktív korú (18-62) legyen 200 millió (valszeg kevesebb). Ebből legyen munkanélküli 10%, marad 180 millió.

Ebből 5,3 millió call centeres. Magyarul minden 34. dolgozó ember callcenterezik. Nekem ez durván soknak tűnik. Vagy minden 50. amerikainak az a dolga, hogy a másik 49 hívásait kezelje.

A beterjesztők túloznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. lajthabala...
2011.12.13. 16:48
Trolltaxi
Ez szerintem egyáltalán nem durva szám. Vetitsd a magyar lakosságra: 3.4 millió dologozó, ebből csak a harmada nagyobb vállalatoknál: 30.000 maszek callcenteres. Vegyük csak a mobiltelefonokat, 10.000.000 előfizetés. Tegyük fel, hogy az ügyfelek nem problémásak, évente intéznek egy 5 perces telefonhivást a szolgáltatóhoz. Az évente 10.000.000 * 5 perc = 95 év. Egy ember dolgozzon 240 napot évente, 8 órát naponta, tehát 0.2 évet évente. Csak a mobiltelefonszolgáltatók felvesznek tehát 500 embert, ha a callcenteresek minden percét ki tudják használni. Ilyen lakossági szolgáltatóból ott a viz, gáz, villany, internet. 2.500-nál járunk, tehát csak a nagy lakossági szolgáltatók felveszik a 30.000 ember 10%-át.

És minél kisebb egy cég, annál kevésbbé hatékonyak a helpdeskesei. Minél komplexebb szolgáltatást nyújt, annál tovább tartanak a beszélgetések. Ráadásul egy ipari ügyfél sokkal többet vár el a helpdesk-től, mint a lakossági ügyfél. Szerintem a 2-3%-os ügyfélkapcsolat teljesen reális. Főleg egy olyan gazdaságban, ahol nem annyira elterjedtek az egyszemélyes magánvállalkozások, mint itthon, és az emberek bátrabban emelik fel a telefont, ha valami nem tetszik nekik, vagy valamit nem értenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Avisto
2011.12.13. 16:55
@Trolltaxi
kb 310 millióan vannak és nincs 10% a munkanélküliség sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zvigh
2011.12.13. 17:06
Callcenterben nagyon fontos nyakkendőben ülni. De ha egy manager-t kérdeznél, ő biztos tudna választ adni rá hogy miért is jó ez a cégnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lajthabala...
2011.12.13. 19:21
zvigh
Azért kell nyakkendőben ülni, mert egészen másképp beszélsz, másképp artikulálsz, ha pizsiben fetrengesz a kanapén, mint ha egy irodai székben, nyakkendőben, cipőben fogadod az ügyfél hívását. Lehet, hogy a Razer vagy a Steel Series ügyfelei szivesebben beszélnének egy ügyfélszolgáltatossal, aki közben SC-ozik, és chipset rágcsál, mert velük tudnak azonosulni. De ha egy manager hívja a call centert, akkor elvárja, hogy a másik oldalon is ugyanolyan hivatalosan feszítsenek - vagy feszengjenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sniperjoce...
2011.12.13. 20:08
Jó a hasonlat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Flyingpig
2011.12.13. 20:35
http://kitekinto.hu/amerika/2011/12/05/csokkent_az_amerikai_munkanelkuliseg/ Egyébként nem 200 millió a dolgozó. Kevesebb, de az arányuk jobb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szabtam
2011.12.13. 20:55
"köteleznék a telefonos operátorokat, hogy a hívás elején mondják el, hogy hol tartózkodnak, amennyiben a hívó fél erre kíváncsi."

nagyon jó: "hol is, hol is... hmm. hol legyek? hogy kívánja?"

más.

1. igenis üljön nyakkendőben. (ha velem beszél...)

2. viszont van, amivel kezd a tököm tele lenni. szolgáltatók. konkrétan voda, és upc. az adatvédelmi, stb.
nyilatkozatban vagy letilthatod őket, és akkor nem hívnak az ajánlataikkal. de akkor telefonon nem intézhetsz semmit. vagy hozzájárulsz, de akkor időnként kéretlenül megkeresnek az ajánlattal. volt még valami köztes út is, de az a gyakorlatban nem működik.

viszont: upc-nél úgy van, hogy külső félnek nem adhatnak ki adatot. de megteszik. az alvállalkozó dealer-t cégcsoportnak tekinti, és rejtett számról ajánlgatja a kis hervadt settop-box-os digitális kábelét, amit több okból nem akarok egyelőre. és q-ra unom...
úgyhogy az összes telefonos értékesítőt elküldeném a p*-ba...

viszont magukról a telefonos ügyfélszolgálatókról egyre jobb véleménnyel vagyok. és tök mindegy, hogy albániában lopják el az adataimat, vagy itt...
tipikus amcsi hiszti para...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zvigh
2011.12.13. 22:19
Na tessék, meg is jött a válasz. Mondjuk ha Indiában születtél, artikulálhatsz te 6 nyakkendőben is. De azért köszönöm a felvilágosítást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2011.12.14. 01:29
"igenis üljön nyakkendőben. (ha velem beszél...)"

igenis legyen ERTELMES, akivel kenytelen vagyok az ugyeimet intezni

en meg nem lattam embert, aki nyakkendo viselesetol ertelmesse valt volna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!