iPon Hírek

A térdek szimmetriáján múlhat a futási sebesség

Dátum | 2014. 11. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A szakértők egy ideje már tisztában vannak azzal, hogy a test szimmetriájának foka kapcsolatban áll az egészséggel, a fizikai erővel és a szaporodóképességgel, akár ecetmuslicákról, akár a világ legjobb rövidtávfutóiról van szó. Azt azonban senki sem tudta mostanáig, hogy miért áll fenn ez az összefüggés. A szimmetria a genetikai alkalmasság kifejeződése lenne? Vagy egyes testrészek, például a szemek vagy a térdek szimmetriája specifikus funkcionális előnyökkel jár? Egy jamaikai sportolókon végzett vizsgálat számos kérdésre választ ad a rejtéllyel kapcsolatban. A kutatást a Rutgers Egyetem munkatársai végezték el, akik munkájuk során összesen 73 élsportoló, illetve 116 nem sportoló jamaikai térdét, bokáját és lábfejét mérték le. A vizsgálat során kiderült, hogy a rövidtávfutók térdei és bokái jóval szimmetrikusabbak, mint a kontrollcsoport tagjaira jellemző. A sprinterek közül a 100 méteren versenyzőknél volt a legmagasabb fokú a két ízület közti hasonlóság, a 200, 400 és 800 méteren indulók között ez kevésbé volt kifejezett, de ezen esetekben is megfigyelhető volt, hogy a jobb versenyeredményeket elérők térde és bokája szimmetrikusabb volt. Érdekes módon viszont minél hosszabb távon versenyzett a vizsgált alany, annál magasabb fokú aszimmetria jellemezte két lábfejét. A kutatást vezető Robert Trivers szerint ennek magyarázata az lehet, hogy a versenyzők futás közben folyamatosan balra kanyarodnak, aminek eredményeként a két lábfejükre eső terhelés eltérően alakul. Trivers projektje nem újkeletű, különböző formákban immár 18 esztendeje folyik, és az elmúlt közel két évtized során számos érdekességre derített fényt. Egy tavaly megjelent tanulmányban a kutatócsoport arról számolt be, hogy 285 falusi környezetben élő, a vizsgálat kezdetén 8 éves jamaikai lány és fiú teljes testének szimmetriáját, illetve futási sebességét vizsgálták meg 1996-ban, 2006-ban, illetve 2010-ben is. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy a térdek hasonlóságának mértéke alapján könnyen megjósolható volt, hogy mennyire fognak gyorsan futni a fiatalok. Ez az eredmény vezette Trivers a legújabb vizsgálathoz, amelynek során a világ leggyorsabb embereit vizsgálta hasonló szempontok szerint. Nem kifejezetten meglepő az a tény, hogy az egyformább térdek sokat segíthetnek a futásban, arról ugyanakkor nagyon keveset tudunk, hogy a szimmetrikus térdek mennyiben köszönhetők a teljes testi szimmetriának, illetve mennyiben a két konkrét testrész szimmetriára való törekvésének eredményei. „A tökéletes szimmetriától való eltérések a fejlődés korai szakaszában következnek be a szervezet körül fellépő stressz, és az ezzel való megbirkózni képesség függvényében” – mondja Trivers.
Usain Bolt (középen) megdönti a 100 méteres síkfutás világcsúcsát (Berlin, 2009)
John Manning brit kutató versenylovakban vizsgálta a testi szimmetriát, és úgy találta, hogy a fej szimmetrikusságának mértéke csaknem ugyanolyan szoros összefüggést mutat a gyorsasággal, mint a térdeké. A lovak esetében tehát úgy tűnik, hogy az érzékszervek és az agy legalább annyira meghatározzák a futóképességet, mint a lábak. Hasonló jelenségeket emberek esetében is megfigyeltek már. A közepes távokat futóknál például az orrlyukak szimmetriája hozható szoros összefüggésbe a teljesítménnyel, vélhetően azért, mert befolyásolja az oxigénfelvételt. A lábfejek szimmetriája összefüggést mutat a fiatal fiúk fizikai agresszivitásának mértékével, a kutatók szerint azért, mert minél egyformábbak a lábak, annál stabilabbak és ügyesebbek a verekedésben a gyerekek. A fülek hasonlósága meghatározza, hogy a nők mennyire hajlamosak bal oldalukon tartani a csecsemőket. A szakértők úgy vélik, hogy a szimmetria ebben az esetben is az egészség és a túlélésre való képesség jelzője, mivel a törzs bal oldalához szorított gyermekek jobban hallják annak szívverését, aki tartja őket, így könnyebben megnyugszanak. Az is kiderült, hogy az embereknek nincs szükségük precíz mérésekre vagy röntgenképekre ahhoz, hogy megállapítsák, mennyire szimmetrikus a másik teste, és ez nem csak akkor nyilvánul meg, amikor potenciális párunkat keressük. Egy 2009-es vizsgálat során Trivers és kollégái úgy találták, hogy adakozókedvünk saját motivációnkon túl attól is erősen függ, hogy mennyire találjuk szimmetrikusnak az adományokat gyűjtő arcát. „Tökéletes kétoldali szimmetriát nagyon nehéz kialakítani és fenntartani a test gyors növekedése és fejlődése közben” – mondja Manning. A szimmetria felnőttkorig történő megőrzése tulajdonképpen egy szakadatlan küzdelem, amelyben számtalan, a növekedésen túl más funkciókkal is rendelkező gén vesz részt. És pontosan ez lehet a magyarázat arra, hogy miért tükrözi egészségi állapotunkat és túlélőképességünket a szimmetria: amikor ezek a gének jól működnek, a kétoldali szimmetria megőrzésén kívül egy sor más működést is rendben tartanak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Smooth44
2014.11.19. 15:30
" közepes távokat futóknál például az orrlyukak szimmetriája hozható szoros összefüggésbe a teljesítménnyel, vélhetően azért, mert befolyásolja az oxigénfelvételt."

Tehát egy ember, akinek ilyen méretű, de szimmetrikus orra van: oo
az jobban fut, mint az aszimetrikus orrú, akinek a kisebbik orrlyuka akkora, mint társáé: oO ?

Mondjuk az biztos, hogy én a szimmetrikusnak mondható testemmel jobban futok, mint a féllábú, félkarú aszimmetrikus társaim.
De nem jobban, mint az abszolút szimmetrikus élsportolók, akik rendkívül szimmetrikus módon osztják be a doppingszert is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TheEnginee... Smoot...
2014.11.19. 16:22
Komolyan nem értem, miért kell alapból doppingszereket emlegetni...

Igen is a teljesítmény bizonyítottan javítható speciális lekvárok fogyasztásával, ahogy azt Bolt bácsi is elmesélte...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. palacsa
2014.11.21. 16:56
Lekvár meg szuri nélkül is ránk verne 8 kört 100 méteren úgyhogy részletkérdés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!