iPon Hírek

A térség szoftverpiacának fáj leginkább a válság

Dátum | 2009. 06. 05.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Gartner piacelemzése szerint Kelet-Európában 4,6 milliárd eurót tesz ki idén a szoftverpiac, ami csupán 4 százalékos növekedés éves szinten. Összehasonlításképp: Dél-Amerikában 17 százalékkal, Ázsiában 16 százalékkal, a Közel-Keleten és Afrikában 6 százalékkal nőnek idén az eladások - olvasható a HSWS.hu által idézett felmérésben.

Régiónk országait erőteljesen érinti a válság, ami az export csökkenésével és a hitelforrások elapadásával jár. A GDP visszaesésével együtt mozog a szoftverpiac a Gartner szerint - Ukrajna, Macedónia és a balti államok mellett Magyarországon lesz a legnagyobb a GDP-csökkenése, ebből fakadóan a szoftvereladások is itt alakulnak majd a legrosszabbul.

A régióban a legnagyobb szoftvervásárlók közé a pénzintézetek, a távközlési szolgáltatók, valamint az iparvállalatok tartoznak. A Gartner becslése szerint a teljes szoftverpiac több mint ötödét a bankszektor adja, ezen a területen azonban a pénzügyi krízist követő válság miatt az új beruházások takarékra vannak állítva. A kérdés az, vajon a külföldi kézben levő nagy pénzintézetek anyavállalatai vajon csak kivárnak a vásárlásokkal vagy a végül régió teljes elhagyása mellett döntenek - utóbbi forgatókönyv érzékenyen érintheti a szoftverpiacot is.

A távközlési és ipari szektor tavaly a kelet-európai szoftverpiac 15, illetve 13 százalékát adta. Itt a hitelforrások szűkössége jelenti a legnagyobb akadályt az új szoftvervásárlások előtt - vélekednek a Gartnernél. Ugyanakkor egyes kelet-európai vállalatok profitálhatnak a nearshoringból, amelynek során nyugat-európai területekről tevékenységek kerülnek át ide. A távközlési szolgáltatók közül a mobil operátorok viszonylag védettek, mivel az elmúlt évek alatt olyan növekedést értek el, amelynek eredményeiből továbbra is tudják finanszírozni a vásárlásokat.

Noha a kormányzati szektortól és a közművállalatoktól a szoftverköltések növekedését várja a Gartner, ez nem lesz elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a pénzügyi, az ipari és a kereskedelmi szektor visszaesését. Fabrizio Biscotti, a Gartner elemzője szerint Kelet-Európában legkorábban 2010 közepén kaphat erőre a szoftverpiac és térhet vissza a globális átlag feletti növekedéshez.

A szoftververtikumot vizsgálva a legnagyobb visszaesés az alkalmazáspiacon várható. A Gartner szerint már 2008-ban is látványos volt a növekedés megtorpanása, a 2007-ben mért 23,6 százalék tavaly 13,1 százalékra esett, idén csupán 3,4 százalékkal bővülhetnek az eladások, miközben az infrastruktúra szegmensben 4,5 százalékos növekedésre van kilátás.

Egy 2007-es adat szerint Magyarországon az infrastruktúraszoftverek (operációs rendszerek, felügyeleti szoftverek, biztonsági szoftverek, stb.) a szoftverpiac közel kétötödét tették ki. A köztesszoftverek (alkalmazásszerverek, alkalmazásintegrációs szerverek, adatbáziskezelők, adatintegrációs eszközök, üzleti intelligencia szoftverek, fejlesztőeszközök, stb.) csak 13,3%-os részesedést mondhattak magukénak. A vállalati alkalmazások adták a költés zömét, több mint 37 százalékot - derül ki az IDC adataiból.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. prohlep
2009.06.05. 16:01
VISSZA A HIRHEZ

"A GDP visszaesésével együtt mozog a szoftverpiac a Gartner szerint" ...

... eggyel több ok arra, hogy a szoftver árakat ne egy nemzetközi dollár vagy euro árból származtassák le, hanem arányosítsák az adott ország GDP-jéhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!