iPon Hírek

A tervezettnél később indul meg a Broadwell SoC-ok sorozatgyártása

Dátum | 2013. 10. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel Broadwell SoC egységei körül a jelek szerint nincs minden rendben, így a vállalat a korábban tervezetthez képest néhány hónappal később kezdi meg a Haswell utódjául szolgáló, első körben csak mobil konfigurációkban megjelenő újdonságok sorozatgyártását. Mint ismeretes, a korábbi tervek még úgy szóltak, hogy a 14 nm-es csíkszélességgel készülő Broadwell SoC-ok sorozatgyártása valamikor az idei év vége előtt megindulhat, így néhány héttel, illetve hónappal később már az első Broadwell alapú noteszgépek, táblák és egybegépek is megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban. A jelek szerint homokszem került a gépezetbe, így csúszásra lehet számítani. Az Intel elnök-vezérigazgatója, Brian Krzanich elmondta, a 14 nm-es gyártástechnológia körül vannak még problémák, amelyeket előbb mindenképpen el kell hárítani, csak ezután indulhat meg a Broadwell SoC-ok sorozatgyártása. Ha a gyártástechnológia körüli problémákat nem orvosolják, a vállalat nem tud elegendő mennyiségű Broadwell SoC egységet gyártani, így a vezetés végül a sorozatgyártás megindításának elhalasztása mellett döntött. A probléma ezek szerint komoly negatív hatást gyakorol a kihozatali arányra.

A legfrissebb információk alapján a Broadwell SoC egységek sorozatgyártása a következő év első negyedévében indulhat meg, azaz nagyjából egy negyedévnyi késéssel lehet számolni. Arról sajnos nem szól a fáma, hogy a Broadwell SoC alapú mobil konfigurációk pontosan mikor jelennek meg kereskedelmi forgalomban, de a csúszás miatt valószínűleg második vagy harmadik negyedéves rajtra lehet felkészülni - ez persze egyelőre nem több, mint egyszerű tipp. A késés a Broadwell utódjának megjelenését nem befolyásolja, azaz a Skylake SoC, amely ugyancsak 14 nm-es csíkszélességgel készül, a korábbi terveknek megfelelően, valamikor 2015 elején érkezik meg. A Broadwell SoC-ok nagyon fontosak az Intel számára, ugyanis azt várja tőlük a gyártó, hogy segítenek betörni a kereskedelem fő áramába szánt táblák piacára. A Broadwell alapú megoldások elődeiknél vékonyabbak, gyorsabbak és könnyebbek lesznek, sőt, akkumulátoros üzemidő tekintetében is fejlődni fognak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Antos
2013.10.17. 12:24
14 nm??? Hát nem csodálkozom, hogy még hibásan gyártanak a TSMC gyárak, bár eleinte mindig így van csíkszélesség váltásnál. Ez már nagyon kis méret, hova fejlődünk már? Lassan gondok lesznek ettől kisebb méretnél, egyre jobban számolniuk kell a szivárgási árammal. Bár már dolgoznak olyan megoldáson, hogy lekapcsolják a processzor azon részeit, melyek nem aktívak abban a pillanatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Terror
2013.10.17. 12:38
Ennek semmi köze a TSMC-hez, az Intelnek saját gyárai vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp
2013.10.17. 17:46
10nm alatt már gondok lehetnek, legalábbis egy korábbi IBM teszt ezt mutatta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm tibai...
2013.10.17. 18:55
Van már most is, még intel áron nézve is, elviselhetetlenül magas a selejtarány
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2013.10.17. 18:58
Az Intel azért időt(és csíkszélességet) nyert a tri gate technológiával, de már lassan tényleg nincs hova menni: 5 nanométeres a legkisebb tranzisztor és egy atomerő mikroszkóp kellett az elkészítéséhez(nameg sok-sok óra), persze voltak már szerves molekulán alapuló tranzisztorok, de ott meg az összeköttetés nem adott, egyszerűen nagyobb lenne a "kábel", mint maga a kapu.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. enisherpa
2013.10.18. 10:16
Mivel az AMD bérgyártói még csak most ismerkednek a 28 nm szépségeivel, ezért nincs miért sietniük. A következő lépcső (8 nm) még nehezebb lesz. Jöhetne már valami nagy áttörés, mondjuk optikai chip 1 THz-en..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!