iPon Hírek

A THQ krízis

Dátum | 2012. 02. 06.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

Bizonyára mindenki hallotta már, hogy a THQ egy ideje meglehetősen nagy problémákkal küszködik: a folyamat még a múlt évben kezdődött a pletykákkal melyek a 2012-es és későbbi termékvonalak törléséről és csődről szóltak, akkor a THQ még cáfolt. Aztán a pletykák elkezdték éreztetni a hatásukat, és a Nasdaq megfenyegette a céget, hogy kivezeti a tőzsdéről ha nem tudja a részvényei árfolyamát, a jelenlegi körülbelül 70 centről, egy dollár fölé emelni – ezek a részvények kibocsátáskor még 30 dollárt értek. Hasonló tőzsdei szankciókkal és kivezetéssel egyszer már fenyegették a kiadót, amikor 2007-ben nem tette közzé időben az éves jelentését, befektetési okokra hivatkozva. Mivel a nagy cégek elleni tőzsdei spekulációk nem ismeretlenek, és a pletykák nagy mértékben hozzájárultak a THQ részvények siralmas árfolyamához, ezért sokáig sokan azt hitték, tőzsdei támadás áll a THQ problémái mögött, és felvásárlással fog próbálkozni valaki.

Amikor befutott a THQ 2011-es pénzügyi évének harmadik negyedéves jelentése, kiderült, hogy valóban nem túl fényes a helyzet. Az adatok alapján a cég vesztesége jelentős mértékben megnőtt: a múlt évbeli 15 millió dollárhoz képest 55,9 millió dollárra. A bevételek is csökkentek kis mértékben 315 millió dollárról 305 millióra. A kiadó saját számítása szerint körülbelül 100 millió dollár bevételtől esett el, melyből 80 millió dollárért a Wii konzolon még elfogadhatóan teljesítő uDraw digitalizáló tábla sikertelen PS3-as, Xbox360-as portolása felelős. Bár a periféria pozitív kritikákat kapott, mégis 1,3 millió példány maradt eladatlanul a boltok polcain a karácsony előtti időszakban. A THQ be is jelentette, hogy leállítják a periféria és a termékvonal gyártását. Pozitív eredményeket hozott szerencsére a WWE12 és a Saints Row: The Third, csupán ez utóbbiból 3,6 millió példány kelt el.

A veszteségek miatt a THQ kénytelen átstrukturálni termékvonalát, az átalakítások miatt teljesen megszabadulnak a casual és a gyermekek számára készített termékektől, és csak és kizárólag a hardcore rétegre, illetve a már befutott sorozatok további részeinek készítésére fókuszálnak a jövőben.  A Warhammer Online: Dark Milleniumban látnak potenciált, cáfolták a pletykákat melyek a fejlesztés leállításáról és a jogok esetleges eladásáról szóltak, és a hatékony fejlesztéshez pénzügyi partnert keresnek.

A cég többi projektje úgy tűnik a pletykákkal ellentétben biztonságban van, idén érkezik a South Park, a Darksiders 2. része, az UFC Undisputed 3, a WWE Brawl. A 2013-as 2014-es pénzügyi években várható majd egy új Homefront rész a Crytektől, egy játék a Left 4 Deadet jegyző Turtle Rocktól, Guillermo del Toro játéka az Insane a Volitiontól, illetve egy még meg nem nevezett játék az Assassin’s Creed sorozatban is résztvevő Patrice Désilets-től. A Metro Last Light várhatóan 2013-ra csúszik majd.

A THQ partnerkapcsolatba lépett egy új fejlesztőcsapattal is tábla PC, telefonos, és szociális játék fejlesztésekhez. Az Innovative Leisure néven futó cégben olyan neves fejlesztők dolgoznak mint Seamus Blackley, Ed Logg, Ed Rotberg, Rich Adam akiknek a nevéhez olyan neves klasszikus játékok kapcsolódnak mint a Asteroids, Centipede, Gauntlet, Battlezone és Missile Command. Reménykedjünk, hogy egyszer elkészítik a Saints Row iOS és Androidos változatát is.

Az átalakítások a dolgozókat is érintik: 240 dolgozót bocsát el a cég, főként az értékesítési és az adminisztratív területről. A leépítések nagy része március 30-ig megtörténik, a maradék pedig szeptemberben kapja meg a munkakönyvet. Ez a lépés rövid távon összesen 11 millió veszteséget okoz a cégnek a végkielégítések, állóeszköz selejtezések, bánatpénzek miatt. A cég vezetője is elismerte felelősséget ezért saját fizetését is megfelezte az elkövetkező évre, így Brian Farrell 718.500 dollár helyett mindössze 359.250 dollárt kap. Természetesen ez az összeg csak az alapfizetése, ennél sokkal többet szokott hazavinni költségtérítések és opciók formájában.

Reménykedjünk, hogy a fenti lépések elegek lesznek a neves kiadó megmentéséhez.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Zelbacsi
2012.02.06. 14:19
Ó szegény ember! Micsoda szigorú büntetést rótt ki magára, tényleg! Így most már csak 4x annyit fog keresni havonta, mint amennyit én egész évben keresek, nem pedig 8x (kivéve ha ez neki nem az egész éves, hanem a havi fizuja, mert akkor ennek a tizenkétszeresét ^^". A felelősségvállalás királyával van személyesen dolgunk! Ja, de persze csak az elkövetkező évre, nehogy aztán éhen haljon csórikám. <mod> az ilyen álszentkedésbe...

Mellesleg kíváncsi leszek a dolog végkifejletére, mert rengeteg igényes játékot adnak ki, nem hiszem, hogy ne élné túl a cég ezt a krízist.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gebana
2012.02.06. 14:29
szegénykém +1.

ha én ennyit keresnék egy évig minden hónapban vennék egy exelerot. :')
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kiskoller
2012.02.06. 14:32
A THQ csinálja a következő Crysist? Jajj de jó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Vendég-Ven...
2012.02.06. 14:56
Nem tudom ,eldönteni, Zelbácsi most panaszkodik vagy dicsekszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zelbacsi
2012.02.06. 15:08
Vendég-Vendög:
Eszem ágában sincs dicsekedni. Ha dicsekvésnek hanzgik, akkor valamit marhára elszámoltam, mert az én fizummal dicsekedni elég érdekes dolog lenne.

Várj, mindjárt kiszámolom mégegyszer.
Ha jól számolok, és ez az éves fizuja, akkor forintba mai árfolyamon átszámolva 6 és fél millát keres havonta.
Na már most 6 és fél millát én 4 év alatt keresek, ergo ő 4x annyit keres havonta, mint amennyit én keresek évente. Akkor jól számoltam. Nem hiszem, hogy dicsekednem kéne ekkora fizuval, de panaszkodni sem áll szándékomban. Csak el tudom képzelni, ahogy ő ötvenszer többet dolgozik az ötvenszer annyi fizetéséért, mint én

edit: ja, igen, és ha ez nem az éves, hanem a havi fizuja, akkor nem ötvenszer, hanem hatszázszor (!!) annyit keres, mint én.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller Zelba...
2012.02.06. 15:27
Lehet én félreértettem a cikket, de ez a cégről szól és nem a vezérigazgatóról vagy a boardról. Ergo ha x millió a profitja a cégnek attól még nem kap annyit a tulajdonosi banda... Egyrészt mert nem egy ember birtokolja az egész céget, másrészt mert legtöbbször visszaforgatják a zsetont. Vagy én értettem félre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zelbacsi
2012.02.06. 15:37
kiskoller:
A cikk a cégről szól, csak a végén megjegyzésre kerül, hogy a vezető a saját fizuját is lefelezte egy évre, hogy kivegye a részét a közös felelősségvállalásból, és én ezen rugózok már több hozzászólás óta.

Ettől függetlenül én drukkolok nekik, mert többek közt pl. a Relic féle Warhammer 40k stratégiák, amit ők adtak ki, nagy kedvenceim.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. 0rigami
2012.02.06. 19:33
Zelbácsi:
Éééés? Jah, hogy TE is vezérigazgató vagy egy neves játékfejlesztőnél? LOL!
Érdekes, mert ÉN sem, és sztem ugyanúgy nem villoghatok a fizummal...

Most mit irigykedsz? Szokjunk már le erről!

Nem tudom a pontos szitut, de vállalja a felelősséget a hibás/nem túl jól jövedelmező döntéseiért (gondolom ha nagyon láma lett volna, most lemondatnák).
Nem prémiumot oszt szét önmaga és saját maga között - és csak ennek a "kettőnek" mert válság van!
Kishazánkban is elkélne ez a fajta hozzáállás, de erről csak max álmodhatunk az elkövetkező kétezer évben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zelbacsi
2012.02.06. 21:34
Origami:

Szerintem meg képmutató hozzáállás. Az, hogy "vállalom a felelősséget, most egy évig csak kibaszott sokat keresek a végtelen helyett" az nekem képmutatás. Abban igazat adok neked, hogy lehetne sokkal rosszabb is, hogy nyíltan megdicséri magát, meg kifogásokat keres, hogy miért nem ő a hibás, de ha már "felelősséget vállalok", akkor azt vegye is komolyan. Ezt, amit ő csinál, én olyannak érzem, mint ha én azt mondanám, hogy "jó, most akkor egy hétig nem iszom kólát, mert vezeklek." Mekkora kurva nagy megvonás lenne magamtól tényleg. Ha valaki csinál valamit, vegye komolyan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2012.02.07. 17:04
THQ, Bit Composer, csak gyűlnek a felhők, bezzeg az Akella és az egyéb low budgetek élnek és virulnak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2012.02.08. 20:44
Azon a szinten,ahol a mi Brian fonokunk teszi a dolgat,ilyesmit nem csinalnak az emberek ok nelkul.
Feltetelezheto,hogy a megmaradt melosok kedelyeit kellett lenyugtatni,akiknek gyanitom szinten felbe vagtak a csekkjeiket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!