iPon Hírek

A TI bemutatta mire képes az OMAP5 SoC

Dátum | 2012. 06. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Texas Instruments a Computex alkalmával rántotta le a leplet a következő mobileszközökbe szánt lapkakészletének várható teljesítményéről. Természetesen az eredmények magukért beszélnek, de azért semmi megdöbbentő nem történt.

A tesztek során az OMAP5 termékcsalád legkisebb tagját vetették be, aminek az órajelét nem árulták el egyelőre, az ellenfele pedig, a már jól ismert Apple A5X chipkészlet volt. Az OMAP5430 két darab ARM fejlesztésű Cortex-A15 magnak, és szintén két darab PowerVR SGX544 grafikus egységnek ad otthont. Ezzel szemben az Apple lapkájában 1 GHz-es Cortex-A9 magok kaptak helyet, amik bár párban vannak, de jóval gyengébbek, mint A15-ös társaik. Az Apple chipjében a grafikus feladatokért négy PowerVR SGX543 felel. A GPU tehát mind a kettőben az Imagination Technologies-től származik és igen hasonló is lesz, viszont az a TI-ban található SGX544 már támogatja a Windows RT-hez szükséges Shader Modell 3.0-t is. Az Apple dupla annyi egységét (MP4) a texasiak magasabb órajellel próbálják ellensúlyozni, így a chip kisebb marad annak ellenére, hogy hasonlóan teljesít.

 Az erőpróba során a Texas Instruments a GLBenchmark 2.5-ös verziójához nyúlt. Ez a mezei felhasználók számára egyelőre még nem érhető el, így arra még várnunk kell, hogy megtudjuk, hogy a mi eszközeink hogyan teljesítenek ezekkel a nagyvadakkal szemben. Az első mérést a készülékek saját felbontásán végezték, itt az OMAP5430 38 FPS-t tudott produkálni, míg az új iPad csak 34-et, viszont az előbbi mindössze 1920 x 1080 pixelt mozgatott meg, míg az utóbbinál ugye 2048 x 1536 képpontos felbontás volt. Az off-screen tesztben, ahol azonos a felbontás, már 45 képkockát számított ki az OMAP5, mialatt az Apple gépe 43-at tudott. Hogy legyen némi viszonyítási alapunk, kaptunk eredményt a jelenlegi csúcsmodelljükkel is (OMAP4470), amely 19 FPS-es produkciót mutatott be, vagyis ennél több mint kétszer erősebb lesz a legkisebb újdonság.

A fejlesztők arról sajnos nem ejtettek szót, hogy kereskedelmi forgalomba mikor kerülhetnek a 28 nm-es gyártástechnológiával készülő chipekre épülő mobiltelefonok, táblagépek, illetve netbookok, de ha a korábbi információk valósak, akkor erre valamikor az év végén kerülhet sor.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Destructo
2012.06.05. 21:24
Up!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sjacint
2012.06.06. 06:35
Végül is

A számítógép elfér majd zsebben,
billentyűzet meg monitor meg csak van már mindenhol...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. legyes
2012.06.06. 08:32
Ugyan én nem vagyok Apple párti, de az A5X már kint van a piacon, a TI OMAP5 pedig még csak lesz. Szal' nem összehasonlítási alap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!