iPon Hírek

A Titán illata

Dátum | 2014. 06. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A NASA kutatói laborkörülmények közt igyekeznek reprodukálni a Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán légkörének összetételét. A kísérletek során sikerült közelebb jutni egy olyan összetevő azonosításához is, amelynek jelenlétét a Cassini űrszonda kimutatta ugyan a hold körül, pontos meghatározását azonban nem volt képes elvégezni. „Annyit már biztosan tudunk, hogy az anyag erősen aromás, és egyéb új információkat is beszereztünk a Titán komplex ködét létrehozó molekulákkal kapcsolatban” – mondja Melisse Trainer, a kutatás vezetője. A rejtélyes anyagot a Cassini infravörös spektrométere detektálta, és a spektrum alapján az többféle molekula keverékéből áll. A kutatók az összetétel pontos meghatározása érdekében addig kísérletezgettek a laborban különféle gázok vegyítésével, amíg a kapott spektrumhoz hasonló tulajdonságú anyagot nem kaptak.
A Titán és a Szaturnusz a Cassini űrszonda 2012-es felvételén
Ehhez rengeteg különböző variációt kellett végigpróbálniuk, hiszen az égitest légkörének gázaival kapcsolatban csak nagyon áttételes információkkal rendelkezünk. Annyit biztosan tudni, hogy a Titán narancsbarna színét az atmoszférában található szénhidrogének és nitrilek keveréke adja, azonban mindkét molekulacsalád rengeteg eltérő tagot számlál, amelyek nagyon különböző tulajdonságokat hordozhatnak. A logikus kezdőpont két olyan gáz vegyítése volt, amelyekről tudható, hogy nagy mennyiségben léteznek a Titán légkörében: ezek a nitrogén és a metán. A kísérletek során azonban pusztán ezen anyagok keverésével sosem sikerült reprodukálni a Cassini által megfigyelt spektrumot. Biztatóbban alakult a helyzet, amikor egy harmadik gázt is hozzáadtak a keverékhez. Először a benzollal próbálkoztak, mivel ennek jelenlétét is sikerült előzőleg detektálni, majd egy sor hasonló szerkezetű molekulát is kipróbáltak. A valóságoshoz leginkább hasonlító végeredményt akkor kapták a kutatók, amikor a keverékben nitrogéntartalmú policiklusos aromás molekulák is voltak. Ezek spektruma olyannyira hasonlított a Cassini által rögzítettre, hogy a kutatók biztosak benne, hogy a Szaturnusz holdjának légköre pontosan ilyen, vagy nagyon hasonló szerkezetű gázokból áll. A Titán atmoszférájának „alapreceptje” tehát elkészült, mostantól pedig megkezdődhet annak finomítása, hogy a jövőbeli végeredmény tökéletes egyezést mutasson a Cassini által mért adatokkal.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. hellego
2014.06.19. 12:05
"A kísérletek során sikerült közelebb jutni egy olyan összetevőt azonosításához is" lenni némi fogalomzavar.... Jools légyszi szerkezd át, mert tele van hibákkal..
Sz@r dolog másnaposan cikket írni.. :-)))))))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hellego
2014.06.19. 17:50
Köcce +1!
Azért jó a cikk. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.19. 17:57
Én köszönöm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2014.06.21. 19:29
Ezek spektruma olyannyira hasonlított a Cassini által rögzítettre, hogy a kutatók biztosak benne, hogy a Szaturnusz holdjának légköre pontosan ilyen, vagy nagyon hasonló szerkezetű gázokból áll. A Titán atmoszférájának „alapreceptje” tehát elkészült, mostantól pedig megkezdődhet annak finomítása, hogy a jövőbeli végeredmény tökéletes egyezést mutasson a Cassini által mért adatokkal.

Ezt így kijelenteni megint nagyon nem kis bátorság ... feltehetőleg hasonló lehet , de ... Majd ha nem szagminta alpján meg a földről nézve narancsbarna színre alapoznak... hanem valós vételezett minta után .

Cikk jó és érdekes - csak számomra kétséges az állításuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!