iPon Hírek

A Toshiba a jövő merevlemezeinek technológiáját fejleszti

Dátum | 2010. 08. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Amíg a Seagate, a Western Digital és a Hitachi azzal vannak elfoglalva, hogy a következő generációs mechanikus adattárolási technológiát közös erőkkel, szövetségben fejlesszék ki, addig a Toshiba a saját maga útját járja, aminek már meg is van az első gyümölcse. A merevlemez korongon a megszokottal ellentétben az adatok ún. bit-patterned (bitmintázattal ellátott) formában foglalnak helyet a lemezen, ami hatékonyabb adattárolást, azaz nagyobb négyzetcentiméterenkénti adatsűrűséget eredményez.

A mai merevlemezek esetében a mágneses anyag az egész merevlemezkorong felületét befedi, az egyes adatbitek pedig a merevlemez felületén található mágneses szemcsék közül néhány százat igényelnek, ami szintén hatékony adattárolást tesz lehetővé. Viszont ez a technológia sajnos már kezd a fizikai határához érni, így valami újjal kell előrukkolni annak érdekében, hogy nagyobb és nagyobb adattároló kapacitást kínáló merevlemezek készülhessenek.

A Toshiba egyik merevlemeze. Ez még a "régi" technológiára épül.
A Toshiba fejlesztőmérnökei szerint a megoldást a bitmintázat-alapú megoldás jelenti. A technológia lényege, hogy az adott merevlemezkorong mágneses felületén elhelyezkedő mágneses szemcséket bitcsoportokká alakítják, amelyek több százas nagyságrend helyett már csak néhány mágneses szemcsét foglalnak magukban. A mágnesezhető bitekből felépülő adattároló felület esetében mikroszkóp használatával érdekes jelenséget vehetünk észre: egy-egy mágneses bitcsoport több ezer kisméretű golyóból áll, amelyek egymás mellett foglalnak helyet: gyakorlatilag ők tárolják az adatokat. Egyetlen mágneses bit egyetlen bitnyi adat tárolására használható.

Érdemes megemlíteni, hogy a bitmintázat-alapú mágneses adatrögzítés nem egy újkeletű dolog, viszont most először készítettek a technológia felhasználásával olyan adattároló korongot, amelyen az bitek csoportokba rendezett formában foglalnak helyet. A Toshiba fent említett, prototípusnak minősülő adattárolója a hírek szerint 2,5 Tb/inch^2 adatsűrűséget kínál, amely többszöröse annak az adatsűrűségnek, amit napjaink legfejlettebb merevlemezkorongjai kínálni tudnak. A gyártó tesztjei alapján a rendszer működik, de még számos fejlesztésre van szükség, mielőtt kereskedelmi forgalomban is találkozhatnánk bitmintázat-alapú mágneses rögzítési technológiával dolgozó merevlemezekkel.

A jelenlegi tervek szerint az új technológia köré épülő merevlemezek 2013-ban készülhetnek el, illetve kerülhetnek forgalomba. Az egyelőre nem tudható, hogy az akkoriban megjelenő merevlemezek esetében is rendelkezésre áll-e majd a prototípus által kínált adatsűrűség, de mivel az időpont még messze van, egészen biztosan olvashatunk még új híreket addig a technológiával és a köré épülő termékekkel kapcsolatban. Érdekesség, hogy a napjainkban használt PMR (Perpendicular Magnetic Recording) technológia esetében az adatsűrűség maximális értéke 1 Tb/in2 lesz, ami egyben az eljárás fizikai határát is jelenti.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. exec79
2010.08.20. 08:50
felfoghatatlan hogy hogy fér el ennyi adat ekkora helyen amit aztán villámgyorsan ki is tud olvasni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. GAdam1992
2010.08.20. 09:17
A vege az lesz, hogy egy elektron egy bitet tarol...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. scsika
2010.08.20. 09:25
Ott arrafelé bármi megeshet...még a csiga is eleshet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller
2010.08.20. 14:00
pfehh, GAdam1992, te szűklátókörü nyárspolgár! 1 bit egy elektron? hol élsz te? 1 bit elemi részecske, elektron gluon, neutrínó ami kell, nah az már fasza tárolás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. GAdam1992
2010.08.20. 14:03
Hehe, kisebbre nem tudsz gondolni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller
2010.08.20. 14:55
oops, most lebuktam hmmm, esetleg az energia-állapotok tárolnák az adatot? nah ehhez mit szólsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. GAdam1992
2010.08.20. 16:33
Mar csak par milliard zoldhasu kell es mehet is a fejlesztese
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6...
2010.08.20. 21:27
Van még ennek létjogosultsága, az ssd nem fogja meghódítani a világot még pár évig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. r-chee
2010.08.21. 00:49
exec79: Inkább az a hihetetlen/nehezen megérthető, hogy miképp tárolnak holmi mágneses szemcséből. stb-ből álló bitcsoportok filmeket, zenéket... . Maga a folyamatba belegondolni durva. Nem egyszerű, ami egy winyóban, flash chipben stb-ben történik, az biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!