iPon Hírek

A tőzsdét is átveszik a számítógépek

Dátum | 2010. 11. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Mihez kell a legnagyobb sávszélesség? HD streaminghez? Torrentezéshez? Nem - tőzsdézéshez, hogy azonnal lehessen reagálni a legkisebb változásokra is, és (kellően nagy tételek esetén) hatalmas összegeket kaszálni. Jelenleg ugyan van még valamennyi emberi tényező is a képletben, ám a végső cél a teljes automatizálás.

Ennek alapját a ma is használatos, ún. magasfrekvenciájú kereskedelem (HFT) adja, az erre szakosodott vállalatok pedig óriási összegeket fizetnek a leggyorsabb kábelekért, a legnagyobb sávszélességért. Mi több, ha a rendelkezésre álló infrastruktúra nem megfelelő, akkor maguk is fektetnek új kábeleket, földön vagy épp vízben; számukra minden milliszekundum kincset ér.

A tranzakciók jelenleg is nagyfokú automatizáltsággal működnek, de még mindig az emberek irányítanak; a szakma nagyjai azonban a teljes gépesítésben látják a jövőt - ami pedig úgy nézne ki, hogy az abszolút távolságok minimalizálása érdekében bizonyos stratégiai fontosságú földrajzi pontokra (mint például az Antarktisz, vagy az Atlanti-óceán közepe) telepítenének HFT-gépeket, melyek aztán folyamatosan, a lehető leghatékonyabban intézhetnék az adásvételt, kihasználva minden kínálkozó árrést.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. hakosh2
2010.11.16. 00:21
Ez pont olyan, mintha egy hosszabb cikk első pár bekezdése lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!