iPon Hírek

A TP-Link bemutatta a világ első 802.11ad routerét

Dátum | 2016. 01. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

A TP-Link a CES alkalmával egy nagyon érdekes routert mutatott be, ami a világon elsőként kombinálja a 60 GHz-es frekvenciatartományon belül működő 802.11ad szabványt a meglévő 802.11ac és 802.11 a/b/g/n szabványokkal. A végeredmény egy olyan router lett, amely AC7200-as sebességosztályba tartozik, vagyis kombinált vezeték nélküli sávszélessége 7,2 Gbps-os értéket képvisel.
A 802.11ad technológia viszonylag kis hatótávolságon belül működik, sávszélessége azonban meglehetősen nagy. Kiválóan alkalmas egymáshoz közel lévő eszközök közötti fájlmegosztásra: egy teljes 4K-s film 4 perc alatt érhet át egyik eszközről a másikra, 1000 darab átlagos fotó továbbítása pedig mintegy 5 másodpercet vehet igénybe. A rendszer szükség esetén automatikusan képes váltani a 60 GHz-es, 5 GHz-es és 2,4 GHz-es sávok között annak megfelelően, éppen melyik elérhető és éppen melyik a legideálisabb az adott eszköz számára.
A vezeték nélküli rendszerhez 8 darab kihajtható antenna tartozik, amelyek laposak, behajtás esetén pedig belesimulnak a router tetejébe. A rendszer működéséről számos visszajelző LED ad tájékoztatást, a hátoldalon pedig egy Gigabites WAN port, négy darab Gigabites LAN port, illetve két USB 3.0-s csatlakozó sorakozik.
A különleges router a tervek szerint valamikor az idei év második negyedévében jelenhet meg kereskedelmi forgalomban. Az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mennyibe kerülhet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. BlackDrago...
2016.01.07. 12:39
Na ez már valami! Mostmár csak a 10gbe LAN portok hiányoznak
Remélem ezek után már azokat is elkezdik beépíteni lassan mert szégyen hogy ugyanazon eszközök között a vezeték nélküli kapcsolat lenyomja a vezetékest.
És akkor még a LiFi-ről nem is beszéltünk az még az ad WiFi-nél is gyorsabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bp123
2016.01.07. 14:03
Kit érdekel hány gbit, az a kérdés lehet-e vele vizet forralni az antennaerdő közepén?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Meteorhead
2016.01.07. 15:00
Ez tényleg furcsa, hogy ennyire nem terjed a vezetékes 10Gbps az otthoni eszközök piacán. Mondjuk ha belegondolok, hogy utoljára mikor dugtam a lakásban akármibe is LAN kábelt... csak notik és telefonok vannak. Jószerivel az egyetlen felhasználási területe a 10Gbps-nek egy hálózati merevlemez, és ott is csak akkor fontos, ha a WiFi már lekörözi az 1Gbps-es LAN-t, de azért nem sok telefon képes erre. Akkor meg minek 10Gbps a routerre és a NAS-ra?

Még egy kis irodába el tudok képzelni egy nagy kerek asztalt, 1 ilyen doboz középen, és mindenki hozza a notiját munkába és mehet a munk... StarCraft!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. phoenixr
2016.01.07. 17:17
Azért a névleges meg a gyakorlati sebesség között nagy a különbség

http://www.speedguide.net/faq/what-is-the-actual-real-life-speed-of-wireless-374

Pld egy 600Mbps-es N-es routerrel kb 40-50 Mbps-et tudsz elérni, még mindig egy 1Gbps-os LAN 1/10-e, és az "ac" is csak kétszer gyorsabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mullerdavi... phoen...
2016.01.07. 18:47
Nekem teljesen jól működik az AC wifi. A tesztalany egy sima 867 Mbites ac kártyával rendelkező laptop volt. Samba megosztáson való másolással teszteltem a hasznos sebességet. Gigabites kábelen 70MB/s (560Mbit) hasznos sebességet értem el vele, azonos szobában 50MB/s (400Mbit), két szobával arrébb pedig 38MB/s (304Mbit) sebességet produkált. Ez pedig az AC sebesség legalja, így erősen kételkedek az általad linkelt oldal által említett 70-100+ Mbit sebességben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BlackDrago... Meteo...
2016.01.07. 21:24
Te csak 1 LAN portot használsz? Azt hogy csinálod?

Nálunk minden gigabit kábelre van kötve: egy BananaPi amit NAS-nak használunk, egy Intel NUC amit HTPC-nek, meg a 2 Laptop. Sőt, ha lenne már okosTV-nk is, akkor azt is kábellel kötném hogy stabil legyen rajta a Netflix, meg tervben van egy másik komolyabb NAS is ami akár 2 LAN porttal is rendelkezhet (link-aggregation). Ha ezt összeszámolod, akkor mi jelenleg máris mind a 4 portját használjuk a router-nek, és a közeljövőben kéne minimum még +3 vagy 4. (És most még csak ketten vagyunk, mi lesz ha még bővül is a család?)

Szerencsére idén elkezdtek kijönni már a 8 LAN portos routerek, így talán megúszható hogy SWITCH-et is kelljen vennünk.
WiFi-ből jelenleg 802.11n-et használunk, aminél azonos szobában is hamar visszaesik a kezdeti 10-ről max. 5-6MB/s-re a letöltés, 2 szobával arrébb (2 vasbeton falon keresztül) meg egyik gép már meg sem találja a WiFi-t és a másikon is 5 percig tölt egy-egy weboldal. Kábelen ilyen gond nincs, 58MB/s-ig is felmegy a letöltés bármelyik szobában bármelyik gépen, hála a fél gigabites DigiNet 500-nak...
A 802.11ad router-hez hoznak majd ki bizonyára USB 3-mas ad wifi vevőket is, s akkor már nem kell mindent kábelre kötni, mert ami közel van a routerhez és van USB 3-mas portja (mint pl. a HTPC, NAS, esetleg SmartTV?) azok kapcsolódhatnak majd "ad"-vel anélkül, hogy veszítenénk a kábeles sávszélességből. Sőt akár még gigabites netre is lehetne upgrade-elni, az "ad" wifi már talán azt is elbírja (mármint a gyakorlatban).
A 10gbe portoknak meg azért örülnék, mert akkor már SSD-k között is működne az 500MB/s-es a belső hálós adatmozgatás, és nem állna le 110-nél a sebességnövekedés mint most. Másrészt abból már nem kéne gondolkodni link-aggregation használatán sem (ami ugye kettesével fogyasztja az amúgy is szűkös darabszámú portokat. )

Ha én gyártanék router-t tennék bele 6-8db 10gbe LAN portot, meg "ad" WiFi-t is, sőt az IoT-hez már "ah"-t is. Ha ezekhez meg kevés az ARM vagy az Atom vagy a Celeron, akkor tennék bele Core-M-et vagy Core i-t. Vagy hasonlóképp ha kevés a Dual-Core akkor tennék bele Quad-Core-t. Ventilátor meg már úgyis van a mostani csúcs-routerekben is, szóval az nem vonna le semmit az értékéből.

Ettől függetlenül most nagyon örülök ezeknek az új routereknek, mert úgy látszik néhány gyártó már rájött, hogy több LAN port kell, és ez az AD wifi-s router is szenzációs.
Reménykedem, hogy 1-2 éven belül talán már 10gbe portokkal szerelt modelleket is látunk a hírekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!