iPon Hírek

A Trinity új lendületet ad a beágyazott rendszereknek

Dátum | 2012. 05. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A vállalat most a nemrégiben bemutatott Trinity APU egységek speciális, R sorozatú változatairól is lerántotta a leplet, amelyeket kifejezetten a nagyobb teljesítményt igénylő beágyazott rendszerekbe szán. Az újdonságok olyan területeken kaphatnak helyet, ahová a G sorozatú, Brazos alapú beágyazott rendszerek teljesítmény tekintetében már nem elegendőek: az R sorozatú Trinity APU-kkal többek között játéktermekbe és kaszinókba szánt gépekben, információs terminálokban és nagyteljesítményű set-top-box konfigurációkban egyaránt találkozhatunk majd - hogy csak a legfontosabbakat említsük.


Az új APU egységek Radeon HD 7000-es sorozatú integrált videó vezérlővel és modelltől függően kettő, illetve négy processzormaggal állnak a vásárlók rendelkezésére. A nagyobb processzor- és grafikai teljesítmény ellenére a fogyasztás nem nevezhető egetverően magasnak: a család tagjainak TDP-je 17W és 35W között helyezkedik el. Érdekesség, hogy ezekben az APU egységekben egy hardveres adattitkosító egység, a SAMU (Secure Asset Management Unit) is helyet kapott, amely a kódolt adatok dekódolását végzi. A „célhardvernek” köszönhetően a kódolás feloldása nem a processzormagok feladata, ezáltal csökken a magok terhelését, valamint ezzel együtt a fogyasztást is optimálisan alacsony szinten marad.


A két FCH tulajdonságai. Forrás: AMD. (A kép nagyítható!)
Az új APU egységek Socket FS1r2-es, illetve Socket FP2-es platformokba illeszkednek és A70M, illetve A75 típusú FCH-val (Fusion Controller Hubbal) karöltve üzemelnek.


A Radeon HD 7000-es sorozatú IGP példánytól függően 192, 256 vagy 384 stream processzort tartalmazhat, és rendelkezik mind alap, mind pedig Turbo órajellel. A támogatások között a DirectX 11 mellett az OpenCL 1.1, a C++ AMP, az OpenGL 4.2, a DirectCompute 5.0 és az OpenGL ES 2.0 egyaránt jelen van, sőt, a rendszer UVD 3.2-es motorral is rendelkezik. Utóbbi az MPEG 2/4-es, a VC-1-es, a DiVX/Xvid, az AVC/H.264-es és az MVC videók lejátszását hardveresen gyorsítja, így leveszi a processzormagok válláról a videó lejátszásával kapcsolatos terheket, ami jótékonyan hat a fogyasztásra. Az APU egységek integrált videó vezérlője emellett a webes tartalmak és a Flash alapú tartalmak hardveres gyorsítására is képes, plusz még hardveres videó kódolóval is ellátták.

Az IGP mellé megfelelő, kifejezetten beágyazott rendszerekbe szánt videokártyát is pakolhatunk, ha kedvünk tartja – ezeket teljes, x16-os sávszélességet kínáló PCIe slot szolgálja majd ki. A Dual Graphics technológiában rejlő lehetőségek kiaknázásához E6000-es sorozatú videokártyát kell választanunk.

Emellett természetesen az Eyefinity támogatás is a kínálat részét képezi, ami négy, egymástól független megjelenítő vezérlésére képes, méghozzá úgy, hogy a DDM Audió szolgáltatás jóvoltából a rendszer minden kijelzőhöz saját nyolccsatornás audió folyamot tud továbbítani. A rendszer 1.2-es DisplayPort támogatással érkezik, ami a következő generációs, 4096 x 2160 pixeles natív felbontás mellett üzemelő, úgynevezett 4K-s megjelenítőket is támogatja.

Érdekesség, hogy külön E6000-es sorozatú bővítőkártya alkalmazása mellett akár 10 darab, egymástól független monitor, vagy televízió működtetésére is képes az R sorozatú Trinity APU-t tartalmazó beágyazott rendszer – persze a megjelenítők akár egy nagy felületet is alkothatnak. A vállalat sajtóközleménye szerint ezzel együtt a J&W IPC kínálatában is jelen lesz majd egy olyan, speciális, beágyazott rendszerekhez szánt alaplap, amely akár 10 DisplayPort alapú kijelző kezelésére is képes lesz. Rajta kívül persze egyéb vállalatok is készítenek majd R sorozatú APU egységeket tartalmazó alaplapokat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. sanyix
2012.05.21. 17:00
hatalmas, 4 magos proci, erős gpu-val, 19w-os fogyasztással. Ez azért adja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2012.05.21. 17:38
az R sorozatú Trinity APU-kkal többek között játéktermekbe és kaszinókba szánt gépekben, információs terminálokban és nagyteljesítményű set-top-box konfigurációkban egyaránt találkozhatunk majd

Jó piac.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dfsz34
2012.05.21. 17:44
Csak jönne már ki az A10 Trinity, azonnal veszek egy konfigot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. atti2010 dfsz3...
2012.05.21. 17:53
Nemsokára érkezik, az alaplapok mérnöki példánya már kikerült a nettre ami azt jelenti hogy a jövő hónapban elkezdik gyártani, viszont úgy néz ki hogy hűtő felfogatást fognak váltani. Tavaly a Computexen mutatták be az FM1 lapokat gondolom az idén is így lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. alfoldi
2012.05.21. 19:12
Gyerekek, tör előre az AMD minden fronton s ez nekümk csak jó, mert ők legalább a földön járnak az áraikkal, s reméljük hogy a többi gyártó is követi a példájukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp
2012.05.21. 19:14
józsef m.: "Jó piac." Ahol dolgozom cég van több vonalhegesztő gép, az egyiket nyák áramkör meghibásodása miatt (valami túlfesz kinyírta a cuccot), az elektromos fiúk szétszedték az elektromos-szekrényét. Tele volt pakolva kártya-szerű vezérlő áramkörökkel (több tucat). Az összesen ott virított egy-egy Intel csip.

Szóval valóban van hova fejlődni, és piacot keresni az amd-nek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. djbundy
2012.05.21. 21:15
Azért haragszom rájuk, hogy nem megy bele az FM1-be!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010 djbun...
2012.05.21. 21:46
Lehetetlen rendesen megcsinálni mert a Piledriver-tol kapott modulok nem mennek rendesen az FM1 tápáramköreivel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LechooEdy
2012.05.21. 22:22
Ez tényleg szép, kíváncsi vagyok majd a tesztekre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!