iPon Hírek

A TSMC AMD CPU-kat is gyárt a jövőben

Dátum | 2007. 07. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD eddig sem csinált titkot azon szándékából, amelynek értelmében a vállalat különböző külsős cégeket kíván bevonni a gyártási és fejlesztési folyamatokba. A dolgok jelenlegi állása szerint az egyik ilyen cég várhatóan a TSMC lesz, aki az elsők között gyárt majd 45nm-es AMD processzorokat.

Az FBR Research group egyik jelentése tartalmazza a tényt, amely szerint a tajvani félvezető gyártó, a TSMC már megbízást kapott az AMD-től, hogy kapcsolódjon be a vállalat felső kategóriás processzorainak gyártásába. A jelentés szerint a TSMC egészen pontosan 45 nm-es csíkszélességgel rendelkező processzorok készítésére kapott megbízást a nagy processzorgyártó vállalattól. Az egységek várhatóan 2008. második negyedévétől kezdve készülnek majd nagyobb mennyiségben.

Így néz ki a szilícium szelet. (waffer)
A lépés nem túl meglepő, hiszen a TSMC jelenleg is készít grafikus processzorokat az AMD vizuális médiával foglalkozó üzletágának, az ATI-nak. A gyártók együttműködésének köszönhetően valamelyest felgyorsulhat a processzorok gyártása, ezáltal az AMD nagyobb mennyiségben szállíthat processzorokat a vásárlóknak, tehát kisebb az esély a processzor-hiány kialakulására.

Az év korábbi felében már felröppentek olyan hírek, amelyek szerint a TSMC az idei év szeptemberére már készen áll majd a 45 nm-es gyártási technológia alkalmazására, azaz szeptember folyamán már várhatóan megindul a 45 nm-es szilícium szeletek gyártása.

Az AMD az elmúlt időben veszített a piaci részesedéséből, ennek köszönhetően új lehetőségeket keres a gyártó, amelyek segítségével vissza tudja nyerni korábbi piaci pozícióját, illetve ki tud mászni a jelenlegi rossz pénzügyi helyzetéből. Ilyen lehetőség a TSMC-vel való együttműködés a felsőkategóriás processzorok tekintetében, természetesen ez a lépés semmiben nem befolyásolja a GPU-k gyártását, ezeket az egységeket továbbra is szállítja a TSMC az AMD számára.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.07.10. 20:41
vissza a hírhez

Az AMD eddig sem csinált titkot azon szándékából, amelynek értelmében a vállalat különböző külsős cégeket kíván bevonni a gyártási és fejlesztési folyamatokba. A dolgok jelenlegi ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!