iPon Hírek

A TSMC már a 28nm-re történő átállást tervezi

Dátum | 2008. 09. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A TSMC a félvezető piac egyik legnagyobb gyártója, aki a piac különböző szereplői számára megrendelésre készít el CPU-kat vagy GPU-kat. A vállalat gyártósorain jelenleg 55 nm-es gyártási technológiával készülnek a különböző termékek, ám  a gyártó már a közeljövőben esedékes fejlesztéseknek készíti elő a terepet. A 40 nm-es gyártási technológia alkalmazását még el sem kezdték, de már a 28 nm-es csíkszélesség várható megjelenésével kapcsolatban ki is szivárogtak az információk.

A TSMC tervei szerint a 28 nm-es csíkszélességre történő átállás 2010 első negyedévében kezdődik el. A 32 nm-es HKMG (high-k metal gate) gyártási technológia utódjául szánt 28 nm-es eljárás a jelenlegi információk alapján kétféle verzióban áll majd a vállalatok rendelkezésére. Az egyik változat 28 LPT (low power / high performance azaz alacsony fogyasztás /magas teljesítmény), valamint 28 HP verzióban lesz elérhető, ez utóbbi változat segítségével nagyteljesítményű egységeket fognak készíteni. Elsőként a 28 LPT technológia alkalmazását kezdik meg, a 28 HP technológiára épülő sorozatgyártás majd csak valamikor 2010 első felében rajtol el és főként processzorok, valamint GPU-k gyártásához fogják használni.


A TSMC számára a három legfontosabb tényező a termékek megkülönböztethetősége, a gyors piacra kerülés és a befektetés optimalizáció, ezek a területek kiemelt szerepet kapnak, hogy a vásárlók még elégedettebbek legyenek. A felsorolt tényezők további javításának érdekében kerül sor a 28 nm-es technológia bevezetésére, amelynek köszönhetően a vásárlók előtt új lehetőségek nyílnak az alkalmazások, illetve a teljesítmény igény függvényében.

A TSMC 28 nm-es gyártási technológiájának támogatásához már elérhetőek az alfa verziós eszközök, így az év vége előtt beindul az ún. CyberShuttle szolgáltatás, amelynek keretein belül elkészülnek az első termék-prototípusok is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. leviske
2008.09.29. 18:01
Tomi: Lehet, hogy most hülyeséget írok, de tudtommal 18, vagy 20nm alá már nem mennek... új alternatívákat fognak keresni. (De ha félreértettelek, akkor elnézést.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kenny22
2008.09.29. 18:15
Én olyat olvastam, hogy az lesz nagy áttörés, ha 10nm alá mennek, max az után lesz valami új elnevezés, mert ott már nem lesz akkora nagy szám, hogy eddig volt pl 10 nm ez után már csak 8 lesz hűha... Biztos kitalálnak azután jóval nagyobb számokat (mert az tök t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pluto
2008.09.29. 21:32
Amikor 130 nm-en készültek a Northwood-ok akkor is mindenki azt mondta hogy a 100 nm-t nagyon nehéz lesz átlépni. Mégis sikerült 2004-ben. Szerintem ezzel is ugyanúgy lesz. Még távol van ezért nehéznek tűnik, de majd ha 22 nm-en meg még alatta járunk, akkor már a 10 nm alatti gyártás sem lesz nehéz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!