iPon Hírek

A tumorsejtek képesek géneket lopni

Dátum | 2015. 01. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az ausztráliai Malaghan Intézet munkatársai a világon elsőként sikeresen lencsevégre kapták, ahogy az állati tumorsejtek mitokondriális DNS-t szereznek be szomszédaiktól. Mike Berridge és kollégáinak munkája nagyon fontos információkkal szolgálhat a daganatos betegségek működésének megértésében, illetve minden olyan más kórkép tanulmányozásában is, amelyek esetében a mitokondrium örökítőanyagának hibája okozza a problémákat. A most megfigyelt jelenségnek köszönhetően ráadásul az is elképzelhető, hogy egy napon kijavíthatóvá válhatnak ezek a genetikai defektusok. A sejtek erőműveiként működő sejtszervecskék genetikai állománya nagyon hasonlít a bakteriális genomra. A körkörös elrendezésű DNS mindössze 37 gént tartalmaz, ezek azon fehérjéket kódolják, amelyek lehetővé teszik, hogy a táplálékkal felvett energia a sejtek által felhasználható kémiai energiává alakítódjon át. Mivel a mitokondrium genetikai állománya nem rendelkezik a sejtmagi genoméhoz hasonlóan hatékony javító mechanizmusokkal, gyakoribbak benne a működést akadályozó mutációk, amelyek elsősorban a nagy energiaigényű szövetekben, az agyban és az izmokban okoznak problémákat.
A géntranszfer a két sejtet összekötő nanotubuluson keresztül zajlik
Mivel a daganatos sejtek energiaéhsége szintén jelentős, az ausztrál kutatók kipróbálták, hogy mi történik akkor, ha eltávolítják a mitokondriális genomot az egerek rákos sejtjeiből. A sejtek néhány hét alatt felülemelkedtek a problémán, gyors osztódásba kezdtek, és az egész szervezetben elterjedtek. A szakértők a tumorsejtek gyarapodását látva először úgy vélték, hogy a sejtek valahogy megtanultak működni a mitokondriális genom nélkül is, a közelebbi vizsgálatok azonban kiderítették, hogy azok rendelkeznek mtDNS-sel. Ennek szekvenálása pedig arra is fényt derített, hogy az örökítőanyag nem egyezik a kísérlet elején eltávolított mtDNS-sel, hanem a környező szövetekből származik. A felfedezés cáfolja azt a korábbi elképzelést, miszerint a magasabb szintű organizmusok esetében a gének a szaporodás folyamatát kivéve a sejteken belül maradnak, magyarázza Berridge. A szakértő úgy véli, hogy ha a daganatos sejtek képesek más sejtek mtDNS-ének a megszerzésére, könnyen elképzelhető, hogy a génátadás ezen módja más sejttípusok esetében is előfordul. A kutatók abban egyelőre bizonytalanok, hogy a megfigyelt génátadás normális körülmények közt is szerepet játszik-e a tumorfejlődésben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. prohlep
2015.01.12. 18:13
Félelmetes erőforrás háború körvonalai rajzolódnak ki tudományos szemünk előtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek
2015.01.13. 17:59
Baktériumoknál figyelhető meg ez a jelenség, sokszor így cserélnek antibiotikum rezisztencia géneket (amúgy ez nagyon fontos dolog a kolóniák együttélésében)

Egyben félelmetes dolog, főleg az, ahogy a sejtek visszakerülnek ebbe az ősi plasztikus állapotba, és képesek bármire gyakorlatilag. Egy szervezeten belül külön terrorszervezetté válnak, külön életté válnak, elvesztik a kapcsolatot a szomszédokkal, megszűnik a szabályozás és a kommunikáció...végül túlszaporodva elpusztítják a saját hazájukat is. Ilyen szempontból érdekes elgondolkozni a többsejtű lényünk életnek nevezésében...

Furcsa hasonlóság ez az invazív kártevő fajokkal (ember?), és az ökoszisztéma felborulásával...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!